Σαν Σήμερα

10 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος έπεφτε νεκρός με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο, στο σπίτι του, στην οδό Μετεώρων 14 στο Παγκράτι. Ο πρωταγωνιστής της τηλεόρασης που το τελευταίο διάστημα είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την εξάρτησή του από ναρκωτικές ουσίες, κείτονταν νεκρός στο σαλόνι του σπιτιού του.

Ήταν 4 Ιουνίου του 2008. Ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος, ο πρωταγωνιστής της ελληνικής τηλεόρασης κείτονταν στο πάτωμα, κατακρεουργημένος με 21 μαχαιριές, μέσα στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία,ο 56χρονος ηθοποιός βρέθηκε στο πάτωμα και έφερε πολλαπλά τραύματα απο μαχαίρι στον λαιμό και στο στήθος
Σύμφωνα με την αστυνομία,ο 56χρονος ηθοποιός βρέθηκε στο πάτωμα και έφερε πολλαπλά τραύματα απο μαχαίρι στον λαιμό και στο στήθος EUROKINISSI

Έφερε τραύματα από μαχαίρι, στον λαιμό τη θωρακική χώρα, την κοιλιά και την ωμοπλάτη, ενώ ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Φίλιππος Κουτσάφτης, που είχε εξετάσει νωρίτερα το πτώμα, διαπίστωσε ότι έφερε επιπλέον και αμυντικά τραύματα στα χέρια, πράγμα που σημαίνει ότι το θύμα είχε παλέψει με τον δράστη. Στην ιατροδικαστική έκθεσή του, ο Φ. Κουτσάφτης αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: «Το πτώμα βρέθηκε γυμνό επί του δαπέδου σε ύπτια θέση και κάμψη των γονάτων.

Η πρόσθια επιφάνεια του σώματος φέρει μεγάλη ποσότητα ξηρού αίματος και μικρών αιμοπηγμάτων». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ελήφθησαν αίμα και ούρα για τοξικολογική εξέταση. Διαπιστώθηκε: 1.στο βιολογικό υλικό η παρουσία κοκαΐνης και μεταβολιτών της 2. Στο βιολογικό υλικό η παρουσία αναλγητικού φαρμάκου 3. Στα ούρα η παρουσία αντικαταθλιπτικού φαρμάκου καθώς και αντιψυχωσικά και βλεννολυτικά φάρμακα 4. Στα ούρα η παρουσία προϊόντων μεταβολισμού της κάνναβης. Και καταλήγει: «Αιτία θανάτου πολλαπλά τραύματα του λαιμού του θώρακος και της κοιλιάς δια νύσσοντος άμα και τέμνοντος οργάνου προκληθέντα».

Η εξιχνίαση του εγκλήματος και η ομολογία του δράστη

Πενήντα μια ημέρες μετά τη δολοφονία, η ασφάλεια κατόρθωσε να εξιχνιάσει το έγκλημα και να συλλάβει το δράστη. Όπως ανακοινώθηκε, επρόκειτο για τον 30χρονο Γεωργιανό, Ντέιβιντ Μουρτικνέλι. Στον εντοπισμό του δράστη συνέβαλε τα μέγιστα η εγκληματολογική υπηρεσία, στα εργαστήρια της οποίας ταυτοποιήθηκαν δακτυλικά, παλαμικά και πελματικά αποτυπώματα του Μουρτικνέλι.

Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουνίου μέσα στο σπίτι του στην οδό Μετεώρων στο Παγκράτι,ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος - Συντετριμμένοι οι στενοί του φίλοι. Στη φωτό ο σεναριογράφος Αλέξανδρος Ρήγας
Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 4 Ιουνίου μέσα στο σπίτι του στην οδό Μετεώρων στο Παγκράτι,ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος – Συντετριμμένοι οι στενοί του φίλοι. Στη φωτό ο σεναριογράφος Αλέξανδρος Ρήγας  EUROKINISSI

Ο δράστης καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, καθώς αρχικά του αναγνωρίστηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο Γεωργιανός ισχυρίστηκε ότι το θύμα προσπάθησε να του επιβάλει παθητικό ρόλο με στοματικό σεξ και ότι υπό την επήρεια κοκαΐνης (η οποία βρέθηκε και στα ούρα του θύματος) του επιτέθηκε με το μαχαίρι με το οποίο τελικά και τον δολοφόνησε.

Στις 19 Νοεμβρίου, η εισαγγελεύς κυρία Χουδετσανάκη, αναίρεσε την απόφαση, με το σκεπτικό ότι το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου δεν ισχύει και ζήτησε να καταδικαστεί χωρίς ελαφρυντικά σε ισόβια.

