Κινηματογράφος

Κι όμως πέρασαν 10 χρόνια από το «Twilight»…

Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι το «Twilight» θα γιορτάσει τα δέκατα του γενέθλια σε επετειακές προβολές στην Αμερική στις 21 Νοεμβρίου μπορεί να κάνει κάποιους να χαμογελούν, ή άλλους να θυμούνται που ή πως ήταν την πρώτη φορά που είδαν τον Ρόμπερτ Πάτινσον να λαμπυρίζει, αλλά υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που αξίζει να θυμάσαι από την εφηβική εκείνη σάγκα, που με τον τρόπο της παραμένει ακόμη επιδραστική.

Βασισμένο στα βιβλία της Στέφανι Μέγιερ, το «Twilight» και η συνέχειές του μπορεί να μην μείνουν στην ιστορία για την ποιότητα τους, αλλά με τον δικό τους τρόπο και κάθε άλλο παρά ασήμαντο, άφησαν ίχνη πιο βαθιά κι από λυκάνθρωπου σε βρεγμένο χώμα, στο τοπίο του σύγχρονου σινεμά.

twillight 607

Δεν είναι μόνο ότι έχτισαν δυο σταρ όπως ο Ρόμπερτ Πάτινσον και η Κρίστεν Στιούαρτ που δεν δοξάστηκαν μόνο στο Χόλιγουντ, αλλά δοκίμασαν τις δυνάμεις τους με επιτυχία σε σινεμά όπως αυτό του Ολιβιέ Ασαγιάς ή της Κλερ Ντενι. Την ίδια στιγμή, εκτίναξαν την απήχηση της young adult λογοτεχνίας μεταμορφώνοντας την σε φλέβα χρυσού για το Χόλιγουντ και απέδειξαν πως μια γυναίκα -στην προκειμένη περίπτωση η Κάθριν Χάρντγουικ- μπορεί να φέρει ένα τεράστιο franchise στο απάνεμο λιμάνι του θριάμβου στο box office.

twillight 607

Με τρία δισεκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως για όλα τα φιλμ της σειράς, το «Twilight» σημάδεψαν την βιομηχανία σχεδόν με αντίστοιχο τρόπο όσο την ζωή αμέτρητων εφήβων που μεγάλωσαν με το ρομάντζο Μπέλα και του Εντουαρντ και κατέρριψε μια σειρά από μύθους και δεν μιλάμε για αυτούς που θέλουν τους βρικόλακες αιμοδιψή τέρατα.

twillight 607

Πολύ πριν το #MeToo και την κουβέντα για την ίση εκπροσώπηση των γυναικών στην βιομηχανία, μια ταινία γραμμένη και σκηνοθετημένη από γυναίκες με έναν ισχυρό γυναικείο χαρακτήρα στο κέντρο του, μεταμορφώθηκε σε εισπρακτικό φαινόμενο κάτι που όχι δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Μπορεί τότε και μπορεί για το βασικό κοινό του, το «Twilight» να έμοιαζε με κάτι «για τους εφήβους», όμως μερικές φορές ο κόσμος αλλάζει και με πολύ λιγότερα και με τον τρόπο του το φιλμ της Κάθριν Χάρντγουικ ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό.

Πηγή: FLIX

Όλη η επικαιρότητα