Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Άγρια επεισόδια και συλλήψεις στην πορεία για τη Μακεδονία

Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία για τη Μακεδονία – Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά ακόμη και κατά μικρών παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων – Εσπασαν τα τηλέφωνα του ΕΚΑΒ λόγω δακρυγόνων – 8 συλλήψεις

Πρωτοφανείς εικόνες έζησε χθες η Θεσσαλονίκη με εκτεταμένα επεισόδια, ενώ σοκ προκαλούν τα βίντεο από τη χθεσινή συγκέντρωση που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν μικρά παιδιά να κλαίνε από τα δακρυγόνα και γυναίκες τραυματίες στο έδαφος.

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η συγκέντρωση αμαυρώθηκε από τα επεισόδια και την αλόγιστη χρήση χημικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα και να σπάσουν τα τηλέφωνα του ΕΚΑΒ για παροχή πρώτων βοηθειών.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο βήμα, έξω ήταν σε εξέλιξη πετροπόλεμος: Ξύλο, ρίψη χημικών, τραυματίες, προσαγωγές και συλλήψεις αμαύρωσαν τη χθεσινή διαδήλωση ενώ οι μάχες κουκουλοφόρων-ΕΛΑΣ ήταν πολύωρες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά ακόμη και κατά μικρών παιδιών και ηλικιωμένων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή απλά έτυχε να περνάνε από το σημείο! Φωτορεπόρτερ που καλύπτουν πορείες επί χρόνια δήλωσαν στο protothema.gr ότι αυτό που έζησαν χθες ήταν πρωτόγνωρο και πως ποτέ δεν έχουν ξαναδεί τόσο εκτεταμένη χρήση χημικών.


20180908210012_NIK_8255
20180908215028_NIK_8326
20180908215410_NIK_8343

Χιλιάδες άνθρωποι στην πορεία

Με συνθήματα, όπως «όχι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας», «Ελλάς Ελλάς Μακεδονία» και «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο αλλά σταμάτησαν στην πλατεία ΧΑΝΘ από το φραγμό που είχαν στήσει κλούβες των ΜΑΤ. Μετά το αστυνομικό μπλόκο επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο όπου έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Πάντως όσοι έφταναν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία ήταν αναγκασμένοι να περπατήσουν τουλάχιστον δυο χιλιόμετρα. Η Τροχαία είχε ρητή εντολή από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να διακόπτει την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων στη δυτική είσοδο της πόλης κι έτσι οι πολίτες περπατούσαν από την οδό Κωλέττη μέχρι και τον Λευκό Πύργο.

sillaltirio-makedonia-2
sillaltirio-makedonia-1
thessaloniki05
thessaloniki06
sillaltirio-makedonia-5
sillaltirio-makedonia-6
sillaltirio-makedonia-7
silalitiriomesa

epeisodia-new3
epeisodia-new5
epis3
epeisodia03
epeisodia02
epi6
epp2
4545502

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Όλη η επικαιρότητα