Μουσική

10 τραγούδια για το bullying!

swift-mean_b2-309x250.jpg
Ακούστε το άρθρο
O ορισμός “bullying” δεν υποδηλώνει μια τάση των τελευταίων ετών. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές ψυχολογικές ή ακόμα και τραγικότερες συνέπειες. To oξύμωρο φυσικά είναι ότι παρά την «εξέλιξη» μας ως είδους, σε κάποια υπαρξιακά ζητήματα και θέματα συμπεριφοράς έχουμε μείνει πίσω. Το «νταηλίκι» (ελληνιστί) είναι κάτι που έχουμε συναντήσει όλοι, είτε ως μάρτυρες είτε ως θύματα είτε ως θύτες, ακόμα και άθελά μας. Το δυσάρεστο είναι πως το bullying ξεδιπλώνεται συνήθως σε σχολεία και αφορά σε μικρές ηλικίες. Ο εκφοβισμός, ο εξαναγκασμός της υποβολής των αδύναμων ατόμων σε παντελώς ανεπιθύμητες ψυχολογικές και σωματικές καταστάσεις, η συναισθηματική, σωματική και λεκτική βία είναι όσα αντιπροσωπεύει το bullying και όπως όλα τα φαινόμενα που αντί να μας πηγαίνουν μπροστά μας πηγαίνουν πίσω, πρέπει να πάψει και αυτό είναι ευθύνη όλων μας.
 
Σήμερα, Εθνική Ημέρα Ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό και στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητοποίησης κι ευαισθητοποίησης του Οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού, το Jumping Fish τοποθετείται πάνω στο θέμα με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: μέσα από τη μουσική. Έτσι, επιλέγει 10 τραγούδια που μιλούν για το σκληρό φαινόμενο από διάσημους καλλιτέχνες που έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα bullying ή συναισθάνονται τα άτομα αυτά, στέλνοντας το δικό τους (πολλές φορές αυτοβιογραφικό) μήνυμα αισιοδοξίας, εμψύχωσης και κατανόησης στα άτομα με τα αντίστοιχα βιώματα και σκέψεις. Είναι στο χέρι όλων μας η εξάλειψη του και η μουσική μας κάνει πάντα δυνατότερους.
 
10. Marilyn Manson – “Lunchbox” 
To 1972 o Καναδάς απαγόρευσε τα μεταλλικά κουτιά φαγητού στα σχολεία. Ο λόγος: υπήρξαν παιδιά που τα χρησιμοποίησαν σαν «όπλα» κατά άλλων παιδιών. Ο Marilyn Manson επηρεασμένος από αυτή την ιστορία έγραψε το “Lunchbox”, μέσω του οποίου περνάει και μήνυμα αισιοδοξίας: «όταν κάποιος θέλει, μπορεί».
 
“I got the pencils in my pocket, try to put me down
Wanna go out, gotta get out”
 
9. Katy Perry – “Firework”
Όπως στο “Part Of Me”, έτσι κι εδώ η διάσημη ποπ σταρ απομακρύνεται από τη συνηθισμένη τσιχλόφουσκα της μουσικής της και στέλνει ηχηρό μήνυμα με τον πιο δυναμικό και εμψυχωτικό τρόπο:“You don’t have to feel like a wasted space 
You’re original, cannot be replaced 
If you only knew what the future holds 
After a hurricane comes a rainbow”

8. Shinedown – “Bully”
Όπως είχε πει σε συνέντευξη στο Rolling Stone ο frontman της μπάντας Brent Smith, αυτό το τραγούδι μιλάει για «το πώς είναι να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να σταθείς για τον εαυτό σου, πως είναι κάποιος να σε υποτιμά και να θες να πάρεις πίσω τον αυτοσεβασμό σου».“Push him to the dirt 
‘Til the words don’t hurt 
Can you hear me? 
No one’s gonna cry 
On the very day you die 
You’re a bully”

7. Selena Gomez – “Who Says”
H Selena Gomez έχει πει με αφορμή αυτό το τραγούδι (και δικαιολογώντας το λόγο που το επέλεξε να το ερμηνεύσει) ότι «είναι πολύ δύσκολο στα 18 σου να προσπαθείς να βρεις ποιος είσαι και παράλληλα να έχεις ανθρώπους που θέλουν να σε τραβήξουν κάτω».

“I’m no beauty queen 
I’m just beautiful me”

6. Blink 182 – “Adam’s Song”
Λέγεται πως αυτό το κομμάτι γράφτηκε την περίοδο που οι Blink 182 περιόδευαν το 1997 για το “Dude’s Ranch”, σε μια φάση που ο Mark Hoppus ήταν χωρισμένος. Επιπλέον φήμες λένε πως ήταν επηρεασμένος από την αυτοκτονία ενός έφηβου φαν της μπάντας.

