Αποδράσεις

10 λόγοι να επισκεφθείς την Κρακοβία

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος προορισμός έχει ξεκινήσει να γίνεται must και είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα Σαββατοκύριακο μέσα στο φθινόπωρο, το χειμώνα αλλά και την άνοιξη, ανάλογα με το πόσο fan του κρύου είναι ο καθένας. Η πόλη αναπτύσσεται συνεχώς και παρόλο που δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ομορφιά και τουρισμό τη γειτονική Πράγα στην Τσεχία, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σιγά σιγά μεγάλο μέρος επισκεπτών που έρχονται για να περάσουν μερικές ημέρες εδώ.

Αν υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική διαφορά με την Πράγα, κατά τη γνώμη μου, είναι το γεγονός ότι η νυχτερινή ζωή της Κρακοβίας είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αυτόματα – αν και ρομαντική πόλη- την κατατάσσω στην κατηγορία των ταξιδιών που μπορείς να κάνεις όχι μόνο με το άλλο σου μισό αλλά και με τους φίλους σου.

Βρέθηκα εκεί λίγο πριν ολοκληρώσω το ταξίδι μου #myinterrail17 με τους κολλητούς μου και ομολογώ πως η πόλη με εξέπληξε ευχάριστα. Έχοντας συνδυάσει την Κρακοβία με το Άουσβιτς και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν περίμενα ότι αυτή η πόλη παρ’όλη την βαριά ιστορία της, θα μου έβγαζε κάτι τόσο θετικό και αισιόδοξο. Είναι για μενα το δυνατό παράδειγμα πως ο άνθρωπος έχει τη δύναμη όχι να ξεχνάει, αλλά να προχωράει μπροστά και να εξελίσσεται. Και αυτή η πόλη μού το έδειχνε με κάθε τρόπο.

Δυστυχώς οι 2 ημέρες που είχα στη διάθεσή μου ήταν πολύ λίγες για να δω όλα όσα ήθελα γιατί μετά έφυγα για Βαρσοβία, ενώ το Άουσβιτς και τα αλατωρυχεία θεωρώ πως ήθελαν τουλάχιστον άλλες 2 ημέρες και γι’αυτό το λόγο έχω υποσχεθεί να επιστρέψω για να πάω μόνο εκεί.

Παρόλα αυτά, αν και εσύ έχεις στη διάθεσή σου ένα διήμερο στην Κρακοβία, να μερικά πράγματα που προλαβαίνεις να κάνεις όσο βρίσκεσαι εκεί:

1.Βόλτα στην παλιά πόλη

Η ομορφιά της πόλης είναι συγκεντρωμένη μέσα στα τείχη της και φυσικά το θεωρώ αυτονόητο πως θα ξεκινήσεις τη βόλτα σου από εδώ, από την παλιά πόλη. Αν μόλις έφτασες στην πόλη και βρίσκεσαι στον ανανεωμένο σταθμό των τρένων Kraków Główny, βγες στον κεντρικό δρόμο Pawia και περπάτησέ τον μέχρι την αρχή της Basztowa. Βρες την πύλη S. Florian’s και από εκεί ξεκίνησε τη βόλτα σου στην παλιά πόλη περπατώντας το δρόμο Florianska (τη δική μας Ερμού) μέχρι τα βήματά σου να σε οδηγήσουν στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, τη Rynek Glowny.

Η πλατεία αυτή έχει μήκος 200 μέτρα και είναι μια από τις πιο μεγάλες πλατείες της Ευρώπης. Στη μια πλευρά της θα δεις την εκκλησία Maricka (Εκκλησία της Αγίας Μαρίας) ενώ απέναντι βρίσκεται και το καταπληκτικό κτήριο του Δημαρχείου. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται επίσης και το Sukiennice, μια μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που πλέον φιλοξενεί τουριστικά μαγαζάκια στο ισόγειό της. Αξίζει σίγουρα μια βόλτα. Αν κάτι δε θα πρότεινα εδώ, είναι ο καφές και το φαγητό γύρω από την πλατεία. Τα μαγαζιά έχουν πολύ ακριβές τιμές και η ποιότητα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επίλεξε να χωθείς στα στενάκια που δεν είναι τόσο τουριστικά.

