Ψυχαγωγία

10 σειρές βασισμένες σε αληθινά γεγονότα που πρέπει να δείτε

Ακούστε το άρθρο

Ακριβώς όπως και στην περίπτωση του κινηματογράφου, έτσι και στην τηλεόραση, όταν μία σειρά επισημαίνει πως «είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα» έχει συχνά εμπορικά κίνητρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν εμπεριέχει ίχνος αλήθειας.

Στην περίπτωση μεταφυσικών θρίλερ π.χ πρόκειται για μία αλάνθαστη συνταγή, η οποία εγγυάται εισιτήρια σε box office και υψηλά νούμερα τηλεθέασης αντίστοιχα.

Πολλές φορές όμως, αυτή η επισήμανση, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Παρακολουθώντας μάλιστα κανείς, ορισμένες τέτοιες σειρές, είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθεί αν όλα όσα βλέπει, έχουν συμβεί στην πραγματική ζωή.

Στις παρακάτω τηλεοπτικές σειρές, όλα όσα θα δείτε μέσα από την μικρή οθόνη, είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα.

Για να μη χάνετε λοιπόν χρόνο ψάχνοντας να παρακολουθήσετε κάτι που αξίζει, σας προτείνουμε 10 τηλεοπτικές σειρές, η πλοκή των οποίων δε βασίζεται σε κάποιο μυθιστόρημα ή στη φαντασία σεναριογράφων, αλλά σε πραγματικά γεγονότα. Πράγμα που τις περισσότερες φορές, τις καθιστά αυτόματα και πιο ενδιαφέρουσες.

1. When They See Us (Netflix)

Το «When They See Us» είναι μία γροθιά στο στομάχι ενάντια στο ρατσισμό. Η μίνι σειρά των τεσσάρων επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Ava DuVernay είναι ένα τηλεοπτικό αριστούργημα, που ξετυλίγει το κουβάρι μίας δικαστικής υπόθεσης που άνοιξε την άνοιξη του ’89 κι έκλεισε το 2002, με πρωταγωνιστές πέντε έφηβους, τέσσερις Αφροαμερικανούς κι ένα αγόρι λατινικής καταγωγής, που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μίας λευκής γυναίκας στο Σέντραλ Παρκ.

Η ιστορία των «Πέντε του Σέντραλ Παρκ» όπως έχει γίνει μείνει γνωστή η υπόθεση, μοιάζει τρομακτικά επίκαιρη, ενώ μέσα από τον φακό της DuVernay και τις αποκαλυπτικές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού καστ, είναι δύσκολο να μείνετε ασυγκίνητοι.

2. Chernobyl (HBO)

Αν ψάχνετε μία σειρά βασισμένη σε γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, τότε το «Chernobyl» είναι μία σειρά που αξίζει την προσοχή σας.

Στην επίσημη σύνοψη της σειράς σημειώνονται τα εξής: «Στις 26 Απριλίου του 1986, έγινε ένα ατύχημα στον Πυρηνικό Σταθμό της Ουκρανίας. Η σοβιετική Ένωση υπέφερε μία μαζική έκρηξη από την οποία απελευθερώθηκαν ραδιενεργά υλικά σε Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Βαλκάνια, μέχρι και την Σκανδιναβία.

Το «Chernobyl» δραματοποιεί την ιστορία του συμβάντος του 1986, γεγονός που σηματοδοτεί μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατά την οποία θα δούμε τις θυσίες που έγιναν για να σωθεί Ευρώπη από την απόλυτη καταστροφή».

Η σειρά του HBO που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDb διδάσκει ότι «ο πραγματικός κίνδυνος υπάρχει αν ακούσουμε τόσα πολλά ψέματα, ώστε να μην μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε την αλήθεια».

3. The Crown (Netflix)

Ακόμα μία σειρά με αναφορές στη σύγχρονη ιστορία. Το «The Crown» παρουσιάζει την πορεία της μακροβιότερης μοναρχίας στον κόσμο, εστιάζοντας σε άγνωστες πτυχές της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, προσεγγίζοντας παράλληλα τα μέλη της, από μία διαφορετική, πιο ανθρώπινη οπτική γωνία.

Στα δυνατά σημεία της σειράς, πέρα από τα εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια, είναι και ένας γαλαξίας αστεριών του κινηματογράφου, σε ερμηνείες ζωής.

4. Narcos (Netflix)

Γυρισμένη στην Κολομβία, το «Narcos» παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση του θρυλικού βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ. Η θυελλώδης ζωή του Εσκομπάρ, έχει δώσει έμπνευση σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ωστόσο αυτή είναι μία που σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.

