Πορεία ζωής

Κάποιος σοφός κάποτε είχε πει πώς το πλαίσιο της ζωής μας διαμορφώνεται από όλα αυτά , τα οποία δεν είμαστε σε θέση εκ προοιμίου να επιλέξουμε.

Για σκεφτείτε το λίγο αυτό. Πόσο σημαντική είναι η εποχή, κατά την οποία γεννιόμαστε, η χώρα , όπου θα γεννηθούμε, η οικογένεια, από την οποία προερχόμαστε???

Σίγουρα σκεπτόμενος κάποιος όλα αυτά θα συνειδητοποιήσει πώς δυστυχώς δεν παίζουμε όλοι a priori, επί ίσοις όροις το παιχνίδι της ζωής. ¨Αδικο??? Τυχαίο??? ¨Ο,τι κι αν συμβαίνει, εξ΄» αφετηρίας υπάρχει μία άνιση διαδρομή. Ωστόσο αν και το πλαίσιο της ζωής μας ,όπως προείπαμε, διαμορφώνεται ερήμει μας από αστάθμητους παράγοντες, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση ούτε να επιλέξουμε ούτε να ελέγξουμε, εντούτοις η πορεία του βίου μας, έστω και από διαφορετικό σημείο εκκίνησης, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Βέβαια και εδώ ελλοχεύει και ένας άλλος κίνδυνος. Η διαδικασία της επιλογής επιβάλλει την ύπαρξη της ελεύθερης βούλησης, η οποία με τη σειρά της προαπαιτεί την κυριαρχία της κριτικής ικανότητας.

Αφύπνιση λοιπόν του νου και ελευθερία. Ελευθερία, η οποία αποτινάζει όλα τα δεσμά του εφησυχασμού και απεγκλωβίζεται από όλα τα πάθη της ψυχής και του σώματος. Και εδώ λοιπόν έγκειται η όλη δυσκολία του θέματος. Είμαστε σε θέση να κυριαρχήσουμε πάνω από όλα τα τρωτά σημεία της ψυχικής μας φύσης??? Να υπερνικήσουμε όλες τις σωματικές μας αδυναμίες??? Να απελευθερωθούμε από πλέγμα του εθισμού της επαναλαμβανόμενης και άκριτης υιοθέτησης μίας νοοτροπίας και μίας στάσης ζωής , που μας έμαθαν εξ απαλών ονύχων να ζούμε??? Κάποιοι , εστώ και λίγοι , ευτυχώς ναι. ΟΙ περισσότεροι, δυστυχώς , όχι. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί σημαντικές προσωπικότητες που σημάδεψαν με ανεξίτηλα σημάδια την πορεία όχι μόνο της ζωής τους, αλλά και ολόκληρης της εποχής τους και ενίοτε ολόκληρης της ανθρωπότητας σε όλο το φάσμα του χρόνου. ¨Ανθρωποι και όχι θεοί , ήταν και αυτοί. ¨Ανθρωποι , όμως που αξίωσαν την ύπαρξή τους μη αναλώνοντας την στην ανυπαρξία της τυχαιότητας, του εφησυχασμού, της ραθυμίας και του εθισμού της δουλικής μίμησης.

Ευχής έργον λοιπόν καθένας από εμάς να ζει τη ζωή του , όπως ο ίδιος συνειδητά και ώριμα θα την έχει ορίσει, και όχι όπως οι άλλοι θα την έχουν προκαθορίσει.Γιατί , όπως ορθά προείπε ο Κάλβος << ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>>