2. Πρωινό στο Smakolyki

Αυτό το μαγαζάκι το βρήκα τυχαία περπατώντας στο δρόμο για το δωμάτιο που μέναμε. Μου τράβηξαν την προσοχή οι τεράστιες τζαμαρίες του με θέα στο πάρκο και οι πολύ καλές τιμές του. Βρίσκεται εδώ, πολύ κοντά στην Ιατρική σχολή και λογικά γι’αυτό οι τιμές είναι πολύ καλές (φοιτητικές θα έλεγα). Μπορείς να επιλέξεις πρωινό μενού στο οποίο περιλαμβάνεται πιάτο με βάφλες, pancakes, ομελέτα ή sandwich και συνοδεύεται από γαλλικό καφέ και -αν θυμάμαι καλά- και χυμό.

Υποθέτοντας πως η ποιότητα θα είναι η ίδια και στο μεσημεριανό, σου προτείνω αν δε σε βγάλει ο δρόμος πρωί, να το βάλεις στο πρόγραμμα για να φας νόστιμο και οικονομικό φαγητό το μεσημεράκι.

3. Το κάστρο Βάβελ

Ώπα, μην μπερδευτείς, δεν έχει καμία σχέση με τον πύργο της Βαβέλ! Το συγκεκριμένο κάστρο έχει μεγάλη σημασία για τους Πολωνούς καθώς ο τόπος αυτός ήταν ένα από τα κύρια χριστιανικά κέντρα της Πολωνίας και εκεί βρίσκεται όλη η ιστορία του τόπου συγκεντρωμένη σε ενδιαφέρουσες εκθέσεις μέσα στο κάστρο.

Ακόμα όμως και να μην έχεις χρόνο ή διάθεση για να δεις τις εκθέσεις, μια βόλτα γύρω γύρω από τα τείχη του κάστρου αλλά και μέσα στην πλατεία που βρίσκεται ο καθεδρικός ναός, ε πρέπει να την κάνεις. Καθώς το κάστρο βρίσκεται πάνω σε λόφο, η θέα στον ποταμό Vistula είναι υπέροχη. Εκεί, ακριβώς από κάτω, στην πλευρά που τα τείχη του κάστρου “βλέπουν” το ποτάμι, βρίσκεται και η “σπηλιά του δράκου”. Η πρόσβαση γίνεται από πάνω αλλά επειδή δε θα δεις κάτι ιδιαίτερο μέσα στη σπηλιά, προτείνω να βρεθεις απ’έξω για να δείτε το άγαλμα του δράκου ο οποίος έμαθα πως βγάζει φλόγα κάθε φορά που στέλνεις μήνυμα.

4. Η Εβραϊκή Συνοικία

Η αλλιώς περιοχή Kazimierz. Αν βρίσκεσαι στο κάστρο Βάβελ και συνεχίσεις προς τα κάτω, σε ένα τέταρτο με τα πόδια θα βρίσκεσαι εκεί. Η συγκεκριμένη γειτονιά λέγεται και εβραϊκή γιατί εκεί χτυπούσε δυνατά η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας της Κρακοβίας. Η συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα ήταν και ο τόπος συγκέντρωσης των Εβραίων από τους Ναζί λίγο πριν τους οδηγήσουν στο Άουσβιτς.


Το μέρος αυτό είναι πλέον γνωστό λόγω της ταινίας ” Λίστα του Σίντλερ” ενώ τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει γεμίσει με υπέροχα μπαράκια, εστιατόρια και club που συγκεντρώνουν τη νυχτερινή ζωή της πόλης στα στενάκια αυτής της γειτονιάς. Αν ψάξεις καλύτερα, εδώ θα βρεις και μερικά από τα πιο ωραία graffiti της πόλης. Δες πώς θα φτάσεις, εδώ.

5. Street food στην πλατεία Nowy

Μιας και βρισκόμαστε στην εβραϊκή γειτονιά, εδώ είναι και το καλύτερο μέρος για να φάμε καλό τοπικό φαγητό. Εμάς μας έφερε η Μάγια, φίλη από το σχολείο που μένει πλέον Κρακοβία και ομολογώ πως ήταν η καλύτερη επιλογή. Στην Plac Nowy, στη νέα πλατεία δηλαδή, θα βρεις μαγαζάκια τα οποία φτιάχνουν το παραδοσιακό street food των Πολωνών, την zapiekanka, μισή μπαγκέτα ψημένη με τυριά, μανιτάρια και άλλα νόστιμα καλούδια για την οποία μπορεί να περιμένεις και ουρά μέχρι να την πάρεις στα χέρια σου. Γίνεται χαμός!

