Οικονομία

Θετική αντίδραση των θεσμών στην πρώτη κρούση για τις συντάξεις

Ακούστε το άρθρο

Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου

Την πρώτη κρούση για το θέμα των συντάξεων έκανε το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές στην πρωινή συνάντηση που είχε μαζί τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το ευχάριστο είναι ότι κανένας από τους θεσμούς δεν χαρακτήρισε το μέτρο διαρθρωτικό, γεγονός το οποίο φαίνεται να εξυπηρετεί και τα αντίστοιχα ελληνικά σχέδια.

Στη σημερινή συνάντηση του υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπλ. υπουργού Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών συζητήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος του 2019, για τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερος από αυτό που προβλέπουν οι δανειστές και ορίζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (700 εκατ.)

Επίσης, όπως είπε η ίδια πηγή, μέρος των αντιμέτρων ή ακόμα και όλα τα αντίμετρα του 2019 θα «απλωθούν» σε βάθος τετραετίας ώστε να υπάρξει περισσότερος… διάδρομος για παροχές.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και αύριο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού και της φορολογικής διοίκησης και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, οπότε και οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα αφού εκδώσουν την πρώτη αναφορά που θα δίνει την εικόνα των συζητήσεων.

Ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι αυτές γίνονται σε πολύ καλό κλίμα ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στη σημερινή συζήτηση τέθηκε και το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε λίστα με κοστολογημένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, που θα καταθέσει η κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, θα ακολουθεί το μεσοπρόθεσμο με τις περικοπές στις συντάξεις, ενώ το κανονικό σχέδιο με το οποίο θα δίνεται το στίγμα της οικονομικής πολιτικής πιθανότατα θα περιλαμβάνει καλά νέα για 700.000 συνταξιούχους.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις θα ληφθούν στο Εurogroup του Νοεμβρίου, όπου θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση των θεσμών για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Όλη η επικαιρότητα