Πολιτική

Τσίπρας: «Η κοινωνική δικαιοσύνη μας διαφοροποιεί, αριστερούς και κεντροδεξιούς, από τον ακραίο φιλελευθερισμό»

Ακούστε το άρθρο

Με την ολοκλήρωση του μνημονίου κλείνει ο κύκλος των μειώσεων και ανοίγει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, με σεβασμό όμως στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Όρισε ως μεγάλες μάχες της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο το εξής τρίπτυχο: Ανάκτηση της εργασίας, επενδύσεις, οικοδόμηση κοινωνικού κράτους.

Έθεσε ως προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη, και αυτό υποστήριξε πως αποτελεί και τη διαφοροποίηση όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση, αριστερούς, κεντροαριστερούς, οικολόγους και κεντροδεξιούς, από τις δυνάμεις του “ακραίου φιλελευθερισμού”.

Με τον τρόπο αυτό, απάντησε και στην κριτική που δέχεται και εξ αριστερών και από το εσωτερικό του κόμματος του, αλλά και από την κεντροαριστερά, για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς και κινήσεις όπως οι υπουργοποιήσεις Παπακώστα και Ξενογιαννακόπουλου.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση απευθύνεται πρωτίστως και έχει ως πρώτη μέριμνα την κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε κυρίως τα βάρη του μνημονίου. Ορισε ως ακροατηριο της κυβέρνησης τον κόσμο της εργασίας (στάθηκε ιδιαίτερα στα εργασιακά) αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ένα ακροατήριο που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό για εκείνη, δείχνοντας την πρόθεση του να πολεμήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στο ίδιο της το χώρο.

Διεκδίκησε για την κυβέρνηση την ιδιοκτησία σειράς μεταρρυθμίσεων στο κράτος τις οποίες χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις που δεν ήταν μνημονιακές αλλά έπρεπε να γίνουν και εάν είχαν γίνει νωρίτερα όπως είπε δε θα είχαμε μπει στα μνημόνια.

Ουσιαστικά υποστήριξε ότι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις γιατί δεν έχει δεσμεύσεις διαπλοκής.

Διεκδίκησε επίσης για την κυβέρνηση και την ατζέντα των επενδύσεων. Μάλιστα δήλωσε ότι το αντίδοτο για την ανεργία είναι ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, υποσχόμενος προς επενδυτές πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να το υλοποιήσει και επιχειρώντας έτσι να προσπεράσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς αυτή τη ρητορική.

Τέλος έστειλε μήνυμα στους υπουργούς να προσέχουν τη συμπεριφορά τους, κάνοντας λόγο για ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας και της εντιμότητας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στη Θεσσαλονίκη για μια πρώτη επαφή με παραγωγικούς φορείς. Αξίζει να προστεθεί πως η κ. Φωτίου, στο περιθώριο ομιλίας Τσίπρα, δήλωσε πως θα αυξηθούν οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

*Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας,αλλά πάνω από όλα με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο. Για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου .

*Τώρα καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα . Ελπιδοφόρα γιατί με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης.

*Χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας.

*Αλλά την ίδια στιγμή με καθαρή τη δυνατότητα να μπορούμε πλέον περισσότερο να μεριμνούμε για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε στις δικές της πλάτες το βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, το βάρος της παραμονής της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ

*Στο πολιτικό μας σχέδιο βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης. Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες.

*Η στήριξη της μισθωτής εργασίας, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά – αντιθέτως με ότι πιστεύουν οι νεοφιλελεύθεροι – είναι προϋπόθεση ανάπτυξης. Τονώνει και ενισχύει την ανάπτυξη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

*Την ίδια στιγμή όμως, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Είναι η διοικητική αποτελεσματικότητα, η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό, που επίσης λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές.

*Ο δρόμος λοιπόν των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά τώρα είναι που πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει.

*Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λχ το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα.

*Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε. Γιατί τις πιστεύουμε, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις διαπλοκής με κατεστημένα συμφέροντα, γιατί είμαστε αξιόπιστοι σε ότι αφορά τις προθέσεις μας, στην ελληνική κοινωνία και άρα μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

*Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Διότι εκεί θα κριθεί σε τελική ανάλυση η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει νέες επενδύσεις, η δυνατότητα της χώρας δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές. Και άρα η δυνατότητα της χώρας να αφήσει πίσω της οριστικά τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της ανεργίας.

*Όμως η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς. Αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος.

*Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων:

Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας,

έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

*Άλλος σημαντικός άξονας του πολιτικού μας σχεδίου είναι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Εκεί που κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής μας.

*Αυτή η προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης είναι που μας διαφοροποιεί, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι, αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, αυτή η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία όλοι πιστεύουμε, είναι που μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού, που πέραν των άλλων έχουν ακέραια την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον τόπο μας.

*Αυτές είναι οι μεγάλες μάχες μας για την επόμενη περίοδο. Ανάκτηση της εργασίας, επενδύσεις, οικοδόμηση κοινωνικού κράτους. Τα πεδία όμως και τα καθήκοντα της κυβερνητικής πολιτικής είναι σχεδόν ανεξάντλητα.

Να συνεχίσουμε την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική μας πολιτική για να εμπεδώσουμε την εικόνα της χώρας ως παράγοντα λύσεων στα διεθνή προβλήματα,

να διευρύνουμε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες,

να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών – γιατί η ασφάλεια, όπως σωστά δήλωσε η νέα υπουργός, είναι όντως λαϊκό δικαίωμα,

να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξάλειψη των αιτιών της,

να δουλέψουμε για την περιφερειακή σύγκλιση στηρίζοντας τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας,

να δουλέψουμε για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών προχωρώντας το επόμενο διάστημα και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

*Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι. Τα οικονομικά προβλήματα και οι αναταράξεις σε Ιταλία, Τουρκία και Αργεντινή,

οι εξωγενείς δηλαδή παράγοντες, δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία ανασύνταξης της χώρας.

Γιατί καταφέραμε και περάσαμε το κάβο, πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά.

*Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση. Στη κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και που πολεμά να ακυρώσει και τις αιτίες που την οδήγησαν σε αυτά.

*Με σχέδιο λοιπόν για τη μεταμνημονιακή προοπτική και την αναγέννηση της πατρίδας μας,

Με συναίσθηση της ευθύνης να στηρίξουμε, τώρα που μπορούμε, όσους σήκωσαν δυσανάλογα βάρη. Και με το ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας και της εντιμότητας σας καλώ να εργαστούμε σκληρά, ώστε να ανοίξουμε μια νέα αισιόδοξη προοπτική για τη πατρίδα μας και το λαό μας.Που το αξίζει.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα