Πολιτική

Δήλωση Γιάννη Κουτσούκου για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019

Ακούστε το άρθρο

Συνηθισμένη η Κυβέρνηση στη διγλωσσία, επιχειρεί τώρα με διπλά βιβλία, να κοροϊδέψει για μια ακόμη φορά  τους συνταξιούχους και την Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού  για το 2019, όχι μόνο είναι μια εικόνα διπλής ανάγνωσης, που επιβεβαιώνει σε όλες του τις εκδοχές το απατηλό αφήγημα της Καθαρής Εξόδου, αλλά αποτελεί, δυστυχώς, ένα ακόμα επεισόδιο της δουλείας που ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  για τα υπερβολικά υπερπλεονάσματα μέχρι το 2022, που για το 2019 υπολογίζεται από 7,3 δισ. έως 8,4 δισ. ανάλογα με το σενάριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέθεσε δύο σχέδια-σε συσκευασία του ενός- για το θέμα των συντάξεων. Το ένα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων και χορήγηση των αντίμετρων και το άλλο το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την «εξαφάνιση» των αντίμετρων.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Κυβέρνηση αφενός νομίζει ότι μπορεί ακόμη να κοροϊδεύει τους πολίτες, αφετέρου δεν έχει καμία δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ουσιώδη ζητήματα.

Και απλά παραπέμπει το θέμα στους «εταίρους», αναμένοντας παθητικά τις άνωθεν υποδείξεις. Κάτι που εξ άλλου ξεκαθάρισε ήδη με την δήλωσή του ο κ. Ρέγκλινγκ. 

Η συσσώρευση των φόρων και περικοπών του 3ου αχρείαστου μνημονίου και του 4ου  συμπληρωματικού, προκειμένου να επιτευχθούν τα υπερλεονάσματα οδηγούν σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και ναρκοθετούν τις προοπτικές μιας αναπτυξιακής εκτίναξης που έχει ανάγκη η χώρα, καθώς ακόμα και αυτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί, για 2,5% αύξηση του ΑΕΠ, κρίνονται ως αισιόδοξοι με βάση την εξέλιξη των μεγεθών κατά το 2018 (βλ. ΕΛΣΤΑΤ και Δημοσιονομικό Συμβούλιο).

Το γεγονός  μάλιστα, ότι η επίτευξή τους βρίσκεται κάτω από σοβαρές αιρέσεις, όπως είναι ο ρυθμός των επενδύσεων (που κατά το Ά εξάμηνο παρουσίασε μείωση) η στασιμότητα στην εξέλιξη της δημόσιας δαπάνης, ενώ παραμένουν τα βαρίδια της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η έλλειψη ρευστότητας και τα μη εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια, οδηγούν στο τέλος στην διάψευση όλων τους των προβλέψεων. 

Κατά συνέπεια, το προσχέδιο αυτό, με ένα ακόμα Κυβερνητικό τέχνασμα, για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους, μπορεί μεν να αντιγράφει τα βασικά μεγέθη  του Μεσοπρόθεσμου 2019-2022 και να επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις και τα μέσα  για την επίτευξη των στόχων, κινείται όμως στην ίδια αδιέξοδη λογική που καθηλώνει την οικονομία και εξοντώνει την κοινωνία.

Οφείλουμε να θυμίσουμε για ακόμα μια φορά στην Κυβέρνηση , ότι η ανατροπή  αυτών των δεσμεύσεων για υπερπλεονάσματα άνω των 3,5% αποτελεί βασική προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής στην προγραμματική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Καθώς επίσης και  ότι, ο στοιχειώδης σεβασμός προς τους συνταξιούχους  επιβάλλει στην Κυβέρνηση να φέρει  τώρα στη Βουλή την Πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει για την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την μη περικοπή των συντάξεων.

Όλη η επικαιρότητα