Λιμάνι Κυλλήνης: Δύο σημαντικά έργα – Εξαγγελία Κατσιφάρα

-Επέκταση τμήματος προσήνεμου μώλου λιμένα

– Αποπεράτωση δαπέδων κυκλοφορίας στην περιοχή του προσήνεμου λιμένος

Το Γραφείο Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε τη λειτουργία του στο λιμάνι Κυλλήνης, από χθες, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ικανοποιώντας ένα αίτημα του Δήμου, στο οποίο η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα. Πρόκειται για μια συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου, η οποία αποβλέπει στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής.

Από το Λιμάνι, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και για την πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στο ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020, μέχρι τέλος Αυγούστου και αφορά δύοέργα προστασίας και λειτουργικότητας του Λιμανιού Κυλλήνης, συνολικού προϋπολογισμού 4.932.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Ηλείας. Τα έργα θεωρούνται απολύτως ώριμα τεχνικά.

Αναλυτικά τα έργα που θα γίνουν και εξηγγειλε ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας είναι:

Πρώτο έργο

Επέκταση τμήματος προσήνεμου μώλου λιμένα Κυλλήνης:Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.032.000 ευρώ και αφορά την επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου κατά 130μ., περίπου με σκοπό την προστασία του λιμένα από Βόρειους-Βορειοδυτικούς ανέμους. Θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με λιθορριπές και φυσικούς ογκολίθους. Περιλαμβάνει υποθαλάσσια εκσκαφή με εξυγίανση πυθμένα σε βάθος 4,50μ και έμπηξη πλαστικών κατακόρυφων στραγγιστηρίων μήκους 15,75μ σε κάνναβο.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση: ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλεία Κώστας Νικολούτσος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Μπράμος, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μητρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρης Υγείας Αντώνης Χαροκόπος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης και πρόεδρος ΛΤ Ναμπίλ Μοράντ, η αντιπρόεδρος του ΛΤ Άννα Γεωργιοπουλου, μέλη του ΔΣ του ΛΤ Οδ. Μανιάς, Ολγα Σοφιανού, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημ. Παπαηλιού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι στο ΛΤ κ.α

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε 24 μήνες.

Δεύτερο έργο

Αποπεράτωση δαπέδων κυκλοφορίας στην περιοχή του προσήνεμου λιμένος Κυλλήνης: Το έργο είναι προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και αφορά την αποπεράτωση των εργασιών στη βόρεια προβλήτα του λιμένος Κυλλήνης, με κατασκευή λιμενικών δαπέδων βαρέως τύπου, από έγχυτο σκυρόδεμα οπλισμένο με χαλύβδινες ίνες, προκειμένου να επεκταθεί ο χώρος ελλιμενισμού. Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν είναι αποξήλωση τμήματος της προβλήτας η οποία είχε ασφαλτοστρωθεί παλιότερα, αναμόχλευση της υφιστάμενης στρώσης βάσης με διαμόρφωση της επιφάνειας και των επικλίσεων συνολικού εμβαδού 11.500μ2. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε 8 μήνες.

Μάκης Μπαλαρούρας βουλευτής: «Ο παράδεισος μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα από ότι πολύ ισχνά δίνει τώρα. Όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας, βγήκαμε από το μνημόνιο πρέπει να ολοκληρώσουμε την έξοδό μας από την κρίση. Έμαθα ότι από εδώ καθημερινά γίνονται δρομολόγια προς την Ιθάκη. Είναι συμβολικό και αυτό. Ότι την Ιθάκη θα την βρούμε και εμείς ο νομός Ηλείας και προσωπικά ο καθένας από εμάς και ανάλογα με το επάγγελμα και την ιδιότητα που έχει έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τις Σειρήνες, αν και οι Σειρήνες είναι και καλές καμία φορά. Να κτυπήσουμε τους πολλαπλούς μνηστήρες, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουμε πλήρως την Ιθάκη που ήθελε και ο Οδυσσέας και ο Καβάφης »

Γιάννης Κουτσούκος βουλευτής: «Ο πρώτος παράγοντας είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που προσφέρει στην περιοχή. Η άλλη εικόνα είναι η Περιφέρεια.Όταν οραματιζόμασταν τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας πολλοί μας κατηγορούσαν ότι θα είναι ακόμη ένας μηχανισμός «μακρύ χέρι του Κράτους». Αποδεικνύεται καθημερινά ότι όταν υπάρχει όραμα, όταν υπάρχουν άνθρωποι με πίστη, η Περιφέρεια μπορεί να προσφέρει πράγματα στον κάθε τόπο. Ο άλλος παράγοντας είναι ο δήμος. Ο μεγάλος και ισχυρός δήμος.  »

Γιώργος Γεωργιόπουλος αντιπεριφερειάρχης: «Υπάρχει ένα φυλλάδιο ειδικά για την Ηλεία, κάτι που ήταν απαίτηση χιλιάδων Ηλείων, που προβάλλει ειδικά τους δικούς μας προορισμούς, τα δικά μας αξιοθέατα, τα πολιτιστικά μας κέντρα και ευνοεί γενικότερα το τουριστικό μας προϊόν. Το φυλλάδιο διατίθεται σε πέντε γλώσσες. Ως Περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή θέσαμε στόχο να στηρίξουμε τουριστικά την Κυλλήνη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα χρήματα για την «φτωχή» συντήρηση του επαρχιακού μας δικτύου, το προωθήσαμε σε αυτή την περιοχή. Είναι ένα έργο 2,5 εκατ. ευρώ.»

Νικολούτσος Κώστας πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας: «Ως Επιμελητήριο θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και απώτερος σκοπός δεν είναι μόνο η αύξηση των τουριστών αλλά και η αύξηση της κατακεφαλήν κατανάλωσης που είναι κάτι πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι αυτός πρέπει να είναι ο δεύτερος στόχος γιατί αυτή την στιγμή ο Τουρισμός στην Ηλεία πρέπει να πάρει μια άλλη στροφή και πέρα από την μαζικότητα να διασφαλίσουμε και αυτά τα στοιχεία που θα κάνουν προσοδοφόρα την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Καλή επιτυχία στο έργο σας »

Ναμπίλ Μοράντ δήμαρχος, πρόεδρος ΔΛΤ: «Τα δύο αυτά έργα που εξαγγέλθηκαν σήμερα από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα θα αναδείξουν τουριστικά το Λιμάνι της Κυλλήνης και την ευρύτερη περιοχή. Το Λιμάνι της Κυλλήνης είναι τρίτο λιμάνι της χώρας σε κίνηση και είμαστε βέβαιοι ότι με τα έργα ο αριθμός όσων το χρησιμοποιούν θα αυξηθεί κατακόρυφα. Η Ηλεία έχει πολλές και μοναδικές ομορφιές που θα αναδεικνύονται και μέσα από τα έντυπα που θα διανέμονται από το Γραφείο Τουριστικής Ενημέρωσης»