Οικονομία

“Καίγονται” δύο μισθοί για θέρμανση – 310 ευρώ περισσότερα θα πληρώσει μια τετραμελής οικογένεια

Ακούστε το άρθρο

Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν βάλει τα φορολογικά χαράτσια και η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το οικονομικό επιτελείο να απορρίπτει τα αιτήματα για μείωση του φόρου, μέτρο που θα ελάφρυνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα παραδείγματα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” είναι αποκαλυπτικά: μια τετραμελής οικογένεια με μέση κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης 1.500 λίτρα σε ήπιες συνθήκες χειμώνα θα δαπανήσει φέτος με τις σημερινές τιμές 1.720 ευρώ για να ζεσταθεί. Όσο δηλ. σχεδόν δύο μισθοί. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τη μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου στα 1,147 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι το ίδιο νοικοκυριό πλήρωσε 1.410 ευρώ, αφού η τιμή του καυσίμου ήταν στα 0,94 ευρώ το λίτρο. Δηλ. σε σχέση με το 2017 η θέρμανση του νοικοκυριού είναι ακριβότερη κατά 310 ευρώ. Η διαφορά της σημερινής δαπάνης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2015, αφού τότε ο ΕΦΚ ήταν στα 0,230 ευρώ ή στα 0,23 ευρώ το λίτρο. Το νοικοκυριό του παραδείγματος πλήρωνε τότε για τη θέρμανσή του 1.257 ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ

Όλη η επικαιρότητα