Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε κοκαΐνη σε Πύργο και Ζάκυνθο

Εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε ναρκωτικά στη Ζάκυνθο, στον Πύργο και στην Αττική, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την εξάρθρωση υλοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Πάτρα και Αττική, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 23 ατομών (10 Έλληνες και 10 ξένοι), ηλικίας από 22 έως 62 ετών, από τους οποίους οι επτά συνελήφθησαν στην Ηλεία.

Με βάση την πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, προέκυψε πλήθος προανακριτικού υλικού και στοιχείων, που σχετίζονται με τη διαρκή δράση δομημένης εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου και συνεργαζόμενων υποομάδων. Τα μέλη της οργάνωσης ειδικεύονταν στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) ικανών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, στην περιοχή της Ζακύνθου, του Πύργου και της Αττικής.

Ορισμένοι εκ των διακινητών με έδρα τη Ζάκυνθο διατηρούσαν «επαφές» με έτερα μέλη τόσο στον Πύργο όσο και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διακινητές της Ζακύνθου μεσολαβούσαν προκειμένου τα μέλη με έδρα στον Πύργο να προμηθευτούν ποσότητες κοκαΐνης από τους προμηθευτές της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, η υποομάδα του Πύργου προμηθεύτηκε, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον 150 γραμμάρια κοκαΐνης, αντί του ποσού των 50 ευρώ το γραμμάριο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα ή και περισσότερα μέλη της υποομάδας μετέβαινε από τον Πύργο στην Αθήνα, με υπεραστικά λεωφορεία και παραλάμβανε την ποσότητα της κοκαΐνης από τους εκεί διαμένοντες προμηθευτές. Στη συνέχεια, η ποσότητα μεταφέρονταν σε ελεγχόμενους από την οργάνωση χώρους στον Πύργο, όπου και διακινούνταν στην τοπική κοινωνία.

Νόθευαν την κοκαΐνη με σόδα!

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της υποομάδας του Πύργου, ήταν ότι τα μέλη της, αμέσως μετά την αποθήκευση της κοκαΐνης, τη νόθευαν με αμμωνία και σόδα. Η πρακτική αυτή ονομαζόταν «κατσαρόλα» ή «σαπουνάδα» και σκοπό είχε την αύξηση της ποσότητας και κατ’ επέκταση του προσδοκώμενου κέρδους από τη διακίνησή της. Το επόμενο στάδιο ήταν η διαίρεση της ποσότητας σε ισοβαρείς «δόσεις» μισού ή ενός γραμμαρίου και η κατανομή των «δόσεων» μεταξύ των μελών, προκειμένου να διακινηθούν.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν 25 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες», λοιπούς χώρους και οχήματα, όπου μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχεθήκαν:

• ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης,
• (20) δοχεία αναβολικών ουσιών,
• (1.800) αναβολικά χάπια,
• μπλοκάκια με σημειώσεις των διακινητών, σχετιζόμενες με την πώληση ναρκωτικών,
• (3) τρία πιστόλια τύπου ρέπλικα,
• σουγιάδες,
• τα χρηματικά ποσά των 13.000 ευρώ και 5.000 λεκ Αλβανίας,
• ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.