Ηλεία

Βαρβάσαινα: Σκουπίδια παντού!

Ακούστε το άρθρο

Ο εφιάλτης με τα σκουπίδια φαίνεται πως έχει επιστρέψει για τα καλά στις ζωές των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βαρβάσαινας, αφού η εικόνα του χωριού θυμίζει τριτοκοσμική χώρα σε ορισμένα σημεία του. Κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν από σκουπίδια και μεταφέρουν στις κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση την έντονη δυσοσμία τους, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους περίοικους που έχουν αγανακτήσει πλέον από την κατάσταση αυτή.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα με τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών εντοπίζεται κυρίως σε δυο μέρη της τοπικής κοινότητας. Το ένα είναι στον κεντρικό δρόμο στην είσοδο και έξοδο του χωριού, ενώ το δεύτερο πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου. Τα σημεία αυτά «ξεχειλίζουν» από απορρίμματα, με τους κατοίκους να απευθύνουν έκκλιση προς το δήμο να φροντίσει για το θέμα αυτό. Βασικό πρόβλημα φαίνεται πως είναι η έλλειψη κάδων σε διάφορα αναγκαία σημεία του χωριού, που θα βοηθήσουν και στην εκτόνωση του φαινομένου υπερχείλισης σκουπιδιών σε κάδους ορισμένων σημείων. Η τοποθέτηση δυο και τριών κάδων ανά 50-60 μέτρα, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια αρκετά καλή λύση, αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να καλυφθούν άνετα οι ανάγκες όλης της κοινότητας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Έχουμε «πνιγεί»….

Το πρόβλημα των σκουπιδιών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε μερίδα κατοίκων που καθημερινά αντιμετωπίζει το «βουνό» από σκουπίδια που βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους. ο κίνδυνος μόλυνσης αποδεικνύεται τεράστιος, με τα σημεία που οι κάδοι είναι πνιγμένοι από τα σκουπίδια να χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες εστίες μόλυνσης. Αρκετές είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά των κατοίκων που ζουν πλησίον των «χωματερών», απευθυνόμενοι και στους αρμόδιους του δήμου από τους οποίους δεν έχουν λάβει καμία συγκεκριμένη και σαφή απάντηση, αλλά και σε συγχωριανούς τους προκειμένου να μην πετάνε σκουπίδια σε εκείνη τη γειτονιά, με τα πνεύματα ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση να μην είναι πάντα ήρεμα.

Θανάσης Γεωργόπουλος: «Το χωριό αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με σκουπίδια στην είσοδο-έξοδο του χωριού και η έλλειψη κάδων σε κατάλληλα σημεία έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών εδώ. Έχουμε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, έχει υποβαθμιστεί το περιβάλλον και αποτελεί εστία μόλυνσης. Έχουμε απευθυνθεί πολλάκις στο δήμο είτε μεμονωμένα είτε ενιαία, όπου απάντησαν πως ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και τοποθέτηση κάδων και ότι μπορεί να ζητήσει συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας όσον αφορά την τήρηση όσων κάνει. Τα αποτελέσματα είναι αυτά. Κάποιοι που δεν επιθυμούν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους, έχουν καταφέρει με διάφορους τρόπους να τα διώξουν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Το 30% της κοινότητας μαζεύει σκουπίδια, ένα 40% δεν έχει κάδους και το υπόλοιπο 30% έχει ελάχιστους. Η κατανομή τους είναι λανθασμένη και θεωρώ γίνεται με δόλο, χωρίς να γνωρίζω ποιους εξυπηρετεί και γιατί θέλουν το χωριό βρώμικο μόνο σε ένα κομμάτι. Έχουμε ζητήσει το λόγο σε αρκετές περιπτώσεις, προσπαθώντας να μάθουμε γιατί τα εναποθέτουν εδώ. Άλλοι είναι λογικοί, καταλαβαίνουν και παίρνουν τα σκουπίδια από το σημείο. Άλλοι γίνονται επιθετικοί, αποδοκιμάζουν, βρίζουν και προσωπικά έχω δεχθεί επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο πριν δέκα μέρες σε προσπάθειά μου να εμποδίσω συγχωριανό μεγάλης ηλικίας να αποθέσει σκουπίδια σε γεμάτους χώρους».

