Ελλάδα

Σαρώνει τη χώρα ο «Ξενοφών»: Απαγορευτικό απόπλου και κλειστά σχολεία

Ακούστε το άρθρο

Ο «Ξενοφών» σαρώνει τη χώρα δημιουργώντας πολλά προβλήματα, ενώ ορατή είναι και η απειλή του «Ζορμπά», του μεσογειακού κυκλώνα που ενδέχεται να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή. Πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι πολύ σοβαρά. Οι άνεμοι που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας-Αγιόκαμπος, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη,Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας.

Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού.

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την ενημέρωση της, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 355 κλείσεις το τελευταίο 24ωρο για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Κλειστά σχολεία

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε ενημέρωση, γνωστοποιώντας πως με εντολή του δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νησιού.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι’ αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών. Με απόφαση του δημάρχου Κυθήρων, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του νησιού σήμερα, Πέμπτη, και αύριο.

Η παρούσα απόφαση έχει εφαρμογή στις εξής σχολικές μονάδες:

  1. Γυμνάσιο Χώρας Κυθήρων
  2. Λύκειο Χώρας Κυθήρων
  3. Δημοτικό Σχολείο Χώρας – Καρβουνάδων Κυθήρων (και τα 2 διδακτήρια)
  4. Νηπιαγωγείο Λιβαδίου Κυθήρων
  5. Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Κυθήρων
  6. Νηπιαγωγείο Ποταμού Κυθήρων
  7. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φρατσίων

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νότια με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νότια σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες παροδικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο.
Θερμοκρασία: από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 16 έως έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: cnn.gr 

Όλη η επικαιρότητα