Πολιτική

Διυπουργική για τη ΔΕΘ σήμερα

Ακούστε το άρθρο

Διυπουργική σύσκεψη και όχι υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα με κύριο αντικείμενο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το ειδικό βάρος που έχουν αυτές είναι γνωστό καθώς θα σηματοδοτήσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα βάζοντας στο επίκεντρο τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την οκταετή κρίση.

Kάποιοι από τους νέους υπουργούς αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύσκεψη μπαίνοντας με το «καλημέρα σας» στα βαθιά. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να παράξει έργο με έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη και την αποτελεσματικότητα.

Κατά τη διυπουργική σύσκεψη η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο με αφορμή τη ΔΕΘ στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και ο πήχυς ανεβαίνει πολύ καθώς θα πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την «αμερικανική απόβαση» στην πόλη του βορρά.

Με το βλέμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την αύξηση της δράσης ακροδεξιών στοιχείων στην πόλη, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κάνει σαφές πως η Θεσσαλονίκη έχει μόνο να αποκομίσει οφέλη από αυτή τη συμφωνία και πως η πόλη μπορεί και πρέπει να καταστεί κέντρο των Βαλκανίων.

Δεν είναι τυχαία η αντικατάσταση της κας Κόλλια – Τσαρουχά από την Κατερίνα Νοτοπούλου, αφού η τέως αναπληρώτρια και βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης περνά πλέον στη σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί κατά την διυπουργική είναι η πλήρωση της κενής πλέον θέσης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 

Το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή. 

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα