Ελλάδα

Άνοιξε και πάλι η παραλία «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο – Τι έδειξαν οι έρευνες για την ασφάλεια των επισκεπτών

Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε σήμερα για τους χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται καθημερινά η υπέροχη παραλία του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

Η παραλία είχε κλείσει από τις 13 Σεπτεμβρίου, μετά την πτώση βράχων σε τμήμα της παραλίας όπου επέφερε τον τραυματισμό τουριστών.

Από σήμερα το πρωί τα τουριστικά πλοία μπορούν να δένουν μόνο μπροστά από το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» και όχι στις άκρες της παραλίας. Στο σημείο βρίσκεται δύναμη του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, όπου με σκάφος από θάλασσα αλλά και με Λιμενικούς στην παραλία πραγματοποιούν ελέγχους για την προστασία των τουριστών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ήρθαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ευθύνη Λέκκα και τα οποία προτείνουν την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την ασφάλεια των επισκεπτών

Τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών και συνθήκες ασφάλειας πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, μετά την κατολίσθηση της περασμένης εβδομάδας, διερεύνησε επιστημονική-Τεχνική Ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με συμμετοχή των MSc Σπυρίδωνα Μαυρούλη, MSc Ναυσικάς-Ιωάννας Σπύρου, Δρ Ιωάννη Κοπανά και Δρ Λάμπρο Πυργιώτη.

Από τη συνδυασμένη αξιολόγηση των μορφολογικών, γεωλογικών, τεκτονικών, γεωτεχνικών, σεισμοτεκτονικών και βραχομηχανικών δεδομένων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Α. Ανώτερο τμήμα του πρανούς: Στο ανώτερο τμήμα του πρανούς ο κίνδυνος ευστάθειας και υποχώρησης των βραχοτεμαχών είναι μικρός. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η άρση απαγόρευσης εισόδου και παραμονής των επισκεπτών. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να σηματοδοτηθεί επαρκώς κυρίως ανάντη του χείλους του πρανούς προς αποφυγή ατυχημάτων. Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες παραμονής, υγιεινής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών είναι απαράδεκτες και πρέπει να βελτιωθούν άμεσα.

Β. Κατώτερο τμήμα του πρανούς-Παραλιακή ζώνη: Το κατώτερο τμήμα του πρανούς-παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται από υψηλότατο βαθμό κινδύνου κατάπτωσης, ανατροπής, κατάρρευσης και υψηλή τρωτότητα. Η αποβίβαση και παραμονή των επισκεπτών στην παραλία ενέχει υψηλότατο βαθμό διακινδύνευσης, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η διατήρηση της απαγόρευσης.

Όλη η επικαιρότητα