Επιστήμη Περίεργα

10 πραγματικά παράξενα μυστήρια που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν μέχρι σήμερα

Ακούστε το άρθρο

Ποιος είπε ότι οι επιστήμονες τα ξέρουν όλα; Μπορεί η λέξη επιστήμη από μόνη της να δηλώνει ότι κάποιος γνωρίζει καλά κάτι, αλλά στην πραγματικότητα οι γνώσεις δεν παύουν ποτέ να εξελίσσονται και να πληθαίνουν. Οι επιστήμονες λοιπόν, έχουν ήδη μελετήσει πολλά πράγματα που αφορούν στον πλανήτη μας, αλλά υπάρχουν και μερικά που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να διαλευκάνουν.

Αυτά είναι τα πιο παράξενα μυστήρια που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν:

1. Πώς γουργουρίζουν οι γάτες;

Οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι χαρούμενες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς το κάνουν. Όταν γουργουρίζουν φαντάσου, δεν είναι σε θέση να ακούσουν ούτε καν τον καρδιακό τους παλμό! Οι επιστήμονες δε υποστηρίζουν ότι το γουργούρισμα προέρχεται από τις φωνητικές τους χορδές.

2. Διαθέτουν οι αγελάδες μαγνητική πυξίδα;

Έχει παρατηρηθεί πως ενώ οι αγελάδες τρώνε και πίνουν, στρέφουν το κεφάλι τους στο Βορρά ή στο Νότο. Το εν λόγω φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ηπείρους, ανεξαρτήτως εδάφους, καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων.

3. Τι είναι η ζελατινώδης βροχή;

Ένα απίστευτα ασυνήθιστο φαινόμενο συνέβη στην περιοχή Όοουκβιλ του Καναδά τον Αύγουστο του 1994. Αντί για βροχή, ένα ζελεδένιο πράγμα με διάφορες ουσίες έπεσε από τον ουρανό. Την επομένη, χιλιάδες εμφάνισαν συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γρίπη. Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις ουσίες, ανακάλυψαν δύο ειδών βακτήρια, ένα εκ των οποίων συναντάται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Δεν κατάφεραν να βρουν καμία σύνδεση ανάμεσα στην επιδημία και τα βακτήρια.

4. Τι είναι η σκοτεινή ύλη;

Περίπου το 27% του διαστήματος αποτελείται από σκοτεινή ύλη. Δεν εκπέμπει ούτε αλληλεπιδρά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οπότε δεν μπορεί να εντοπιστεί. Οι πρώτες θεωρίες για την σκοτεινή ύλη, εμφανίστηκαν 60 χρόνια πριν, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν από που προέρχεται και τι είναι.

5. Πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα;

Από τότε που ο Πλούτωνας χαρακτηρίστηκε επισήμως ως πλανήτης, θεωρείται πως υπάρχουν 8 πλανήτες. Οι επιστήμονες ωστόσο ανακάλυψαν χιλιάδες άλλα αντικείμενα στην γύρω περιοχή που είναι ακόμη μεγαλύτερα από τον Πλούτωνα. Επομένως, υπάρχει η υπόνοια ότι ίσως είναι παραπάνω από 8 οι πλανήτες σστο ηλιακό μας σύστημα.

6. Γιατί οι άνθρωποι διακρίνονται σε δεξιόχειρες κι αριστερόχειρες;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων (70-95%) είναι δεξιόχειρες, ενώ μόλις 5-30% είναι αριστερόχειρες. Ενώ, ένα απροσδιόριστο ακόμη ποσοστό είναι αμφιδέξιοι, χρησιμοποιούν δηλαδή εξίσου τα δύο τους χέρια. Τα γονίδια εδώ παίζουν ρόλο, ωστόσο δεν έχει ανιχνευτεί κάποιο γονίδιο που να συνδέεται με τους αριστερόχειρες. Υπάρχει ακόμη η δύναμη του κοινωνικού περιβάλλοντος. Παιδιά που είναι κατά βάση αριστερόχειρες, αν τους λεχθεί να γράφουν από μικρή ηλικία με το δεξί, τότε θα μετατραπούν σε δεξιόχειρες.

7. Από που προήλθαν μερικά από τα πλάσματα του κόσμου;

Πολλά είδη δεν έχουν προγόνους. Κανείς για παράδειγμα, δεν γνωρίζει πότε τα αμφίβια εξελίχθηκαν κι είναι ικανά να ζουν σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα. Λέγεται επίσης ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν ύστερα από έναν κατακλυσμό που έγινε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Από την άλλη, είδη όπως τα θηλαστικά εμφανίστηκαν από το πουθενά.

8. Γιατί ονειρευόμαστε;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα όνειρα είναι τυχαίες εικόνες και εγκεφαλικά κύματα. Άλλοι λένε ότι είναι οι υποσυνείδητες επιθυμίες μας, άλυτα προβλήματα και εμπειρίες. Η μελέτη των ονείρων καλείται ονειρολογία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα όνειρα συμβολίζουν κάτι που κρύβεται βαθιά στον ανθρώπινο ψυχισμό, αλλά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς.

9. Τι είναι ο μυστηριώδης ήχος που τρελαίνει τους αστροναύτες στο διάστημα;

Ενώ μελετούσαν νεοδημιούργητα αστέρια το 2006, οι επιστήμονες εντόπισαν ξαφνικά μυστηριώδη βουητά. Ενώ ο ήχος δεν μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα, τα ραδιοκύματα μπορούν. Όμως, από που προέρχονται; Το μόνο που γνωρίζουν οι αναλυτές είναι ότι τα κύματα δεν προέρχονται από οικεία σε εμάς αστέρια είτε γνωστά κοσμικά φαινόμενα.

10. Γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αίματος;

Οι τύποι του αίματος περιέχουν διαφορετικά αντιγόνα ανάλογα με τα κύτταρα του αίματος. Είναι αντισώματα που σκοπό έχουν την καταστροφή ξένων οργανισμών που πλήττουν το σώμα μας. Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα γιατί διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγή: neopolis.gr

Όλη η επικαιρότητα