Χρ. Βαλλιανάτος: «Πεθαίνει ο νομός Ηλείας» – Αγροτική ζημιά ύψους 10 εκατ. ευρώ

Την πρόθεσή του να καλέσει τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη αλλά και τους δημάρχους του νομού και να τους ενημερώσει για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα του νομού εξέφρασε ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο από την οικονομική ζωή του νομού λείπουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, όση είναι η ζημιά που έχει καταγραφεί από την βιομηχανική ντομάτα και την σταφίδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαλλιανάτος δήλωσε:

«Θέλω να θέσω ορισμένα ερωτήματα στον υπουργό κο Αποστόλου και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ. Ήδη υπάρχει μια δήλωση του προέδρου του ΕΛΓΑ, ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα δοθεί το υπόλοιπο 30% από τις ζημιές του 2017. Εγώ όμως έχω τις επιφυλάξεις μου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με υπηρεσιακά στελέχη στην Αθήνα μου δήλωσαν ότι αυτό είναι ανέφικτο. Θέλουμε λοιπόν από τον Αποστόλου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να δηλώσουν στον αγροτικό κόσμο πότε θα δοθεί το υπόλοιπο 30%, να δεσμευτεί, όπως είπε, μέχρι 10 Σεπτεμβρίου ότι θα δοθεί.

Μακάρι να δοθεί. Εμείς διατηρούμε τις αμφιβολίες μας αν θα δοθεί τελικά. Επίσης, να δεσμευτούν και οι δυο τους ότι για τα ΠΣΕΑ του 2016 οι παραγωγοί, ειδικά της σταφίδας όπως και τα θερμοκήπια σε περιοχές του Κάμπου, Βαρθολομιό και Λυγιά, έπαθαν ζημιές, πότε θα πληρωθούν. Είχε έρθει όλο το κυβερνητικό κλιμάκιο και μας είχαν πει αρχές 2017 θα πληρωθούν. Σε τέσσερις μήνες μπαίνουμε στο 2019 και ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία διαδικασία.

Για τις ζημιές του 2018

Τέλος, για τις ζημιές του 2018 πρέπει τα πορίσματα να βγουν σύντομα ώστε ο κόσμος να ανακουφιστεί. Τα έξοδα, ιδιαίτερα στην βιομηχανική ντομάτα, είναι πάρα πολλά. Μέχρι αυτή τη στιγμή σε μια σύμβαση 35.000 τόνων βιομηχανικής ντομάτας σύμβαση έχει πάει 17.000, άρα είναι το 50%. Και στην κορινθιακή σταφίδα υπάρχει μεγάλη ζημιά στο ίδιο ποσοστό. Πρέπει τα πορίσματα να βγουν σύντομα και να δουν εάν μπορεί να δώσει ο ΕΛΓΑ προκαταβολή μέσα στο έτος.

«Πεθαίνει ο νομός»

Και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλλιανάτος κατέληξε: «Όλα αυτά η Ομάδα Παραγωγών τα εξετάζει κι εντός της εβδομάδας θα καλέσουμε τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη να τους ενημερώσουμε, όπως και όλους τους δημάρχους, διότι το θέμα είναι μεγάλο και πολύ σοβαρό. Ο νομός μας είναι αγροτικός και στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα. Να ξέρουν ότι μας λείπουν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από την βιομηχανική τομάτα και άλλα τόσα από την κορινθιακή σταφίδα. Μεγάλη ζημιά για την οικονομική ζωή του νομού. Αν δεν υπάρξει λύση, πέθανε ο νομός Ηλείας».