WEB tv Κόσμος

Κόπηκε νόμισμα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ [ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία έκοψε ένα χρυσό νόμισμα διακοσμημένο με σπάνια ροζ διαμάντια αξίας 2,48 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,5 εκατομμυρίου ευρώ) για να ικανοποιήσει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ζάπλουτων για τα πολυτελή συλλεκτικά αντικείμενα.

Ο θησαυρός βάρους δύο χιλιόγραμμων, που απεικονίζει μεταξύ άλλων ένα παλιό ιστιοφόρο που αρμενίζει, έναν χρυσοθήρα, διάφορα καγκουρό και το αυστραλιανό μπαομπάμπ που συναντάται στη Δυτική Αυστραλία, θα πωληθεί σε αυτόν που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα.

Είναι το πιο ακριβό νόμισμα που έχει κόψει ποτέ η Αυστραλία. Αναμένεται να καταλήξει στα χέρια αγοραστή από την Ασία ή τη Μέση Ανατολή. Το νόμισμα κόπηκε “για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για σπάνια αντικείμενα πολυτελείας”, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Νομισματοκοπείου του Περθ Ρίτσαρντ Χέιζ.

Το νόμισμα θα εκτίθεται στο πωλητήριο του Νομισματικοπείου έως τις 28 Σεπτεμβρίου εκτός αν κάποιος συλλέκτης θελήσει να το αποκτήσει νωρίτερα. “Το νόμισμα κοσμείται από σπάνιες ροζ πέτρες τοποθετημένες μέσα στο πιο πολύτιμο μέταλλο και αφηγείται την εποικοδομητική ιστορία της πορείας μεταξύ της φτώχειας και του πλούτου μέσα από την εξόρυξη από το έδαφος αυτών των περιζήτητων πόρων”.

Το νόμισμα στο οποίο δόθηκε το όνομα “Ανακάλυψη” αντιγράφει κατά κάποιον τρόπο το “Holey Dollar”, ένα από τα πρώτα κέρματα του αυστραλιανού νομίσματος. Ιδιώτης συλλέκτης πλήρωσε για ένα αντίγραφό του το 2013 495.000 δολάρια Αυστραλίας.

Τα τέσσερα ροζ διαμάντια του, από τα οποία το ένα είναι 1,02 καρατίου, εξορύχθηκαν από το ορυχείο Argyle που βρίσκεται στην απομακρυσμένη δυτική περιοχή του Κίμπερλι.


Όλη η επικαιρότητα