Life

Τα 8 λάθη που κάνουμε στο ντους

Ακούστε το άρθρο

Τρίβουμε το τριχωτό της κεφαλής με τα νύχια καθώς λουζόμαστε

Η απολέπιση στο σκαλπ είναι ευεργετική μία φορά στο τόσο. Οχι όμως με τα νύχια, γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τραυματίσουμε το δέρμα. Το σωστό είναι να λουζόμαστε χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων. Εξίσου σημαντικό είναι να μην τρίβουμε τα μαλλιά ανάμεσα στις παλάμες μας, γιατί έτσι δημιουργούμε ψαλίδα και φθείρουμε την τρίχα.

Το καθαριστικό δεν περιέχει ενυδατικούς παράγοντες

Το ιδανικό πρέπει να έχει ήπιο ph, συμβατό με εκείνο της επιδερμίδας μας και ιδανικά να περιέχει ενυδατικές ουσίες, ούτως ώστε να καθαρίζει αλλά να μην αφυδατώνει. Αυτό ισχύει ιδίως αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα, ή έχει εκτεθεί σε κρύο και συνθήκες που αφαιρούν τα φυσικά της έλαια.

Το νερό δεν εχει τη σωστή θερμοκρασία

Τίποτα δεν είναι πιο απολαυστικό από ένα κρύο ντους το καλοκαίρι ή ένα καυτό μπάνιο τον χειμώνα. Ομως και τα δύο αντενδείκνυνται για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Και στις δύο περιπτώσεις αλλοιώνεται ο υδρολιπιδικός φραγμός και αφαιρούνται τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται πιο εύκολα ή να γίνεται πιο ευαίσθητη. Η ιδανική θερμοκρασία είναι είτε εκείνη του σώματος είτε το περίφημο «σκωτσέζικο ντους», δηλαδή η εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού. Aυτή η διαδικασία αιματώνει και οξυγονώνει καλύτερα τους ιστούς προσφέροντας πολλαπλά οφέλη, όπως μείωση του πόνου των μυών μετά την άσκηση και νεανικό, σφριγηλό δέρμα.

Δεν ενυδατώνουμε το τριχωτό

Οι περισσότεροι φροντίζουμε τις άκρες των μαλλιών βάζοντας άφθονο μαλακτικό ή μάσκα, αλλά παραμελούμε το τριχωτό γιατί δεν θέλουμε να «βαρύνουμε» τις ρίζες και να προκαλέσουμε λιπαρότητα. Σωστή η σκέψη, ωστόσο καλό είναι να εφαρμόζουμε μία φορά την εβδομάδα ειδικά λαδάκια ή συνθέσεις που τροφοδοτούν με θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες το τριχωτό της κεφαλής.

Τρίβουμε δυνατά το σώμα κατά τη διάρκεια του ντους

Τα άγρια σφουγγάρια, π.χ. όπως αυτά με λούφα που κάνουν και απολέπιση, κάνουν τη δουλειά χωρίς να ασκούμε μεγάλη πίεση στο δέρμα. Αυτό που θέλουμε είναι να απομακρύνουμε τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα, όχι να διαταράξουμε το προστατευτικό φράγμα της επιδερμίδας. Οι δερματολόγοι συστήνουν να χρησιμοποιούμε φυσικά σφουγγάρια ή βαμβακερά πετσετάκια. Aν δεν μπορείτε χωρίς το σφουγγάρι λούφα, τότε σιγουρευτείτε ότι το ξεπλένετε καλά μετά το ντους και το στεγνώνετε καλά μέχρι την επόμενη χρήση. Η συνεχόμενη υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Το ξυραφάκι έχει πολλές λεπίδες

Οι 4-5 λεπίδες κάνουν την τέλεια αποτρίχωση αλλά μπορεί και να προκαλέσουν βλάβες στην επιδερμίδα. Το βαθύ ξύρισμα συνήθως συνοδεύεται από κοψίματα. Για να περιορίσουμε τα τραύματα, ένα απλό ξυραφάκι με μία-δυο λεπίδες είναι αρκετό. Επίσης παίζει ρόλο και η τεχνική. Το κόντρα ξύρισμα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αφήνοντας την επιδερμίδα εξαιρετικά απαλή, όμως είναι πιθανότερο να προκαλέσει σπιθουράκια, αφού γυρίζει την τρίχα μέσα στην επιδερμίδα. Επιπλέον, κάνουμε πλούσιο αφρό ή χρησιμοποιούμε μαλακτικό ή κάποιο έλαιο ώστε το ξυράφι να γλιστράει εύκολα στην επιδερμίδα.

Δεν ξεπλενόμαστε καλά

Αν η επιδερμίδα μας έχει σαγρέ υφή σε κάποια σημεία, όπως στο πίσω μέρος των χεριών, στην πλάτη, στους γλουτούς, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στα νεκρά κύτταρα που υπάρχουν συσσωρευμένα στους πόρους και, δεύτερον, στο ότι δεν ξεπλένουμε αρκετά καλά τα υπολείμματα του σαπουνιού.

Καθαρίζουμε με λάθος τρόπο τα αφτιά

Δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αφτιά μας επειδή ενδέχεται να τραυματίσουμε το τύμπανο και να σπρώξουμε το κερί προς τα μέσα, βουλώνοντας το αφτί. Σε γενικές γραμμές, τα αφτιά αυτοκαθαρίζονται, εφόσον το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω. Ετσι, δεν χρειάζεται να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια, απλώς να καθαρίσουμε το κερί που έχει βγει προς τα έξω.

Πηγή: vita.gr

Όλη η επικαιρότητα