Life

Τι να κάνεις αν ο σύντροφός σου είναι εγωιστής

Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνίδα μανούλα έχει φροντίσει ώστε να έχετε πολλές έναν τέτοιον σύντροφο. Κορίτσια μην απογοητεύεστε, υπάρχει ελπίδα.

Είναι κλασικό φαινόμενο, ο πατέρας να μεγαλώνει την κορούλα του σαν πριγκίπισσα και η μητέρα τον γιο σαν Θεό. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους, αν δεν υπάρξει μία κομβική κατάσταση στη ζωή –πχ στρατός- να αλλάξει την καλοζωισμένη νοοτροπία, η σχέση που είχε το αγοράκι με τη μητέρα, θα μοιάζει λίγο-πολύ με τη σχέση που έχει με τη σύντροφό του – ο Φρόιντ κοιτάει από κάπου, τρίβοντας ύπουλα τα χέρια του.

Έτσι, ο σύντροφός σου φέρεται εγωιστικά, δεν καταλαβαίνει τη δική σου πλευρά, δε συμβιβάζεται με τίποτα. Στις διαφωνίες σας, για να ζητήσει συγγνώμη πρέπει να του αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και αν τολμήσεις να πεις κάτι που θα τον προσβάλλει, το παραπαίρνει κατάκαρδα και ψάχνει με άλλους τρόπους την επιβεβαίωση του εγωισμού του. Η λύση δεν είναι σε καμία περίπτωση να χωρίσεις. Η λύση βρίσκεται στην καθημερινότητά σας και πώς την χειρίζεσαι.

Είσαι και εσύ υπεύθυνη γι’ αυτό που συμβαίνει

Ναι, είναι εγωιστής. Αλλά κι εσύ τρέφεις τον εγωισμό του. Ίσως έβλεπες από την αρχή τα σημάδια, αλλά αρνιόσουν να το παραδεχτείς ή έκανες και λίγο την πάπια. Δεν έβαλες τα όρια που σκεφτόσουν, ούτε μίλησες σοβαρά γι’ αυτό. Τώρα ο καιρός πέρασε και μην περιμένεις η συμπεριφορά του να αλλάξει από μόνη της.

Πρόσεξε λίγο τον εαυτό σου

Την επόμενη φορά που θα σου πει να βάλετε τη σειρά που βαριέσαι και βλέπεις για χάρη του πες του ότι θα διαβάσεις το βιβλίο σου. Δεν χρειάζεται να είσαι εκδικητική ή να γίνεις και εσύ εγωίστρια. Δώσε χώρο και κοίτα τα θέλω σου.

Μίλα τους

Και σε αυτόν και στον εγωισμό του. Δεν θα κερδίσεις τίποτα αν απλά περιμένεις να το καταλάβει από μόνος του. Ήρθε η ώρα να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Εκείνος μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει καν ότι φέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Απόφυγε τα τελεσίγραφα

Ή αλλάζει ή πίσω στη μανούλα του; Όχι, μόνο άσχημες συνέπειες μπορεί να φέρει αυτή η πρόταση. Πρώτα πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτές τις συμπεριφορές που δείχνουν εγωισμό και του βγαίνουν φυσικά. Έπειτα, να τονίσεις πόσο πιο ευχαριστημένη -άρα και λιγότερο γκρινιάρα- θα είσαι αν δεις αλλαγή.

Βρες την πηγή

Είναι η πηγή η μανούλα και το φροϋδικό σύμπλεγμα; Είναι κάποιο παρελθοντικό τραύμα; Αν δεν φέρεται έτσι και στον περίγυρο του, το πρόβλημα ίσως είναι κάποια παλιά σχέση. Ρώτησε, ίσως αν βρει την πηγή να είναι πιο εύκολο να το συνειδητοποιήσει.

Κάνε ένα διάλειμμα

Αν έχεις φτάσει σε τέλμα, αν μπήκε το κερασάκι στην τούρτα, βάλ’την λίγο στο ψυγείο. Δεν σου λέμε να χωρίσεις, αλλά 1-2 (3;) μέρες προσπάθησε να μην βρεθείτε. Σε αυτό το διάστημα, σκέψου αν σε καλύπτει γενικά σαν σύντροφος. Θα σκεφτεί και εκείνος –και θα συζητήσει με τους φίλους του- το θέμα σου και ίσως καταλάβει ότι έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια.

Ξεκαθάρισε τι χρειάζεσαι

Θες κάποιον να σε ακούει όταν έχεις ένα πρόβλημα; Ή θες να σου δίνουν λίγο το χώρο σου να απομονωθείς και να το σκεφτείς μόνη; Όταν ο σύντροφός σου φέρεται εγωιστικά, τόνισε τα θέλω σου, χωρίς να του αφήνεις περιθώριο να σου φέρει αντίρρηση ή να νευριάσει. Απλά και όμορφα, δήλωσε το.

Προπόνησε τον

Είπαμε, ο εγωισμός δεν είναι εύκολα εντοπίσιμος από τον πομπό. Όποτε φέρεται εγωιστικά, θύμιζε του το. Δεν θα το μάθει ούτε από μία συζήτηση, ούτε από μία φορά που θα του το πεις. Θέλει διαρκή υπενθύμιση και ενημέρωση.

Αρκεί να θέλει

Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω. Αν θέλει, θα προσπαθήσει –έστω- να αλλάξει. Αν βλέπεις ότι όποτε κάνεις τις υπενθυμίσεις σου, τσινάει ή γενικά αποφεύγει να βρείτε λύση, φύγε. Δεν έχεις άλλη λύση. Ή θα συμβιβαστείς με αυτήν την συμπεριφορά ή θα φύγεις.

ΠΗΓΗ: in2life

Όλη η επικαιρότητα