Μεσσηνία

Ξεκίνησε η συγκομιδή φιστικιών σε Καλαμάτα και Μεσσήνη: Εξαιρετική η ποιότητα αλλά χαμηλή η τιμή

Ακούστε το άρθρο

Στα 90 με 95 λεπτά ξεκίνησαν τα πρώτα φιστίκια της φετινής παραγωγής, που αλωνίζονται αυτή την περίοδο στα κτήματα στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη.

Παραγωγοί και έμποροι συμφωνούν ότι η τιμή δεν είναι ικανοποιητική, δεν είναι αυτή που αρμόζει στο προϊόν. Και σημειώνουν πως τα φιστίκια της περιοχής μας είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Οι παραγωγοί ζητούν υποστήριξη του προϊόντος και οι έμποροι επισημαίνουν πως πρέπει να κοιτάξουμε τι θέλουμε σαν κράτος και τι θέλουμε από το προϊόν.

Ο παραγωγός Δημήτρης Μουραφέτης που αλώνιζε χθες απέναντι από το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ, πίσω από τα καρτ, μας είπε ότι “τώρα είναι η αρχή” και σημείωσε: “Από παραγωγή θα είναι μια καλή χρονιά, αλλά οι τιμές έχουν συρρικνωθεί, καθώς είναι από 90 έως 95 λεπτά. Αξίζουν πολύ παραπάνω τα πράγματά μας. Πρέπει να μας υποστηρίξουν οι τοπικοί έμποροι, για να υποστηρίξουμε και μεις την καλλιέργεια και να υπάρχει στην περιοχή μας”.

Αφού ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα με την πρώιμη πατάτα που ήταν το κύριο προϊόν, παρατήρησε πως γύρω στο 1,20 θα ήταν μια καλή τιμή. Επεσήμανε τέλος πως “τα  φιστίκια μας έχουν δυναμική είναι ποιοτικά, η περιοχή μας τα ευνοεί, είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια”.

Ο έμπορος Νίκος Παπαθεοδώρου μας είπε ότι “ξεκίνησε δειλά – δειλά η συγκομιδή” και παρατήρησε: “Ποιοτικώς τα φιστίκια της περιοχής μας είναι εξαιρετικά. Υπάρχει, όμως, ο ανταγωνισμός και είναι αθέμιτος. Ερχονται φθηνά τα προϊόντα από τρίτες χώρες, είναι φθηνά τα εργατικά χέρια. Καλά είναι και αυτά”. Τόνισε ότι “εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τι θέλουμε σαν κράτος, σαν λαός, τι θέλουμε από το προϊόν, για να το διοχετεύσουμε στην αγορά και να το αγοράζει ο καταναλωτής. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ποιότητα, είναι το Α και το Ω. Οτιδήποτε παράγει αυτός ο ευλογημένος τόπος, η ελληνική γη, είναι ποιοτικό”. Επίσης, επεσήμανε πως “πρέπει να δούμε και τη γενικότερη εικόνα των τοπικών αγροτικών προϊόντων, γιατί οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν και στα άλλα προϊόντα”. Και παραδέχθηκε ότι “η τιμή δεν είναι αυτή που αρμόζει στο προϊόν, δεν είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε”.

Πηγή: eleftheriaonline

Όλη η επικαιρότητα