Αρθρογραφία

Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

Ακούστε το άρθρο

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα τουρισμού και η Ελλάδα θα έπρεπε να την τιμά μέσα από πληθώρα εορταστικών εκδηλώσεων, τουλάχιστον στα πιο δημοφιλή νησιά μας. Ο τουρισμός στην  Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό στοιχείο της οικονομικής της δραστηριότητας και είναι κορυφαίος τομέας για την ανάπτυξή της.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και αυτό οφείλεται στον πλούσιο πολιτισμό της, την ιστορία της και τη φυσική ομορφιά της. Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο Αυγούστου του sete intelligence το 2017 τα έσοδα από τον τουρισμό (ταξιδιωτικές εισπράξεις) έφτασαν τα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρόνο με τον χρόνο παρατηρείται σταδιακή αύξηση του τουρισμού, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως  μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε  κατά 19,1%  και διαμορφώθηκε στα 9.456.000 εκατ. έναντι 7.940.500 εκατ. από την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Οι τουρίστες πλέον, κατά τη διάρκεια του έτους, υπερβαίνουν τον μόνιμο πληθυσμό της Ελλάδας και σε αυτό το σημείο δημιουργείται το εξής ερώτημα: είναι σε θέση η χώρα μας να δεχτεί και να εξυπηρετήσει τα εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν κάθε χρόνο; Η εξυπηρέτηση δεν είναι μόνο στα πολυτελή ξενοδοχεία και σε κάθε είδους καταλύματα, που έχουν τις ανάλογες παροχές με τη συμφωνηθέντα τιμή, αλλά και στην ποιότητα των αγαθών  που προσφέρουν στα κέντρα εστίασης. Αρκετές φορές το φαινόμενο της αισχροκέρδειας (υπερτιμημένες μικρές μερίδες και νοθευμένα ποτά) εκπλήσσουν δυσάρεστα και τους ίδιους τους Έλληνες που αποφεύγουν να πραγματοποιούν τις  διακοπές τους σε κορυφαίους προορισμούς τις υψηλές περιόδους.

Στα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, αρκετών νησιών,  παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και προσωπικό  που συχνά οδηγούν στο θάνατο τουρίστες που θα μπορούσαν να γιατρευτούν, λόγω καθυστέρησης ή έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Η δυσφήμηση της χώρας μας από τέτοιου είδους περιστατικά είναι τεράστια, έστω και αν αναφερόμαστε σε ελάχιστα επεισόδια, κάθε τουριστική περίοδο. Το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα και να μεριμνήσει για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων με συχνότερους ελέγχους σε όλα τα καταστήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, και επιβολή αυστηρών ποινών στους παραβάτες. Να αποσπάσει γιατρούς και νοσηλευτές, τις κρίσιμες χρονικά περιόδους, δίνοντάς τους κίνητρα όπως αύξηση στο μισθό τους και εξασφαλίζοντας τη διαμονή τους. Να διασφαλίσει πόρους για την υγεία, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη ιατρικών μέσων και φαρμάκων.

Η χώρα μας είναι σε θέση να εφαρμόσει τα παραπάνω με μια σωστή διαχείριση και προγραμματισμό. Και όταν αυτά τα βασικά προβλήματα λυθούν τότε η Ελλάδα θα «βουλιάξει» κυριολεκτικά από τα δεκάδες εκατομμύρια τουριστών απ’ όλο τον κόσμο που φεύγοντας θα έχουν μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις!

Όλη η επικαιρότητα