Αγροτικά

Η Π.Ε.Ν.Α στον διαγωνισμό του καλύτερου Ευρωπαίου νέου αγρότη (PHOTO)

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες ο πέμπτος διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου νέου αγρότη της Ευρώπης παρουσία και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Π.Ε.Ν.Α.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και τους Ευρωβουλευτές Nuno Melo και Esther Herranz και είχε περισσότερους από 300 συμμετέχοντες γεγονός που καθιστά το γεγονός αυτό το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.

Από την Ελλάδα συμμετείχε ο νικητής του Ελληνικού διαγωνισμού της Π.Ε.Ν.Α., Λάζαρος Σεμερτζίδης, ο οποίος απέσπασε θετικά σχόλια για την καθετοποιημένη καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε μια έκταση που ήταν μη καλλιεργήσιμη. Νικητής αναδείχθηκε ο 29χρονος Manuel Grave από την Πορτογαλία, ο οποίος μεταμόρφωσε μια ακαλλιέργητη και χωρίς άρδευση  γη 70 εκταρίων σε αμυγδαλεώνα παραγωγικό πυκνής φύτευσης πλήρως μηχανοποιημένο και με αειφορική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε τόσο με τους ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και τον οικοδεσπότη Μανώλη Κεφαλογιάννη όσο και με τα στελέχη της CEJA (Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Αγροτών). Η Π.Ε.Ν.Α, προωθεί την υποψηφιότητα της για συμμετοχή στη CEJA και για αυτό το λόγο αντιπροσωπεία της θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και το Δεκέμβριο. Έγιναν συζητήσεις για το επίμαχο θέμα της νέας ΚΑΠ με όλους, από τις οποίες  αξίζει να κρατήσουμε  ότι η νέα ΚΑΠ είναι τώρα προτεραιότητα όλων ώστε να τελειώσει η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατό ώστε να μπούμε στην εφαρμογή χωρίς καθυστερήσεις.

Η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής Esther Herranz στη συνάντηση με την Π.Ε.Ν.Α, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ευρωκοινοβουλίου για τη διευκόλυνση των μικρών γεωργών, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη στενή συνεργασία που είχαν οι νέοι Ελλάδας και Κύπρου η οποία γίνεται πλέον συστηματική. Η Π.Ε.Ν.Α συγχαίρει την πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της .

Όλη η επικαιρότητα