Μεσσηνία

Ενισχύονται τα συστήματα ασφαλείας στο λιμάνι της Καλαμάτας

Ακούστε το άρθρο

Με νέα τεχνικά μέσα θα ενισχυθούν τα συστήματα ασφαλείας στο λιμάνι της Καλαμάτας, με στόχο την αναβάθμισή του κατά τα πρότυπα του ISPS CODE.

Το αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα άνοιξε και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι στους δυνητικούς δικαιούχους.

Η “Ε” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σαράντο Μαρινάκη ο οποίος το επιβεβαίωσε. Είπε ακόμα ότι θα υποβάλουν εκ νέου πρόταση -όπως άλλωστε απαιτείται- ενώ εξήγησε ότι είχαν ήδη καταθέσει αίτημα και σχετική τεχνική έκθεση για χρηματοδότηση, γι’ αυτό και συμπεριλήφθηκαν στους δυνητικούς δικαιούχους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που είχε υποβληθεί από πλευράς τους, το κόστος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων ελέγχου και επιτήρησης στο τμήμα εκείνο του λιμανιού όπου εφαρμόζεται ο κώδικας ISPS, καθώς και της ενίσχυσης της περίφραξης και του φωτισμού δεν ξεπερνά τα 432.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το Λιμενικό Ταμείο ζητεί την προμήθεια και εγκατάσταση: “α) Δύο εγκεκριμένου τύπου μαγνητικών πυλών ελέγχου επιβατών/προσωπικού στις δύο κεντρικές πύλες εισόδου-εξόδου λιμένα. β) Δύο ακτινοσκοπικών συσκευών ελέγχου χειραποσκευών στις δύο κεντρικές πύλες. γ) Δύο θερμικές κινητές κάμερες για καταγραφή κινήσεων ημέρα και νύχτα, τόσο από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά. δ) Την εγκατάσταση επιπλέον των υπαρχόντων 8 σταθερών καμερών. ε) Μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εποπτείας παρακολούθησης σημάτων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), καμερών ασφαλείας, ελέγχου πρόσβασης προσωπικού, φωτισμού κ.λπ. στ) Ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πρόσβασης προσωπικού επιβατών στις δύο κεντρικές πύλες. ζ) Ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού και τοποθέτηση τεσσάρων ασύρματων ηχητικών σειρήνων, οι οποίες απαιτούνται σε περίπτωση κινδύνου για εγκατάλειψη του χώρου από τους ενασχολούμενους εντός του λιμένα”.

Επίσης, για την αναβάθμιση του κώδικα ISPS προβλέπεται “ενίσχυση της περίφραξης στο τμήμα του λιμανιού που γειτνιάζει με την οδό Ναυαρίνου, με σταθερή περίφραξη 120 μέτρων και κινητή περίφραξη 200 περίπου μέτρων εντός του λιμένα. Ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος φωτισμού με επιπλέον φωτισμό ασφαλείας/ανάγκης. Προμήθεια ενός ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους emergency ισχύος 500 KVA για όλο το λιμάνι και τις εγκαταστάσεις του, σε περίπτωση απώλειας ηλεκτρικής ισχύος από το δίκτυο πόλης”.

Η πρόσκληση, που απευθύνεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και σε εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς (Οργανισμοί Λιμένων και Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία), έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη” 2014-2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα