Οικονομία

Πέντε “προαπαιτούμενα” για την μη περικοπή των συντάξεων

Ακούστε το άρθρο

Τα πέντε προαπαιτούμενα είναι να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, οι δανειστές να αποδεχθούν ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, να επιβεβαιωθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, η νέα κατανομή των αντίμετρων για 2019-2020 και ο βαθμός μη εφαρμογής του αρχικά ψηφισμένο μέτρου.

Το πιο δύσκολο από όλα είναι η επιβεβαίωση ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην περικόψει τις συντάξεις, χωρίς, όμως, να αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η πρώτη συζήτηση που έγινε χθες ήταν μόνο το “τέλος της αρχής”.

Oικονομικό επιτελείο και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα καθαρό δημοσιονομικό χώρο ύψους 2 δισ. για το 2019 και τα επόμενα χρόνια ως το 2022 ώστε το μέτρο να αναστραφεί. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, το θέμα δεν θα κλείσει μέχρι την Παρασκευή, που ολοκληρώνεται η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Θα συνεχίζει να συζητείται από απόσταση τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του μήνα και ίσως και το Νοέμβριο, πριν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας, είναι να επιβεβαιωθούν, αν όχι να αναθεωρηθούν προς το καλύτερο, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 2018 έως και το 2022. Για παράδειγμα, χθες έγινε συζήτηση αν η αύξηση της κατανάλωσης (η οποία βασίζεται στις επιμέρους αυξήσεις στις αγορές αυτοκινήτων και τις λιανικές πωλήσεις) που καταγράφει στα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είναι μόνιμη ή συγκυριακή και θα επηρεάσει θετικά το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από την διαφορετική κατανομή των αντιμέτρων του 2019 και του 2020. Για παράδειγμα, για το επόμενο χρόνο το νέο οικογενειακό επίδομα δεν μπορεί να αλλάξει αφού δίνεται από την αρχή του χρόνου, ενώ το νέο στεγαστικό επίδομα εξαγγέλθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακατανεμηθούν σε περισσότερα από ένα χρόνο τόσο τα υπόλοιπα κοινωνικά αντίμετρα για το 2019(σχολικά γεύματα ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών αύξηση κονδυλίων του ΠΔΕ), αλλά και τα φορολογικά αντίμετρα του 2020. Ήδη, η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% έσπασε σε 4 χρόνια και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις, μια το 2019 και μια το 2020. Ανάλογη αντιμετώπιση θα έχουν και μέτρα όπως η απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και η μείωση του χαμηλού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%, που έχουν προνομοθετηθεί για το 2020.

Ένα επίσης τεχνικό θέμα, είναι η διαγραφή και από τους δανειστές του χαρακτηρισμού ως “διαρθρωτικό”, δηλαδή ως μέτρο που η απόσυρση του θα επηρεάσει την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Από το υπουργείο οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν επηρεάζεται από την περικοπή των συντάξεων το 2019.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για την μη εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα, αν ο δημοσιονομικός χώρος που θα οριστικοποιηθεί είναι μικρότερος από το αναμενόμενο, θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα έχουμε μικρότερη οριζόντια μείωση των συντάξεων, μείωση από ένα όριο σύνταξης ή εφαρμογή του μέτρου σε ορίζοντα τετραετίας.

Ξεκινά η μάχη και για τον κατώτερο μισθό

Το θέμα του δημοσιονομικού χώρου θα συζητηθεί και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο μαζί με την επίσημη ατζέντα της αξιολόγησης. Σήμερα θα συζητηθούν η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και η πορεία τη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Το πιο σημαντικό θέμα της ημέρας, θα είναι η έναρξη της συζήτησης για την αύξηση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου που θα ξεκινήσει από το 2019. Διαπραγματευτής εκ μέρους της Ελλάδας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα