Ελλάδα

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηπατίτιδα

Ακούστε το άρθρο

Περίπου 80.000 Έλληνες αγνοούν ότι πάσχουν με χρόνια ηπατίτιδα C – Τι περιέχει η πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στη χώρα μας

Μάχη για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος δημόσιας υγείας, εκείνο της υποδιάγνωσης των χρονίως πασχόντων με ηπατίτιδες, ξεκινούν ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), ενεργοποιώντας την πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου σε ό,τι αφορά τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Risk Assessment», η οποία έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου (είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: www.helpa-prometheus.gr/aksiologisi-kindinou-gia-tis-iogeneis-ipatitides/).

Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας εξέτασης για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή/και Β. Τα συμπεράσματα αυτά είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου προσώπου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς το λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

Η έλλειψη πληροφόρησης για την ηπατίτιδα συνδέεται άμεσα με την υποδιάγνωσή της

Οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης. Στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης αναφορικά με τα νοσήματα αυτά, ενώ το φαινόμενο εντείνεται από την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C.

Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, 2 στους 3 θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά τη σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αγνοούν πως υπάρχει εμβόλιο για τις ηπατίτιδες Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» (Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, Τηλ.: 211 0122102, www.helpa-prometheus.gr, hlpaprometheus@gmail.com).

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα