Οικονομία

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch

Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών και παράλληλα αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεό τους.

Ειδικότερα, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank και Εθνικής από RD σε CCC+ και των Πειραιώς και Eurobank από RD σε CCC, ενώ η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση τους αναβαθμίστηκε από RD σε C.

Η Fitch τονίζει ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη θετική επίδραση της άρσης των capital controls στις αναλήψεις μετρητών, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμα κάποιοι περιοισμοί στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές. Ο οίκος εκτιμά ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα εφαρμοστεί η άρση όλων των περιορισμών.

Νωρίτερα, σε έκθεσή της, σύμφωνα με το Reuters, υποστήριξε πως η δημιουργία ενός σχήματος Asset Protection Scheme, στο οποίο η κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στην ανακοπή του sell off στις τραπεζικές μετοχές, μόνο στην περίπτωση που δεν θα προκληθούν ζημίες στους ιδιώτες επενδυτές του τραπεζικού κλάδου.

Παράλληλα, οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει χρηματοδότηση από το κράτος τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει τη δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο της προσοχής, προειδοποίησε ο οίκος.

Βασικό σενάριο για την Fitch παραμένει ότι η χώρα θα πετύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο μια τραπεζική διάσωση θα δημιουργήσει κινδύνους προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει η Fitch.

Όλη η επικαιρότητα