Χρήστος Τζίμης: «Έχουμε «μπαφιάσει» από σκουπίδια. Οι αρμόδιοι είναι εξαφανισμένοι και αδιαφορούν πλήρως. Έχουμε απευθυνθεί στους αρμόδιους πριν το δεκαπενταύγουστο, όπου είπαν να περάσουν οι μέρες για να δούν τι θα γίνει με τα σκουπίδια. Έχω νεογέννητο μωρό και αν πάθει τίποτα, το σίγουρο είναι ότι θα με πάνε μέσα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην είσοδο και έξοδο του χωριού. Καθένας δε θέλει σκουπίδια κοντά. Πρέπει να βρεθεί λύση. Το πρόβλημα υπάρχει πάνω από μήνα και αρκετοί από άλλα χωριά έρχονται και εναποθέτουν εδώ τα σκουπίδια. Υπάρχει πλήρης έλλειψη κάδων στα κατάλληλα σημεία και αδιαφορία από τον κόσμο».

Γιώργος Τσεμπερούδης: «Το πρόβλημα αυτό είναι συχνό. Έχω απευθυνθεί στο δημαρχείο, έχω κάνει παράπονα και παρότι μου λένε ότι θα ρυθμίσουν το πρόβλημα, εν τέλει δεν έχει γίνει τίποτα. Με πέντε κάδους είναι το υπόλοιπο χωριό. Όλοι είναι σ΄ αυτό το δρόμο, που έχει γίνει σκουπιδότοπος. Θα πεθάνουμε απ’ αυτή την κατάσταση. Η απόσταση από το σπίτι μου μέχρι τα σκουπίδια είναι ούτε 10 μέτρα. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο πρόεδρος είναι ανύπαρκτος. Μια λύση θα ήταν η τοποθέτηση κάδων στο χωριό και η χαρτογράφησή τους, με τα άτομα που θα τον μετακινήσουν να δέχονται ένα καλό πρόστιμο προκειμένου να συμμορφωθούν».

Ελένη Ασημακοπούλου: «Δεν μπορούμε πλέον να καθίσουμε στις αυλές, αφού ο όγκος σκουπιδιών φτάνει μέχρι τις πόρτες μας. Όταν βλέπω τον πρόεδρο του τα λέω. Όλη η γειτονιά έχει παρόμοιο πρόβλημα και δε φαίνεται να μπορεί να δοθεί άμεσα λύση».

Ζαχαρούλα Σπηλιοπούλου: «Το πρόβλημα χρονίζει. Προσωπικά, για να αδειάσουν τον κάδο κοντά στο σπίτι μου απευθύνομαι στο δήμο και το κάνω θέμα. Κάδοι δεν υπάρχουν όσοι θα έπρεπε στο χωριό και είναι κάτι που ανέφερα σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο δήμο. Μου απευθύνθηκαν πως έχουν σοβαρή έλλειψη, ενώ ακόμα φοβούνται να τους τοποθετήσουν διότι δε γνωρίζουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον κεντρικό δρόμο, διότι δε θέλουν οι κάτοικοι να έχουν κάδους στα υπόλοιπα σημεία. Θέλουν τις γειτονιές τους καθαρές και το υπόλοιπο χωριό σκουπιδότοπο. Δεν είναι λύση οι μεταξύ μας τσακωμοί, αλλά ο δήμος δεν λαμβάνει πρωτοβουλία να κάνει μόνος τοποθέτηση. Το πάνω μέρος του χωριού είναι καθαρό. Ή τα πετάνε μέσα στη Λαγκαδιά με αποτέλεσμα το χειμώνα να πλημμυρίζουμε, ή τα πετάνε στους κάδους εδώ. Λύση είναι να τοποθετούν κάδους σε κοντινές αποστάσεις».

Όλη η επικαιρότητα