Πολιτική

Παραδόθηκαν οι πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου»

Ακούστε το άρθρο

Τους τέσσερις πρώτους τόμους από τον Φάκελο της Κύπρου παρέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τους τόμους παρέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «ιδιαίτερη» και με «ιστορικό συμβολισμό». Παράλληλα σημείωσε πως η δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου θα δώσει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη «να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το “μαύρο κουτί” της νεότερης ιστορίας μας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η απόλυτη γνώση της ιστορίας, ακόμα κι αν η ιστορία μας πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως με τους τέσσερις τόμους γίνεται ακόμα ένα βήμα για τη δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου, δηλαδή της δημοσιοποίησης όλου του υλικού που ήταν σε γνώση και παράλληλα προήλθε μετά από διετή επεξεργασία (1986-1988) που έγινε από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε επίσης πως οι τέσσερις τόμοι αριθμούν περίπου 600 σελίδες ο καθένας και είναι οι πρώτοι από τους 30-32 που θα εκδοθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αισιόδοξος ότι η δημοσιοποίηση θα αποτελέσει το έναυσμα, έστω και μετά από τόσα χρόνια, προκειμένου να μαζευτεί το υπόλοιπο υλικό που έχουν οικογένειες, ιδρύματα και κόμματα στην Κύπρο.

«Τολμώ να σας πω ότι και στα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα όπως και τα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ, εκφράζω μια γνώμη, θα έπρεπε πλέον με αφορμή αυτή την έκδοση και τη δημόσια συζήτηση και την επιστημονική συζήτηση που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, επίσης να κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέλαβε τους τέσσερις πρώτους τόμους

Νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης παρέδωσε τους τέσσερις τόμους του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Η Κύπρος είναι τραύμα για τον εθνικό κορμό και πρέπει να γνωρίζουμε τι έγινε. Είναι αρχή, πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Πρέπει να είναι ενημερωμένη η κοινή γνώμη για εκείνους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις».

Εύχομαι», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, «να κάνουμε το ίδιο και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο».

Οι τέσσερις τόμοι του Φακέλου της Κύπρου: 

Για να δείτε τον πρώτο τόμο στον οποίο περιλαμβάνονται «τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων» η οποία είχε συγκροτηθεί τον Φεβρουάριο του 1986 και λειτούργησε εως τον Μάρτιο του 1988 πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε τον δεύτερο τόμο που περιλαμβάνει «τα διαδικαστικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων» πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε τον τρίτο τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που έγιναν από τις 2 μέχρι τις 22 Ιουλίου 1986 πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε τον τέταρτο τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που έγιναν από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 1986 πατήστε ΕΔΩ

Όλη η επικαιρότητα