5. Escape Αt Dannemora (Showtime)

Ο Μπεν Στίλερ, σκηνοθετεί άψογα αυτή τη σειρά που βασίζεται σε μια πραγματική απόδραση που συνέβη το 2015 στις φυλακές Κλίντον δίπλα στην κωμόπολη Ντανεμόρα. Βαριά χαρτιά του Χόλιγουντ όπως ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο, ο Πολ Ντέινο και η Πατρίσια Αρκέτ, χαρίζουν άνετα στη σειρά, μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες που έχουν βασιστεί σε αληθινά γεγονότα.

6. The Act (Hulu)

Η σειρά «The Act», εστιάζει στις πιο σοκαριστικές αληθινές ιστορίες εγκλημάτων, τόσο παράξενες που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Στον πρώτο κύκλο της σειράς, παρουσιάζεται μια αληθινή ιστορία που είχε απασχολήσει τις ΗΠΑ το 2015.

Ειδικότερα, παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία της Gypsy Blanchard που την υποδύεται η Joey King, ενώ στον ρόλο της μητέρας της, Dee Dee Blanchard, βρίσκεται η βραβευμένη με Όσκαρ, Patricia Arquette.

Η Dee Dee κακοποιεί ψυχολογικά την κόρη της, υποβάλλοντας την σε φαρμακευτικές αγωγές και ιατρικές εξετάσεις χωρίς όμως να τις χρειάζεται, ενώ την παρουσιάζει και της συμπεριφέρεται σαν να είναι μωρό. Η Gypsy κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι της λέει ψέμματα και αποφασίζει να γνωρίσει ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες δραματικές σειρές που κυκλοφόρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

7. American Crime Story – The People VS O. J. Simpson (FX)

Βασισμένη στο βιβλίο του Jeffrey Tobbin «Run of his life:The people VS O.J. Simpson» η σειρά, με την υπογραφή του Ράιαν Μέρφι στην σκηνοθεσία, αφηγείται την πραγματική ιστορία της δίκης του αστέρα, του NFL (American Football), O. J. Simpson.

Η δίκη του O. J. Simpson συντάραξε τις ΗΠΑ, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δημιουργώντας ένα πραγματικό δικαστικό θρίλερ, το οποίο μας μεταφέρουν οι συντελεστές του American Crime Story με εξαιρετικά άρτιο τρόπο.

8. American Crime Story – The Assassination of Gianni Versace (FX)

Τον Ιούλιο του 1997 ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Τζιάνι Βερσάτσε πέφτει νεκρός έξω από έπαυλή του στο Μαϊάμι από τη σφαίρα του νεαρού Άντριου Κουνάναν. Ο Ράιαν Μέρφι προσεγγίζει με αριστοτεχνικό τρόπο, ένα από τα πιο καθοριστικά celebrity γεγονότα της δεκαετίας του ’90.

Αν και το όνομα του Βερσάτσε στον τίτλο της σειράς, μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε πως πρόκειται για ένα εμπορικό τρικ και τίποτα παραπάνω, η σειρά των εννέα επεισοδίων, προσφέρει πολλά περισσότερα στο κοινό. Σε κάθε επεισόδιο, ουσιαστικά αποκαλύπτεται η περσόνα που έχτισε ο Κουνάναν, για να ζήσει με κάθε κόστος το απόλυτο «αμερικάνικο όνειρο».

9. Unbelievable (Netflix)

Το «Unbelievable» μιλά για μια σειρά βιασμών και την αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη, αλλά την ίδια ώρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αστυνομική σειρά. Η υπόθεση βασίζεται στο ραδιοφωνικό επεισόδιο Anatomy of Doubt (This American Life), καθώς και το άρθρο των the Marshall Project και ProPublica που βραβεύτηκε με Pulitzer.

Όσα βλέπουμε, όχι μόνο μας δείχνουν πόσο άδικο στάθηκε το αμερικανικό δικαστικό σύστημα, αλλά διεισδύουν και στην «κουλτούρα του βιασμού» – πώς δηλαδή η ευθύνη συχνά πέφτει στο θύμα και όχι στον θύτη.

10. Mindhunter (Netflix)

To «Mindhunter» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στο βιβλίο «Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit» του John E. Douglas και πατάει ακριβώς σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν, παραλλάσσοντας μερικώς μόνο την ιστορία σε κάποιες λεπτομέρειες.

Ο John E. Douglas, υπήρξε ένας από τους πρώτους profilers εγκληματιών στις ΗΠΑ, ο οποίος και δημιούργησε πίσω στη δεκαετία του 1970, στο FBI ένα πρόγραμμα καταγραφής αυτών των εγκληματιών. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά μέσα από τις έρευνες του, δημιούργησε τον εγκληματολογικό όρο «κατά συρροήν δολοφόνος», μελετώντας επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συμπεριφορές εγκληματιών.

via

Όλη η επικαιρότητα