Το 2015, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του Γεωργιανού, Δαυίδ Μουρτινέλι, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου με την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία με 21 μαχαιριές του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου στις 3 Ιουνίου 2008 μέσα στο σπίτι του στο Παγκράτι. Κατόπιν αυτού, η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Κακουργιοδικείου για τον Δαυίδ Μουρτινέλι, καθίσταται οριστική και αμετάκλητη.

Ο ονειροπόλος από την Δράμα

Γεννήθηκε στη Δράμα στις 24 Σεπτεμβρίου του 1952. Από μικρός έκανε όνειρα για να γίνει ηθοποιός, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. Φοίτησε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από όπου αποφοίτησε το 1979, και στη συνέχεια ίδρυσε την Πειραματική σκηνή Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Εμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι ως μέλος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το 1993 ανέβασε παραστάσεις στο θέατρο Αθηνών και το θέατρο Βεάκη. Στην μακροσκελή λίστα των παραστάσεων όπου συμμετείχε θα δει κανείς κλασικά έργα των Τσέχωφ, Σέξπηρ, Μπρεχτ, Τένεσι Ουίλιαμ, αλλά και αρχαία έργα των Αριστοφάνη, Ευρυπίδη και Αισχύλου.

Ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος με την συμπρωταγωνίστριά του στη σειρά
Ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος με την συμπρωταγωνίστριά του στη σειρά “Δύο Ξένοι”, Εβελίνα Παπούλια  EUROKINISSI

Έκανε το ντεμπούτο του στην δημόσια τηλεόραση το 1986, μέσα από το σίριαλ “Η τελευταία Ιθάκη”, ενώ ξεχώρισε στον τηλεοπτικό κοινό από την συμμετοχή του στην σειρά του MEGA “Άφρικα”. Έπειτα από αρκετές εμφανίσεις σε σίριαλ της δεκαετία του ’90, ήρθε για εκείνον ο ρόλος που εκτόξευσε τη δημοτικότητά του στο πανελλήνιο. Υποδύθηκε το 1997 τον καθηγητή θεατρολογίας Κωνσταντίνο Μαρκορά, στην αισθηματική κομεντί των Ρήγα – Αποστόλου “Δύο Ξένοι”. Πλάι στην Εβελίνα Παπούλια και πλαισιωμένος από τις Χρυσούλα Διαβάτη και Ντίνα Κώνστα, ο ηθοποιός γνώρισε την απόλυτη δόξα, με τη σειρά να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα σίριαλ της δεκαετίας.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2007 συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του 35 γραμμάρια κοκαΐνης και κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, όμως δεν προφυλακίστηκε καθώς δήλωσε και διαγνώστηκε εξαρτημένος χρήστης. Ο εθισμός του καλλιτέχνη στη ναρκωτική ουσία υπήρξε βαρύς καθώς, όπως αποκάλυπτε τότε στην 26η τακτική ανακρίτρια, τα τρία τελευταία χρόνια κατανάλωνε ένα γραμμάριο κοκαΐνης την ημέρα.

«Χρησιμοποιώ κάθε φορά μικρές ποσότητες, με το μάτι, χωρίς να τις ζυγίζω, άλλοτε στην οικία μου και άλλοτε κατά τις εξόδους μου ή ακόμη και στα γυρίσματα και γενικώς οπουδήποτε μπορώ, χωρίς να γίνομαι αντιληπτός… Για την κοκαΐνη πληρώνω 65-70 ευρώ ανά γραμμάριο» ανέφερε στην απολογία του.

Αν υπήρχε ένας άνθρωπος στον οποίο έκανε κακό, αυτός ήταν ο εαυτός του

«Με τον Νίκο γνωριστήκαμε το 1997, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα για μια σειρά (σ.σ.: πρόκειται για το σίριαλ «Δύο ξένοι»). Χαθήκαμε για πέντε χρόνια και όταν έμαθα ότι τον είχαν συλλάβει ένιωσα την ανάγκη να του συμπαρασταθώ» δήλωνε ο Αλέξανδρος Ρήγας στο Μικρό Ορκωτό Εφετείο όπου εκδικάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας του. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του, όταν κλήθηκε από την έδρα να περιγράψει τον χαρακτήρα του αδικοχαμένου ηθοποιού. «Θεωρώ ότι ο Νίκος δεν είχε αποδεχτεί ουσιαστικά την επιλογή του και κυρίως “βασάνιζε” τον εαυτό του. Αν υπήρχε ένας άνθρωπος στον οποίο έκανε κακό, αυτός ήταν ο εαυτός του» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Ρήγας.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα