Υγεία

«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου: 21 οι νεκροί

Ακούστε το άρθρο

Στους 21 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 14 άτομα, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Βάσει της τελευταίας επιδημιολογικής αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ που εξεδόθη χθες Πέμπτη, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 21 θάνατοι (με μέσο όρο ηλικίας άνω των 69 ετών) και συνολικά 178 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 14 άτομα, ενώ εκτός ΜΕΘ εννέα. Εξιτήριο έχουν ήδη λάβει 123 ασθενείς. Δεν χρειάστηκαν νοσηλεία 11 πολίτες που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Εκατόν σαράντα τέσσερα κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί και ένα εισαγόμενο περιστατικό, δηλαδή με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζει υψηλή συχνότητα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν αναφερθεί στους εξής δήμους: Ωρωπού, Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Φυλής, Ηλιουπόλεως, Γαλατσίου, Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Διδυμοτείχου, Ηρακλείου Αττικής, Βριλησσίων, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Γλυφάδας, Τανάγρας, Αλιάρτου, Θηβαίων, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Κορδελιού, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Χαλκιδέων, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Σαλαμίνας.

Ανήσυχη η ιατρική κοινότητα

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου έχει θορυβήσει την ιατρική κοινότητα, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, να καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο Σχέδιο Δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.

Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας, να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες. Επίσης να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, «για να μη θρηνήσουμε για άλλη μια φορά, ανθρώπινες ζωές».

Ακόμη εφιστά την προσοχή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας, από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο. Σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το Υπουργείο Υγείας που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Η χώρα μας πληρώνει την ανεπάρκειά τους, με ανθρώπινες ζωές ενώ δυστυχώς θα υπάρξουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Πάντως, την ανάγκη εφαρμογής επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας κατά του ιού του Δυτικού Νείλου με ενεργό συμμετοχή των πολιτών τόνισαν και οι συμμετέχοντες φορείς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πως μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σίτων, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ. Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα