Αρθρογραφία

Η «νέα» πρόταση για την ασφάλιση

Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης σύστημα ασφάλισης, το οποίο προκρίνει το εξατομικευμένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα τριών πυλώνων στην κοινωνική ασφάλιση, σε αντίθεση με τον προστατευτικό, καθολικό, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Υποστηρίζει, δε, την εισαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του μοντέλου των ατομικών λογαριασμών – μερίδων, των οποίων η διαχείριση ανατίθεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που υποτίθεται ότι θα απονέμουν τις σχετικές συντάξεις όταν ωριμάσουν οι προϋποθέσεις.

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού 

Είναι αυτή μια καινοτόμα, πρωτοποριακή ή με θετικά αποτελέσματα πρόταση; Σε καμία περίπτωση. Ήδη έχει εφαρμοστεί στη Χιλή, κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ, αλλά και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής. Εφαρμόστηκε, επίσης, σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης μετά το 1990. Αποτέλεσμα αυτών των πειραμάτων- εφαρμογών, μετά την κρίση του 2008 και την κατάρρευση ιδιωτικών εταιρειών «κολοσσών» όπως τις ονόμαζαν (όπως η AIG),
ήταν η με οδυνηρό τρόπο εγκατάλειψη της ιδιωτικής- κερδοσκοπικής ασφάλισης  και η επιστροφή στην προστατευτική θαλπωρή του δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, κοινωνικοποιήθηκαν (φορτώθηκαν στους πολίτες) οι απώλειες του προηγούμενου ιδιωτικού συστήματος, καθώς κλήθηκε το δημόσιο, ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώσει το μάρμαρο και να καλύψει τους χαμένους- λεηλατημένους πόρους, ώστε να χορηγήσει αξιοπρεπείς συντάξεις.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρόταση αυτή θα εφαρμόζεται στους νέους ασφαλισμένους. Δηλαδή, οι νέοι θα φορτωθούν 
με ένα ακόμη αντικίνητρο στην ενταξιακή διαδικασία της παραγωγής. Μην ξεχνάμε ότι οι εμπνευστές τέτοιων προτάσεων ήδη βαρύνονται με την αναγκαστική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων από τη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών τους. Σε περίπτωση τέτοιας εφαρμογής, γίνεται κατανοητό ότι τίθεται σε επισφάλεια όχι μόνο η επικουρική συνταξιοδοτική κατάσταση των νέων ασφαλισμένων, οι οποίοι θα ενταχθούν στην κατάσταση αβεβαιότητας των επενδυτικών κινδύνων, που συνδέονται με τις ιδιωτικές- κερδοσκοπικές εταιρίες, αλλά και των συνταξιούχων που λαμβάνουν ή θα λάβουν επικουρική σύνταξη με το δημόσιο σύστημα. Αυτό συμβαίνει διότι με τη διχοτόμηση αφαιρούνται κρίσιμοι πόροι από το δημόσιο σύστημα, εφόσον είναι γνωστό ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις εξασφαλίζονται με τις εισφορές 
των ενεργών ασφαλισμένων. Συνεπώς, ή θα καλυφθούν οι συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα γίνει ραγδαία περικοπή τους.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι να περάσουν πολύτιμοι πόροι του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος στις ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες, με αντίστοιχη συρρίκνωση του δημόσιου πλούτου και τον περιορισμό του δημόσιου χώρου, πρακτική που οδηγεί σε αύξηση των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με τη μετατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος σε απόλυτα ανταποδοτικό, εκτός των άλλων, επιβάλλεται ποινή ιδιαίτερα στους πολίτες που ο εργασιακός τους βιος δεν εξασφαλίζει συνεχή και σταθερή εργασία ή έχουν χαμηλές αμοιβές. Δηλαδή, αυτοί θα τιμωρούνται με μη λήψη σύνταξης ή στην καλύτερη περίπτωση, με συντάξεις πείνας.

Το σύστημα της δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής, αναδιανεμητικής, διαγενεακά αλληλέγγυας κοινωνικής ασφάλισης δοκιμάστηκε κατά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και παρά τις σκληρές επιθέσεις των νεοφιλελεύθερων επιβουλών και επιβολών, κατάφερε να σταθεί όρθιο και να στηρίξει το λαϊκό εισόδημα, την προστασία των φτωχών και φτωχοποιημένων κοινωνικών ομάδων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών.

Θα πρέπει, λοιπόν, ο λαός να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, να αντιλαμβάνεται και να αντιδρά άμεσα στους δούρειους ίππους που στήνουν όσοι επιθυμούν να παραδώσουν την κοινωνική ασφάλιση στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση ιδιωτικών εταιρειών.

Ο Καλαματιανός Διονύσης είναι

Δικηγόρος, π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου

Ναυτιλίας Ν.Π.

Όλη η επικαιρότητα