Ηλεία

Γαστούνη: Ονοματοδοσία αιθουσών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα πρόσωπα με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα και τον τόπο τους την Γαστούνη, τίμησε το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Πηνειού δίνοντας τα ονόματά τους σε δύο αίθουσες της Δημοτικής βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για τις αδελφές Παππά και τον επιστήμονα Αδαμάντιο Πεπελάση

Οι αδελφές Παππά

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος είπε ότι για να τιμήσουμε τη μνήμη των αείμνηστων αδελφών Βασιλικής, Πηνελόπης και Διονυσίας Παππά, οι οποίες προσέφεραν τα ακίνητα επί των οποίων ανεγέρθη η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης και ως ελάχιστη αναγνώριση της σπουδαίας αυτής δωρεάς κρίνουμε σκόπιμο να ονομαστεί η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που είναι αρχειοθετημένα τα βιβλία και βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, αριστερά της εισόδου, ως “ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΑΠΠΑ”. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Η προσφορά του Αδαμαντίου Πεπελάση

Στη συνέχεια ο Αλέξης Καστρινός αναφέρθηκε στον Γαστουναίο  Αδαμάντιο Πεπελάση  ο οποίος έχει δωρίσει στην βιβλιοθήκη δεκάδες τόμους βιβλίων, ζητώντας αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης να φέρει το όνομά του.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος είπε ότι «ο αείμνηστος συντοπίτης μας Αδαμάντιος Πεπελάσης ο οποίος ήλκε την καταγωγή του από τη Γαστούνη υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος, διανοούμενος, τραπεζίτης, συγγραφέας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, άνθρωπος του οποίου η επιστημονική του γνώση, η προσωπικότητά του, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η ταπεινότητα του, η αίσθηση προσφοράς, το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού τον έχουν κατατάξει σε έναν από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους που ανέδειξε η Ελλάδα.

Ακόμα και μετά το θάνατό του, όπως και σε όλη την πορεία της ζωής του, η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Γαστούνη παρέμενε απαράμιλλη».

Η επιστολή του γιού του

Ο Δήμαρχος Πηνειού  έθεσε υπόψη του συμβουλίου την από 11-06-2018 επιστολή του υιού του αείμνηστου Αδαμάντιου Πεπελάση, Δημήτρη Πεπελάση, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Χαίρομαι να σας μεταφέρω την επιθυμία του Αδαμάντιου Πεπελάση για εμπλουτισμό της δημοτικής βιβλιοθήκης στην Γαστούνη με δικά του βιβλία. Είναι η σκέψη του για πνευματική επιστροφή στον τόπο του. Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του, και ελπίζω με την αποδοχή τη δική σας και του Δημοτικού Συμβουλίου σας, συσκεύασα σε 80 περίπου κούτες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, περισσότερους από 1500 τόμους. Οι τόμοι αυτοί κατανέμονται κυρίως στις εξής θεματολογίες: Θέατρο, Ποίηση και Λογοτεχνία, Ιστορία, Εικαστικά, Πολιτική και Κοινωνία, Φιλοσοφία ”

Ο δήμαρχος είπε ότι ως ελάχιστο φόρο τιμής εις μνήμην του αείμνηστου συντοπίτη Αδαμάντιου Πεπελάση, ο οποίος με την πορεία, τις γνώσεις, την προσωπικότητα και τις αρχές στιγμάτισε την νεότερη ιστορία της χώρας μας να διαμορφωθεί με τα δωρηθέντα βιβλία και σετ γραφείου από την προσωπική συλλογή του αείμνηστου Αδαμάντιου Πεπελάση μια αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γαστούνης και να ονομαστεί, ως “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΠΕΠΕΛΑΣΗ”. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή.

Όλη η επικαιρότητα