Ηλεία

«Η Ηλεία δικαιούται δρόμο και τρένο» – Αισιόδοξος ο Κατσιφάρας για τον σιδηρόδρομο

Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας για την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Πατρίς» δήλωσε: «Ανοίξαμε μια μεγάλη πρόκληση αναπτυξιακή με την κυβέρνηση και τα υπουργεία.  Η πρόσκληση είναι ήδη ανοιχτή από την Περιφέρεια για το Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία. Θεωρούμε εδώ ότι σε ένα μήνα το αργότερο θα έχει κατατεθεί το τεχνικό δελτίο για έγκριση του έργου στην Περιφέρεια. Άρα για το πρώτο θέμα που κουβεντιάσαμε για την ειδική τουριστική γραμμή, άμεσα θα έχουμε εντάξεις και θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση και την υλοποίηση. Εμείς θέλουμε η ειδική τουριστική γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, να είναι μια ξεχωριστή τουριστική γραμμή. Την αντιλαμβανόμαστε ως υπεραξία αναπτυξιακή, πολιτισμού και ιστορίας.

Σε ότι αφορά την δεύτερη μεγάλη πρόκληση που είναι η επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής από Πάτρα – Πύργος που ήταν και το ζητούμενο, βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο από ποτέ.  Οι τελικές μελέτες θα είναι το αργότερο σε ένα μήνα έτοιμες από τον ΟΣΕ και αμέσως μετά ήδη υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης έτσι ώστε να βρούμε και το 50% των πόρων (πρόγραμμα Περ. Δυτ. Ελλάδος) ώστε να εξασφαλιστούν τα 15 εκατ ευρώ για βελτίωση αναβάθμιση και επανεκκίνηση της γραμμής Πάτρα – Κάτω Αχαία – Πύργος. Η υπογειοποίηση στην Πάτρα είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει άμεσα.

Ο Πύργος δικαιούται να έχει τρένο και εμείς ως Περιφέρεια παλεύουμε να το έχει. Η Ηλεία δικαιούται να έχει την Ολυμπία Οδό και παλεύουμε και παλεύουμε για να έχουμε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Η μοναδική Περιφέρεια που έχει σχέδιο για σιδηρόδρομο είναι αυτή της Δυτικής Ελλάδος”.

Για την εξισωτική

Ο κ. Κατσιφάρας
αναφέρθηκε επίσης στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο
Αραχωβίτη
 όπου μεταξύ
άλλων, κυριάρχησαν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής
Σταφίδας, το πρόγραμμα δακοκτονίας, η ενίσχυση των πιστώσεων για τα σχέδια
βελτίωσης
 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, η προστασία της φέτας, της τιμής
του γάλακτος και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Για ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποία είναι η θέση της Περιφέρειας ως εποπτική αρχή για την επίσχεση εργασίας στον ΓΟΕΒ , και το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στον εγγειοβελτιωτικό χάρτη της Ηλείας,  ο κ. Κατσιφάρας είπε: «Εμείς τώρα γίναμε εποπτική αρχή. Μέχρι τώρα κάπου αλλού υπάγονταν. Άρα λοιπόν τα βάρη όχι πάντα στον επόμενο. Δεν είναι πάντα μια αξιοπρεπής στάση και συμπεριφορά να ρίξουμε τα βάρη. Οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ έχουν ένα διαχρονικό πρόβλημα. Χρειάζεται να γίνουν βιώσιμοι και να μπορούν να έχουν χρήματα να πληρώσουν το προσωπικό τους, γιατί εισπράττουν. Δεν υπάρχουν άλλοι που να πληρώσουν για τα βάρη που έχουν οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και μέσα από εκεί να υπάρχει και εξυγίανση»

Όλη η επικαιρότητα