Εκπαίδευση Ηλεία

Αντώνης Ρούσσος: «Απαραίτητος ο ψυχολόγος στα σχολεία»

Ακούστε το άρθρο

Την κρυμμένη δύναμη που έχει ο άνθρωπος μέσα από τις επιλογές του ανέλυσε χθες το μεσημέρι σε μια μοναδική ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτήματος Μερκούρη ο Έλληνας ψυχολόγος Αντώνης Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Χρίστου Κανελλακόπουλου, ανέπτυξε τις σκέψεις του γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη, επισημαίνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα στο τι είναι ο άνθρωπος και στο τι επιλέγει να πράξει στο διάβα της ζωής του.
Στην κατάμεστη αίθουσα του κτήματος, ο διακεκριμένος ψυχολόγος μοιράστηκε με το κοινό την πολυετή του εμπειρία από την καριέρα του στην Ιταλία, συζήτησε μαζί τους και προσέφερε ένα σπάνιο απόσταγμα γνώσης και σοφίας.

«Ο άνθρωπος έχει μεγάλη δυνατότητα σε αυτό που είναι, αλλά σε αυτό που κάνει πρέπει να το διαλέγει και να είναι υπεύθυνος για αυτό. Αυτά που έχει από τη φύση του είναι σαν κληρονομιά, δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αλλά μπορεί με τη διαγωγή του στην ύπαρξή του, σε επαφή με τον κόσμο, να διαλέγει το ένα ή το άλλο. Αν το καταλάβει αυτό ο άνθρωπος, μπορεί να ζήσει καλύτερα γιατί δέχεται ότι είναι όλα χωρίς να φοβάται τίποτα, αλλά να παίρνει τις ευθύνες του για αυτό που θα κάνει μετά. Αυτή είναι η θέση μου και τη στηρίζω στην αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία, που είχε στο κέντρο της τον άνθρωπο», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Ρούσσος και, απαντώντας σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς», ανέλυσε τον πραγματικό ρόλο ενός ψυχολόγου και τη σημασία της παρουσίας του στα σχολεία ή σε χώρους εργασίας.

«Ο ψυχολόγος είναι ο καθρέφτης που μπαίνει μπροστά στον καθένα μας και με τη βοήθειά του μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο άνθρωποι. Θα ήθελα να υπήρχε και στα σχολεία το μάθημα της Ψυχολογίας ή έστω ο ψυχολόγος ως φυσική παρουσία. Στην Ιταλία έχει ψηφιστεί νόμος για την υποχρεωτική παρουσία ψυχολόγου στα σχολεία και στα εργοστάσια. Έκανα πολλές επεμβάσεις στα σχολεία και στις φυλακές, θεωρώ ειδικά για τις νέες ηλικίες είναι απαραίτητο», ανέφερε ο κ. Ρούσσος.

Ο συνιδιοκτήτης του Κτήματος Μερκούρη, Χρ. Κανελλακόπουλος, εξήρε την επιστημονική κατάρτισή του κ. Ρούσσου και πρόσθεσε ότι η ιδέα για την πρόσκλησή του οφείλεται στον «ΝΕΑΡοΚΟΣΜΟ», μια ομάδα προοδευτικών νέων, που δρα εμπνευσμένα στον ευρύτερο χώρο των σχολείων της Βάρδας και του κάμπου.

Τον κ. Ρούσσο προλόγισαν οι φιλόλογοι Βάσω Σωτηροπούλου και Κώστας Καρασκούτης.

Όλη η επικαιρότητα