Ηλεία

Ζαχάρω: «Μαρτυρικός» ο δρόμος της Μακίστου – Οι φωτιές του 07′ δεν έφταναν για να κατασκευαστεί

Ακούστε το άρθρο

«Ήρθατε καλά; Περάσατε καλά στη διαδρομή ως το χωριό;» ήταν η διπλή ερώτηση που μας απηύθυνε ο Νίκος Πόθος, πρόεδρος της Μακίστου Ζαχάρως το 2007, όταν το χωριό θρήνησε ανθρώπινες ψυχές και καταστράφηκε ολοσχερώς, με το που φτάσαμε στο κέντρο του χωριού χθες το πρωί.

Παρότι πέρασαν έντεκα χρόνια από τότε, ο δρόμος που ενώνει τη Ζαχάρω με τη Μάκιστο αλλά και την Αρτέμιδα και στον οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 64 συμπολίτες μας, παραμένει στην ίδια κατάσταση. Μικρός σε πλάτος, με χαλίκια ανά 300 μέτρα και με εκατέρωθεν πυκνή βλάστηση. Η οδήγηση θέλει χαμηλή ταχύτητα, πολλή προσοχή και… δέηση για να μην υποστεί βλάβη το αυτοκίνητο από καμιά πέτρα.

«Ο δρόμος είναι αμαρτωλή ιστορία. Αποφασίστηκε να φτιαχτεί με αυτεπιστασία από τους κατοίκους του χωριού το 1931. Τελικά ολοκληρώθηκε το 1936 με τις αξίνες, από όσα μας έχουν πει εδώ οι παλαιότεροι. Ε, όπως φτιάχτηκε τότε, έτσι είναι και σήμερα ακόμα. Έγινε άσφαλτος και έμεινε στενός. Το 2007 μας είχε διαβεβαιώσει ο περιφερειάρχης ότι ο δρόμος θα γίνει εκ νέου και πειστήκαμε ότι τελικά θα αποκτήσουμε οδικό δίκτυο με νέα χάραξη και για τα δύο χωριά. Έγινε η μελέτη, μας διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν τα χρήματα, αλλά πέρασε ο καιρός και ακόμα δεν έχει γίνει δημοπράτηση του έργου», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο 62χρονος Στάθης Κοκκαλιάρης, μόνιμος κάτοικος Μακίστου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την πολύχρονη καθυστέρηση.

«Στην πορεία μάς είπαν εμμέσως πλην σαφώς ότι ο δρόμος είναι ακριβός και ότι θέλει 15 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια το έβγαλε αυτό το ποσό, όχι εμείς. Ακούσαμε δεσμεύσεις για κατασκευή του δρόμου μέσω του ταμείου Μολυβιάτη και από τις εκπτώσεις των άλλων έργων. Τώρα τελευταία, έπειτα από πιέσεις του πολιτιστικού συλλόγου που επισκέφθηκε τον περιφερειάρχης, μας είπαν ότι έχουν βρει τα δέκα…» επισήμανε ο κ. Κοκκαλιάρης.

«Χωρίς δρόμο σβήνουμε…»

Ο κ. Πόθος, λιγομίλητος και καθιστός, μας δήλωσε ότι αν δεν γίνει ο δρόμος, το χωριό θα «σβήσει οριστικά», διότι ήδη οι κάτοικοι έχουν λιγοστέψει δραματικά.

«Το είδατε και μόνοι σας πώς είναι η εικόνα του δρόμου. Ποτέ δεν έγινε, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που λάβαμε. Ο κόσμος μετά τις πυρκαγιές έφυγε από το χωριό. Σήμερα ό,τι κάνουμε προέρχεται από την αγροτική εργασία. Για αυτό λέμε διαρκώς ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του οδικού δικτύου από τη Ζαχάρω ως τα δύο χωριά, διότι θα βοηθηθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν. Αν δεν γίνει ο δρόμος, δεν θα έχουμε τίποτα…» τόνισε ο κ. Πόθος.

Ο Δημήτρης Γρηγορόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εικόνα του δρόμου, τονίζοντας ότι τα χρήματα που μαζεύτηκαν, δεν κατευθύνθηκαν εκεί που έπρεπε.

«Μαζεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα και δυστυχώς εδώ δεν έφρασε τίποτα. Είδατες σε τι δρόμο κυκλοφορούμε καθημερινα. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έρθει να μείνει εδώ και να μπορεί να κινείται με ευκολία, ούτε για τις δουλειές του ούτε να πάει στη θάλασσα. Θα ήταν ευχής έργον να γίνει ο δρόμος, αλλά όλοι αγνοούν τα δύο χωριά που επλήγησαν», ανέφερε ο κ. Γρηγορόπουλος.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακίστου, Φώτης Βλάχος, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρόσφατο τεύχος της εφ. «Μακιστία» την αισιοδοξία του ότι το έργο θα ξεκινήσει, καθώς δόθηκε εντολή για τη σύνταξη του τεχνικού δελτίου από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας.

«Η “ΜΑΚΙΣΤΙΑ” θα είναι κοντά στην πρόοδο των διαδικασιών αυτών και θα προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί, ώστε να μπουν μια ώρα νωρίτερα οι μπουλντόζες, αφου βέβαια προηγηθούν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις», τόνισε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τμηματοποιηθεί η μελέτη κατασκευής του δρόμου, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση και η διεκδίκηση πόρων από την πολιτεία.

Όλη η επικαιρότητα