Ηλεία

«Για μια θάλασσα καθαρή» – Με επιτυχία η αντιρρυπαντική άσκηση στο Λιμάνι Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Αντιρρυπαντική άσκηση με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων που μπορούν να προκαλέσουν θαλάσσια ρύπανση, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι του Κατακόλου από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή. Σκοπός του Σώματος πέρα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ήταν η εφαρμογή και  αξιολόγηση του Τοπικού Σχεδίου Καταπολέμησης Ρύπανσης της θάλασσας, με στόχο την καταγραφή και έλλειψη αδυναμιών και των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση και βελτίωσή τους, την εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση διατιθέμενων υλικών απορρύπανσης αλλά και τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του οικοσυστήματός του αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Οι ιθύνοντες του Λιμενικού Σώματος εκτιμούν πως η συμβολή και ετοιμότητα κάθε αρμόδιου φορέα στο βαθμό του εφικτού, θα επιφέρει επιτυχία στην άσκηση και θα συμβάλει σημαντικά στην καλλιέργεια του αισθήματος ετοιμότητας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στο μέλλον. Το σενάριο της συγκεκριμένης άσκησης προέβλεπε ατύχημα στην δυτική προκυμαία του λιμένα Κατακόλου, κατά τη διάρκεια παράδοσης πετρελαίου καυσίμου (DIESEL) στο Α/Κ «ΜΑΡΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» Ν.Π.359 που βρίσκεται στο λιμένα, από βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμων, με συνέπεια τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας έκτασης περίπου 100 τ.μ. εντός της λιμενολεκάνης. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 10:00, όπου τέθηκε σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Καταπολέμησης Ρύπανσης της θάλασσας.

Στην επιτυχία της αντιρρυπαντικής άσκησης  εστίασε ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλιού, εστιάζοντας στην ετοιμότητα του προσωπικού, τις διαπιστώσεις και το σκοπό της άσκησης: «Έγινε η τακτική άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης. Το περιστατικό συνέβη εντός του λιμένα, όπου απλώθηκε το πλωτό φράγμα με μεγάλη ταχύτητα και καλούς χρόνους ανταπόκρισης. Αυτό οφείλεται στην εγρήγορση του προσωπικού και στην καλή τεχνική κατάρτιση λοιπών συνεργαζόμενων φορέων, όπως το Λιμενικό Ταμείο Πύργου. Είχαμε βέβαια και την υποστήριξη και συνεισφορά του Σωματείου Εργαζομένων Κατακόλου. Κάναμε διαπιστώσεις συγκριτικά με πράγματα που χρήζουν βελτίωσης. Διαπιστώνεται ότι για το νομό υπάρχει αρκετά καλό επίπεδο εγρήγορσης, γιατί πρώτα απ’ όλα το στοιχείο που είναι απαραίτητο στην περιστολή και καταστολή μιας κρίσιμης κατάστασης είναι η εξοικείωση του ανθρώπινου δυναμικού με την κρίση, διότι παρά τα πολλά μέσα αν δεν υπάρχουν άνθρωποι να πάρουν αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, από μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Οι ασκήσεις γίνονται για να διατηρούμε την εγρήγορση και εξοικείωσή μας σε ικανοποιητικό επίπεδο και γι’ αυτό έχουμε ικανοποίηση για το σημερινό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Παπανδρινόπουλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία τέτοιων μορφών άσκησης για το προσωπικό: «Οι ασκήσεις γίνονται για να εκπαιδεύεται το προσωπικό, ώστε σε περίπτωση πραγματικού γεγονότος να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμενικού Ταμείου στην άσκηση αυτή, την επιτυχία της αλλά και στη διαδικασία προμήθειας νέου υλικού αντιρρύπανσης που έχει ήδη δρομολογηθεί: «Προσκληθήκαμε από το Λιμεναρχείο για να λάβουμε μέρος ως παρατηρητές στην άσκηση προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, κοινώς γνωστή ως αντιρρυπαντική άσκηση και να συνδράμουμε όπου χρειαζόταν με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Με χαρά διαπίστωσα ότι η άσκηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Είναι ενθαρρυντικά όσα είδαμε και πιστεύω ότι η άσκηση αυτή δε θα χρειαστεί να εφαρμοσθεί ποτέ σε πραγματική κατάσταση. Ακόμα, να ενημερώσω ότι το Λιμενικό Ταμείο πρόσφατα ξεκίνησε διαδικασία για προμήθεια νέου υλικού αντιρρύπανσης. Οσονούπω, θα είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε και από την ημέρα που θα έρθουν τα υλικά, το λιμάνι θα είναι πάνοπλο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Όλη η επικαιρότητα