“I couldn’t wait till I got home 
To pass the time in my room alone”

5. Pearl Jam – Jeremy
Στις 8 Ιανουαρίου του 1991 ο Jeremy Wade Delle είχε χάσει το μάθημα Αγγλικών σε ένα σχολείο στο Ντάλας. Η δασκάλα στο επόμενο μάθημα του ζήτησε να πάει στο γραφείο του διευθυντή και να επιστρέψει με ένα σημείωμα εισόδου. Εκείνος επέστρεψε στις 9:45 με ένα όπλο που έστρεψε στο πρόσωπο του και πυροβόλησε στο στόμα του. Μπροστά στους 30 συμμαθητές του. Ο Eddie Vedder διαβάζοντας την ιστορία του Jeremy εμπνεύστηκε το ομότιτλο τραγούδι.”Jeremy spoke in class today”

4. Faithless – Baseball Cap
Οι Faithless επιτελούν άτυπο κοινωνικό έργο μέσα από αυτό το κομμάτι, το οποίο τονίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης στους μεγαλύτερους όταν κάποιος έχει πέσει θύμα bullying.

“14 years old and hard to the core, 
I’m walking home making plans for war,
My hand was cut, my uncle says ‘what’s up?’
Let me guess, your clothes are in a mess, you’re in distress, 
Sit down, take five and let me look at your knees, 
You’re still alive son, please take it easy
Sometimes you have to let the world know you ain’t bluffing,
But enough is enough, don’t lose your life over nothing,
Scuffling in the street is no way to die,
And I don’t want to have to meet your mama’s eye,
So try and listen hard before you fall into the trap
Of making war over a baseball cap.”

3. Christina Aguilera – “Fighter”
To 2002 η Christina Aguilera άφησε πίσω της το προφίλ του καλού και αθώου κοριτσιού που αντανακλά τις προσδοκίες κάθε νέας Αμερικάνας και πέρασε σε μια πιο σκοτεινή φάση και με τον δίσκο “Stripped” προσπάθησε να επικοινωνήσει μερικά από τα ζητήματα που την απασχολούσαν. Ένα από αυτά ήταν το bullying για το οποίο μιλάει μέσα από το κομμάτι “Fighter”. To κομμάτι δεν αφορά σε κάποιον χωρισμό όπως συνήθιζαν να αναμασούν τα media, αλλά στο προβληματικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η Aguilera και αυτό την έκανε «εξυπνότερη και δυνατότερη».

“Cause if it wasn’t for all 
That you tried to do 
I wouldn’t know just how capable I am to pull through 
So I wanna say thank you”

2. Lady Gaga – “Born This Way”
H Mother Monster από την αρχή της καριέρας της τραγουδά για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και υποστηρίζει όλες τις ομάδες ατόμων που έχουν υποστεί άσχημες συμπεριφορές. Η ίδια έχει υπάρξει θύμα bullying, έχει έρθει αντιμέτωπη με την απώλεια ενός φαν της που ήταν επίσης θύμα bullying εξαιτίας της σεξουαλικότητας του και καταδικάζει όλες αυτές τις ενέργειες μίσους. Στην πράξη, έχει ιδρύσει το Born This Way Foundation, που σκοπό του έχει να στηρίξει τα άτομα που υποφέρουν από συμπεριφορές κακίας.“Don’t hide yourself in regret
Just love yourself and you’re set
I’m on the right track, baby
I was born this way, born this way”

1. Taylor Swift – “Mean”

H γλυκύτατη Taylor Swift σήμερα αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο, αλλά δεν είχε ευχάριστα σχολικά χρόνια, αφού η δημοφιλής κοριτσοπαρέα του σχολείου της την περιθωριοποίησε και την έκανε να υποφέρει αλά “Mean Girls” (χωρίς το χιούμορ). Η ίδια κοριτσοπαρέα ξέχασε τα καμώματά της όταν η Swift έγινε διάσημη και πήρε μια μικρή, αθώα μουσική εκδίκηση. Το 2011 έγραψε το “Mean”, με τα προφητικά λόγια:

“Someday I’ll be living in a big ol’ city
And all you’re ever gonna be is mean
Someday I’ll be big enough so you can’t hit me
And all you’re ever gonna be is mean
Why you gotta be so mean?”

Πηγή: mad.tv






Όλη η επικαιρότητα