Ελλάδα

Ενώπιον ανακριτή σήμερα οι συλληφθέντες για τον φόνο του 25χρονου στου Φιλοπάππου

Ακούστε το άρθρο

Απολογούνται σήμερα ενώπιον του ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες για τη δολοφονία του 25χρονου φοιτητή, το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, στον λόφο του Φιλοπάππου.

Οι τρεις, δύο Πακιστανοί και ένας Ιρακινός, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος  για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και σύσταση συμμορίας. Είχαν όλοι προσαχθεί την Πέμπτη στη ΓΑΔΑ, και στη συνέχεια οι προσαγωγές τους μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι δύο πρώτοι, ηλικίας 17 και 25 ετών ομολόγησαν την εμπλοκή τους στη ληστεία, που είχε αποτέλεσμα την πτώση και τον θάνατο του άτυχου άνδρα, ενώ ο 25χρονος Ιρακινός παραδέχθηκε την παρουσία του στο σημείο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις συλληφθέντες είχαν εμπλακεί σε ακόμα δέκα ληστείες στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και του λόφου του Φιλοπάππου, κυρίως σε βάρος τουριστών. Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο ΑΜΠΕ, και οι ληστείες αυτές, όπως και στην περίπτωση του 25χρονου και της 23χρονης φίλης του, έγιναν από τους δράστες με την απειλή μαχαιριού και σπασμένου μπουκαλιού, ο τρόπος διάπραξης των ληστειών ήταν ο ίδιος. Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξιχνίαση και τυχόν άλλων εγκληματικών πράξεων των τριών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, ο 25χρονος και η 23χρονη φίλη του έφτασαν στο λόφο του Φιλοπάππου, από την πλευρά του Κουκακίου. Λίγο πριν τις 11 τους πλησίασαν δυο άτομα και τους ζήτησαν τσιγάρο. Όταν το θύμα τους απάντησε ότι δεν είχε οι δύο αποχώρησαν, επιστρέφοντας όμως στη συνέχεια, μαζί με τρίτο άτομο, απαιτώντας, με την απειλή μαχαιριού, χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το θύμα τους είπε ότι δεν είχαν χρήματα και τότε ο ένας από τους τρεις αφαίρεσε από την τσάντα της 23χρονης κινητό τηλέφωνο καθώς και πορτοφόλι, το οποίο περιείχε 60 ευρώ περίπου, το διαβατήριό της και κάρτες ελληνικών και πορτογαλικών τραπεζών.

Οι άλλοι δυο δράστες συνέχιζαν με την απειλή μαχαιριού να ζητούν χρήματα από τον 25χρονο, ο οποίος, υπό την απειλή αυτή και προφανώς συνεπεία αυτής, όπως έκρινε η η αστυνομία, βρέθηκε στον γκρεμό με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και η 23χρονη, κάλεσε την Αστυνομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τον τόπο και τον τρόπο διάπραξης του εγκλήματος, η έρευνα επικεντρώθηκε σε ένα κύκλο υπόπτων, από τους οποίους από την πρόοδο της ερευνητικής διαδικασίας κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των τριών δραστών. Ύστερα από έρευνες, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ομάδα Αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, κατόρθωσε, σε συνεργασία με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας Κιλκίς, να εντοπίσει απογευματινές ώρες της 23ης Αυγούστου 2018 τους δύο δράστες στην περιοχή της Ειδομένης Κιλκίς, από όπου σχεδίαζαν να περάσουν τα σύνορα και να διαφύγουν στο εξωτερικό. Βραδινές ώρες εντοπίστηκε και ο τρίτος δράστης στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών.

Ως προς το ποινικό παρελθόν των δραστών, προκύπτει ότι έχουν κατηγορηθεί για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της ληστείας, παράβασης του νόμου «περί όπλων», για παράνομη είσοδο στη χώρα και κλοπή, ενώ στον έναν από τους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Όλη η επικαιρότητα