Η… λύση στον πονοκέφαλο, το ξεμάτιασμα – Το λένε 6 στους 10 Έλληνες!

Πάνω από τους μισούς Έλληνες, έξι στους δέκα για την ακρίβεια, πιστεύουν ότι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου είναι το ξεμάτιασμα! Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα την οποία επικαλείται η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας και ενώ η Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας είναι στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας, στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 10.000 πολίτες. Από αυτούς το 60% πιστεύει ότι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου είναι το ξεμάτιασμα.

«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο» σχολίασε στην εφημερίδα Καθημερινή ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμος Μητσικώστας.

Όπως τονίζει, αν και ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, «πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου». Μεγάλος αριθμός, δηλαδή, έχει γενετική προδιάθεση, διαθέτει το σχετικό γονίδιο, για να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

«Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν, από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα, πυκνώνουν οι ημικρανίες» διευκρινίζει ο κ. Μητσικώστας.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή