Ελλάδα

Η ΕΛΑΣ γνώριζε ότι η πρεσβεία του Ιράν ήταν στη λίστα με τους πιθανούς στόχους του Ρουβίκωνα!

Ακούστε το άρθρο

Η αντίδραση του αστυνομικού φρουρού, που έχει τον βαθμό του αρχιφύλακα μη παραγωγικής σχολής και η περιβολή με το λευκό t-shirt ήταν αυτά που ενόχλησαν περισσότερο τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Στη λίστα με τους πιθανούς στόχους του Ρουβίκωνα ήταν εδώ και δύο εβδομάδες η πρεσβεία του Ιράν, όμως η αστυνομία αδυνατούσε να αυξήσει τα μέτρα φρούρησης, καθώς στην περιοχή του Ψυχικού βρίσκονται 81 διπλωματικές αντιπροσωπείες οι περισσότερες από τις οποίες φυλάσσονται.

Η αντίδραση του αστυνομικού φρουρού, που έχει τον βαθμό του αρχιφύλακα μη παραγωγικής σχολής και η περιβολή με το λευκό t-shirt ήταν αυτά που ενόχλησαν περισσότερο τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που επανασχεδιάζουν τον μνημόνιο ενεργειών, αυτό που επανασχεδιάστηκε φέτος το καλοκαίρι και περιλαμβάνει την προβλεπόμενη αντίδραση ακόμα και στις ακτιβιστικές ενέργειες του Ρουβίκωνα, αλλά και τους τρόπους φύλαξης προκειμένου να αποφύγουν έναν ακόμη διασυρμό από τα «χτυπήματα» της συγκεκριμένης συλλογικότητας.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο κομμάτι που αφορά στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που κάνει ο Ρουβίκωνας πριν τις ενέργειες του.

Για παράδειγμα, είχαν παρακολουθήσει για ημέρες την πρεσβεία του Ιράν και γνώριζαν ότι στις 6 αλλάζει η βάρδια των αστυνομικών φρουρών.

Έτσι εκμεταλλεύτηκαν το δεκάλεπτο της αλλαγής όπου τα πράγματα είναι χαλαρά για να αιφνιδιάσουν τον σκοπό και να διασύρουν την Ελληνική Αστυνομία.

«Για εμάς ήταν πιο σοβαρές οι ενέργειες του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Γαλλίας και στο υπουργείο Εξωτερικών όπου υπήρχαν σε απόσταση αναπνοής δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και κανένας δεν κατάλαβε το παραμικρό ή η επίθεση στο τουρκικό προξενείο όπου υπήρχαν εννέα αστυνομικοί και κανένας δεν ακολούθησε τα μέλη της συλλογικότητας παρά η ενέργεια που έγινε με τον ένα και μοναδικό αστυνομικό φρουρό στην πρεσβεία του Ιράν…», τονίζει στο protothema αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Το βίντεο της επίθεσης

Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής: Δεν επηρεάζεται η ασφάλεια από όσα συνέβησαν στην πρεσβεία του Ιράν

Την εκτίμηση ότι όσα συνέβησαν στην πρεσβεία του Ιράν τα ξημερώματα της Δευτέρας με την αντίδραση του αστυνομικού φρουρού στην επίθεση μελών του Ρουβίκωνα «δεν επηρεάζει την ασφάλεια των πολιτών» διατύπωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικων Υπαλληλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο αστυνομικός «δεν θα μπορούσε να πυροβολήσει στον αέρα γιατί είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και θα μπορούσε να τραυματιστεί κάποιος. Η σκοπιά έπρεπε να είναι μέσα στο κτήριο. Ο αστυνομικός είναι εκεί για να ειδοποιήσει. Τι να κάνει όταν έρχονται 2-3 και περισσότερα άτομα;».

Ωστόσο ο κ. Καλλιακμάνης παραδέχθηκε ότι «δεν ήταν οι εγεκριμένες ενέργειες που έπρεπε να κάνει ο συνάδελφος, όμως φωνάζουμε πολλά χρόνια τώρα ότι το σύστημα φρούρησης με σταθερή σκοπιά».

Εξηγώντας τι θα έπρεπε να κάνει ο φρουρός, ο κ. Καλλιακμάνης είπε ότι: «θα έπρεπε να φοράει το αλεξίσφαιρο γιλέκο για να προστατεύσει τον εαυτό του. Θα έπρεπε να ενημερώσει απευθείας το κέντρο, θα δείξει η ΕΔΕ αν το έκανε. Θα έπρεπε να πάρει μέτρα αυτοπροστασίας. Το μνημόνιο ενεργειών λέει ότι θα πρέπει να έχει χειροβομβίδα κρότου λάμψης και να τη ρίξει για να φοβηθούν όσοι του επιτίθενται».

via

Όλη η επικαιρότητα