Κόσμος

Μεξικό: 166 πτώματα σε μυστικούς τάφους – 37.000 έχουν εξαφανιστεί

Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 166 πτώματα βρέθηκαν σε 32 ομαδικούς τάφους σε τοποθεσία της Πολιτείας Βερακρούς, στο ανατολικό Μεξικό — όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών αποτελεί γάγγραινα και έχουν ήδη αναφερθεί πολλά ακόμη τέτοια μακάβρια ευρήματα — ανακοίνωσε την Πέμπτη τοπικός εισαγγελέας.

«Βρέθηκαν τα λείψανα τουλάχιστον 166 ανθρώπων» σε αυτούς τους μυστικούς ομαδικούς τάφους, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εισαγγελέας Χόρχε Γουίνκλερ, αποφεύγοντας να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι τάφοι βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας Βερακρούς, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού. Η έρευνα ιατροδικαστικών συνεχίζεται στο σημείο.

Πάνω από 200 τεμάχια ρουχισμού, 114 προσωπικά αντικείμενα και διάφορα άλλα είδη έχουν ανασυρθεί από τον χώρο.

Οι αναλύσεις που έγιναν στα λείψανα υποδεικνύουν ότι η ταφή τους σε πολλές περιπτώσεις έγινε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, κατά τον εισαγγελέα.

Οι τάφοι εντοπίστηκαν στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από έρευνες μετά τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη διεύθυνση της εισαγγελίας που ειδικεύεται σε υποθέσεις εξαφανίσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκε ο Γουίνκλερ, πιθανόν «εκατοντάδες άνθρωποι ενταφιάστηκαν μυστικά» σε αυτή την τοποθεσία.

Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκαν «μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ραντάρ γεωεντοπισμού και γεωτρύπανα», κατά την ανακοίνωση.

Το 2016, στη συνοικία όπου βρίσκεται το λιμάνι της Βερακρούς — ένα από τα σημαντικότερα για το εμπόριο σε όλο το Μεξικό — εντοπίστηκε ένας ομαδικός τάφος που περιείχε 295 πτώματα.

Η Πολιτεία Βερακρούς, τμήμα της οδού διακίνησης ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ, είναι ανάμεσα σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από τη δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και σε αυτή καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους αριθμούς εξαφανίσεων στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 2017, ο εισαγγελέας Γουίνκλερ είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 250 και πλέον ανθρώπινων κρανίων σε μυστικούς τάφους στην Πολιτεία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σε όλο το Μεξικό πολλές παρόμοιες μακάβριες ανακαλύψεις, με εκατοντάδες θύματα.

Κατά κυβερνητικά δεδομένα, πάνω από 37.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και θεωρούνται αγνοούμενοι στο Μεξικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα