Αγροτικά Ελλάδα

Ο καλύτερος Έλληνας νέος αγρότης που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό

Ακούστε το άρθρο

Ο Έλληνας νέος αγρότης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Νέου Αγρότη 2018 στις 17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλες, ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στο Επιχειρηματικό Πάρκο Λιβαδειάς Βοιωτίας.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα την τρίτη μέρα του συνεδρίου, όταν οι τελικοί διαγωνιζόμενοι Λάζαρος και Πόπη Σεμερτζίδη, Αντώνιος Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Ζανιάς Ιωάννης και Ελευθέριος Τσέλλος, παρουσίασαν στο κοινό τις υποψηφιότητές τους.

Οι νέοι αγρότες παρουσίασαν τα καινοτόμα έργα και τις ιδέες τους, αποδεικνύοντας την εφευρετικότητα τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η σωστή αξιοποίηση του αγροτικού τομέα  σε συνδυασμό με την τεχνολογία.

Στην επιτροπή για την επιλογή του καλύτερου νέου Έλληνα αγρότη συμμετείχαν ο Γιώργος Βλόντζος, καθηγητής γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως πρόεδρος, η Μαργαρίτα Καλαφατάκη, δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του ΕΛΓΟ, ο Γιάννης Σάρρος, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», και ο νικητής του διαγωνισμού του 2017 Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τα Χανιά.

Νικητής αναδείχθηκε ο Λάζαρος Σεμερτζίδης, 33 χρονών, από την Ξηρολίμνη Κοζάνης οποίο ασχολείται με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στα 150 στρέμματα του οικογενειακού αγροκτήματος, έχει δημιουργήσει μια καθετοποιημένη γεωργική μονάδα στην οποία καλλιεργεί λεβάντα και άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Έχει καταφέρει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων, ακολουθώντας ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα με Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται μέχρι στιγμής είναι η Δαμασκηνή τριανταφυλλιά, Λεβάντα, Μελισσόχορτο, τσάι του βουνού Sideritis και Ελίχρυσο Italicum.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο αναδείχθηκε νικητής, είναι η ωριμότητα της εκμετάλλευσης και η καθετοποίηση της παραγωγής μέσων καινοτόμων και παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχε ιστορικό εκμετάλλευσης και στο σημαντικό για την Ελλάδα τομέα των αρωματικών φυτών.

Ο νικητής θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αγρότη, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Οκτωβρίου 2018. Ο διαγωνισμός, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από το Ευρωκοινοβούλιο. 

Όλη η επικαιρότητα