Πολιτική

Στη Σύνοδο του ΕΛΚ σήμερα ο Μητσοτάκης

Ακούστε το άρθρο

Στην Αυστρία μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που γίνεται στο Σάλτσμπουργκ μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ για τον Βίκτορ Όρμπαν, για τον οποίο άλλωστε εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αποβολής του από το ΕΛΚ.

Αν και δεν αναμένεται σήμερα να παρθούν αποφάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα της ΔΕΘ είχε υποστηρίξει για τον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι «η συμπεριφορά του δεν συμβαδίζει με αξίες και αρχές του ΕΛΚ» ενώ είχε συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε κανένα κοινό με τον Σαλβίνι» μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου αντέτεινε στα όσα του καταλογίζει η κυβέρνηση ότι «δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ».

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη χτεσινή εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του σχετικά με την συγκυβέρνηση του 1989 μιλώντας για την «εθνική συμφιλίωση» και προσθέτοντας ότι χάρη στον Επίτιμο «στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη».

Ουσιαστικά όλη αυτή η ρητορική έρχεται σε συνέχεια των προαναγγελιών του προέδρου της ΝΔ για «σημαντική διεύρυνση» των ψηφοδελτίων του κόμματος με πρόσωπα από το κέντρο και ιδίως την κεντροαριστερά.

Πάντως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πτώση των οξύτατων και πολεμικών τόνων με το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η κίνηση για εμπάργκο στην ΕΡΤ και οι καταγγελίες περί «γκαουλάιτερ» του κυβερνώντος κόμματος στην κρατική τηλεόραση είναι ενδεικτικές των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει προκύψει είναι το νέο μέτωπο που άνοιξε το Ποτάμι με τη ΝΔ και την καταγγελία της Σεβαστουπόλεως κατά του Μοσχάτου για ανοιχτή πρόσκληση σε αποστασία, ύστερα από την τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο News247 στους 88,6, ο οποίος αν και τάχθηκε κατά της προεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, είπε ότι υπάρχουν «συγκλίνουσες απόψεις» με στελέχη του Ποταμιού και είχε καλέσει όλους «να πάρουν τις αποφάσεις τους πολύ σύντομα».

Όλη η επικαιρότητα