Στην ίδια πλατεία, θα βρεις όμως και μαγαζάκια/πάγκους όπου μπορείς να καθίσεις και να δοκιμάσεις ντόπια κρέατα και άλλες νοστιμιές σε πολύ οικονομική τιμή. Όταν πλέον έχεις γεμίσει το στομάχι σου, είσαι έτοιμος να συνεχίσεις για ποτό λίγο πιο δίπλα. Επίσης στην ίδια περιοχή θα βρεις και την αγαπημένη αλυσίδα fast food των Πολωνών, το Chlopskie Jadlo.

6. Για μπύρα ή καφέ στην Alchemia

Ακριβώς απέναντι από την παραπάνω πλατεία, στο δρόμο Estery no 5, βρίσκεται το πιο ιδιαίτερο bar της πόλης. Λέγεται Alchemia και χωρίζεται σε διαφορετικά δωμάτια. Μπαίνοντας νομίζεις ότι μπαίνεις σε σπίτι ενώ τα κεριά τα οποία είναι και ο μοναδικός τρόπος φωτισμού του μαγαζιού, δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Πάρε τη μπύρα σου από το bar, καθώς είναι self service και κάθισε σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια. Αν είσαι καπνιστής, υπάρχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο το οποίο βρίσκεται πίσω από μια πόρτα ντουλάπας και μέσα κάθονται οι καπνιστές. Το μαγαζί το βρίσκεις εδώ

Έμαθα ότι απέναντι βρίσκεται και το παράρτημά του, το Alchemia od Kuchni όπου εκεί έχει καλό φαγητό. Δεν ξέρω όμως αν ισχύει. Δοκίμασέ το και πες μου!

7. Pub Propaganda

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η Pub/Bar Propaganda, ένα από τα πιο παλιά bar της περιοχής με πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση και ακόμα πιο ιδιαίτερους θαμώνες. Αυτοχαρακτηρίζεται ως Pub with music and socialist memorabilia και κατά τη γνώμη μου έχει πολύ ενδιαφέρον.

8. Για καφέ και brunch στο Charlotte

Τη συγκεκριμένη καφετέρια- bakery ομολογώ πως την ανακάλυψα μετά από τα πολλά inbox που πήρα από followers στο instagram μου όταν ρώτησα πού να πάω για καφέ και πρωινό. Χαίρομαι πολύ γιατί όντως η επιλογή ήταν τέλεια!

Τα κρουασάν τους είναι απίθανα ενώ αν καθίσεις για πρωινό, θα σου φέρουν μπροστά σου διάφορα βαζάκια με μαρμελάδες και τραγανό ψωμί για να κάνεις… χαμό! Να πας! Αξίζει! Διεύθυνση

9. Για σοκολάτα στο Bunkier Cafe

Λίγο πιο πέρα, θα καθίσεις για να δοκιμάσεις την καλύτερη σοκολάτα της ζωής σου. Εγώ ζήτησα μια σοκολάτα με πορτοκάλι και κανέλα και παρόλο που ήταν Σεπτέμβριος ένιωσα ότι είναι Χριστούγεννα! Χαχαχα! Ήταν καταπληκτική!

Ο χώρος συνδέεται με μια Art Gallery και έχει ενδιαφέρον γιατί πηγαίνοντας στην τουαλέτα, μπαίνεις ουσιαστικά στην γκαλερί και μπορείς να χαζέψεις και τα διάφορα εκθέματα που βρίσκονται εκεί.

10. Μονοήμερη επίσκεψη στο Auschwitz & στο “Wieliczka” Salt Mine

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να πάω ούτε στο Άουσβιτς ούτε στα αλατωρυχεία αλλά έχω υποσχεθεί πως θα επιστρέψω μόνο για να πάω εκεί.

Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την πόλη, αξίζει να επισκεφθείς το φημισμένο αλατωρυχείο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO καθώς είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό φυσικό αξιοθέατο.


Σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από την Κρακοβία στην περιοχή Oswiecim, θα βρεις το στρατόπεδο Άουσβιτς Μπιρκεναου (γερμ. Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau). Μπορείς να πας εκεί είτε με λεωφορείο (φεύγουν κάθε μέρα από τον κεντρικό σταθμό των τρένων της Κρακοβίας) είτε με πούλμαν -μέσω ταξιδιωτικού γραφείου. Όπως και να έχει, ακόμα και αν επιλέξεις να πας μόνος σου, στην είσοδο του μουσείου, ζήτησε να ακολουθήσεις κάποιο από τα γκρουπ ξενάγησης γιατί οι πληροφορίες που θα μάθεις δε θα τις βρεις αλλού.

Για περισσότερα ταξιδιάρικα ποστ μπες στο tstories.gr

Όλη η επικαιρότητα