Ελλάδα

Μάρτυρας στον ξυλοδαρμό Ζακ Κωστόπουλου: “Θα τον σφάξεις; Είσαι με τα καλά σου;”

Ακούστε το άρθρο

Τις αντιδράσεις του πλήθους στον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, λίγο πριν ξεψυχήσει, περιγράφει στον ανακριτή αυτόπτης μάρτυρας. «Ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος» αναφέρει σε μία σημαντική για την υπόθεση κατάθεση, την οποία δημοσιεύει το News24/7.

«Η εικόνα που είχα εγώ και με στεναχώρησε πολύ ήταν ότι γενικά ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος, είτε συμμετείχε είτε όχι, υπήρχε από μία πλευρά απόλυτη απάθεια και από την άλλη ενεργή συμμετοχή». Με αυτά τα λόγια κλείνει την κατάθεσή του ενώπιον του 23ου τακτικού ανακριτή ο αυτόπτης μάρτυρας Φ.Κ., θέλοντας να δώσει μία σαφή εικόνα για το πως βίωσε τον ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου.

Η κατάθεσή του, την οποία δημοσιεύει σήμερα το News24/7, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, μιας και πρόκειται για έναν μάρτυρα που όχι μόνο έτυχε να βρεθεί έξω από το κοσμηματοπωλείο το μοιραίο μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, αλλά επιχείρησε αρκετές φορές να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ο ίδιος περιγράφει το περιστατικό όπως έκανε και πριν μερικές μέρες σε συνέντευξή του στο newpost, δίνοντας μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτή που παρουσίασε ο 73χρονος κοσμηματοπώλης στην προανακριτική του κατάθεση.

Εντύπωση προκαλεί πάντως, η περιγραφή της αντίδρασης ενός πολίτη, ο οποίος -όπως καταθέτει- έβαλε στην καρωτίδα του Ζακ Κωστόπουλου το περιβόητο μαχαίρι. «Πριν έρθουν οι αστυνομικοί, όσο ήταν πεσμένος έξω, το παιδί κράταγε ένα κουζινομάχαιρο, κάποιος από τους περαστικούς του το πήρε, το κόλλησε στην καρωτίδα του και του φώναζα ‘τώρα τι θα κάνεις, θα τον σφάξεις, είσαι με τα καλά σου;’. Μετά δεν ξέρω τι απέγινε το μαχαίρι. Δεν ξέρω πως είχε βρεθεί αρχικά το μαχαίρι στα χέρια του, δεν είδα από που το έπιασε ή το έβγαλε, δεν ξέρω πως βρέθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο 33χρονος φαινόταν ότι δεν ήταν καλά, «σερνόταν και παρακρατούσε, δεν είχε σταθερό βήμα». Παράλληλα, αντίθετα με τον κατηγορούμενο κασμηματοπώλη, επισημαίνει πως «τα τζάμια τα σπάγανε οι απ’ έξω, ο ιδιοκτήτης με κανά δυο άλλους, με καρέκλες, τραπέζια και τον είδα να πετάει μια πέτρα προς τα μέσα, δεν ξέρω αν τον πέτυχε», ενώ σε άλλο σημείο λέει πως προτού εκείνος και μία περαστική παρέμβουν για να σταματήσει ο ξυλοδαρμός, «είδα το παιδί να προσπαθεί να βγει μπουσουλώντας μέσα από την τζαμαρία που είχε απομείνει, τον κλωτσήσανε πρώτα ο κύριος με το άσπρο πουκάμισο και μετά ο ιδιοκτήτης, με πολύ δυνατές κλοτσιές στο κεφάλι, με αποτέλεσμα όπου ακουμπούσε το παιδί σκιζόταν και μάτωνε. Οι κλοτσιές στο κεφάλι ήταν πολύ δυνατές, όπως έφευγε δεξιά αριστερά από τις κλοτσιές χτύπαγε στα τζάμια που είχαν απομείνει στη βιτρίνα. Είχε αίματα παντού». Ήταν εκείνη τη στιγμή που ο μάρτυρας τους είπε «αφού τον πιάσατε γιατί συνεχίζετε; Θα τον σκοτώσετε», ενώ «είχε μαζευτεί κόσμος ο οποίος απλά παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει». Τότε μόνο, η γυναίκα τους φώναξε «έλεος, αφήστε το παιδί τί είναι αυτά που κάνετε;».

Αναφορικά με τον τρόπο που οι αστυνομικοί χειρίστηκαν τον Ζακ Κωστόπουλο, ο μάρτυρας δεν έχει καταθέσει. Όπως εξηγεί, «πήγα να πάρω τη μηχανή μου να φύγω γιατί είχα στεναχωρηθεί πολύ, άκουσα φωνές πάλι και κόσμο να τρέχει κι επέστρεψα, είδα το παιδί μπρούμυτα και τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να του βάλουν τα χέρια στην πλάτη για να τον ακινητοποιήσουν. Δεν είδα να τον χτυπάνε, απλά είδα έναν αστυνομικό με πτυσσόμενο γκλοπ ανοιχτό, δεν μπορώ να γνωρίζω αν το είχε χρησιμοποιήσει ή όχι».

Όλη η επικαιρότητα