Παιδί

Πρώτη Δημοτικού, η μεγάλη μετάβαση: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει το άγχος

Ακούστε το άρθρο

Τα σχολικά χρόνια είναι τα χρόνια όπου κάθε γονέας αποχωρίζεται το
παιδάκι του και του παρέχει την ευκαιρία έτσι να γνωρίσει την ευρύτερη
κοινωνία και να διαμορφωθεί τελικά ως ανθρώπινη προσωπικότητα.

Το Δημοτικό σχολείο είναι μια σημαντική μετάβαση καθώς το μικρό μας θα φύγει από το στάδιο του παιχνιδιού ως φορέας μάθησης και θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο των γραμμάτων, με τον εαυτό του ως δημιουργό (όποιος γράφει μπορεί να δημιουργήσει), με τους κανόνες και εν τέλει με τον αμέσως μεγαλύτερο μετά την οικογένεια φορέα κοινωνικοποίησής μας.

Για πολλούς το στρες είναι μεγάλο, δείτε λοιπόν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα:

  1. Κάντε μια σχετική προετοιμασία ακόμα και τώρα: εάν θεωρείτε ότι το νήπιο δεν δούλεψε αρκετά, υπάρχουν πολλά βιβλία στο εμπόριο που βοηθούν την εξάσκηση του χεριού των νέων μαθητών.
  2.  Μιλήστε στο παιδί με αγάπη για το σχολείο και τους δασκάλους. Είναι σημαντικό να αγαπήσει το σχολικό περιβάλλον και νιώθει ότι πηγαίνει σε ένα περιβάλλον θετικό. Πολλά παιδάκια φεύγουν με πίκρα από το νήπιο και νιώθουν άσχημα στο «μεγάλο σχολείο».
  3. Υπάρχει απόλυτη κατανόηση εάν φοβάστε και θέλετε να προετοιμάσετε το παιδί σας για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού που πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σε αυτές τις μικρές ηλικίες αλλά προσοχή να μην τρομοκρατήσετε τα παιδιά και φοβηθούν εκ των προτέρων γιατί αυτό θα χαλάσει όλη την πρώτη επαφή με το σχολείο που θέλουμε να είναι απόλυτα θετική.

Καλή αρχή λοιπόν και καλή πρόοδο στους μικρούς μας αλλά και στους μεγάλους μας μαθητές!

ΠΗΓΗ: mothersblog

Όλη η επικαιρότητα