Υγεία

10 υπέροχα πράγματα που θα σου συμβούν μόλις κόψεις τη ζάχαρη

Ακούστε το άρθρο

Η ζάχαρη αποτελεί πλέον τον βασικό εχθρό της υγιεινής διατροφής, καθώς υπάρχει σχεδόν παντού.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δύσκολα μπορεί κάποιος να την βγάλει τελείως από τη διατροφή του.

Για όσους το καταφέρνουν όμως, τα οφέλη είναι εντυπωσιακά και εκδηλώνονται σχεδόν αμέσως!

Δείτε παρακάτω τις 10 θετικές αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σας όταν βγάλετε τη ζάχαρη από τη ζωή σας.

Θα φαίνεστε νεότεροι: Ζάχαρη = ρυτίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος είναι ότι τα μόρια της ζάχαρης δεσμεύουν και παραμορφώνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δύο βασικές πρωτεΐνες που χρειάζεται η επιδερμίδα για να είναι ελαστική και φρέσκια. Μειώνοντας τη ζάχαρη, θα εκλύεται λιγότερη γλυκόζη και ινσουλίνη στο αίμα, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με τη γήρανση.

Θα είστε πιο χαρούμενοι: Είναι μύθος ότι αν πέσετε με τα μούτρα στα γλυκά, θα αισθανθείτε καλύτερα, αφού η κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης. Ο λόγος είναι ότι προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν κόβετε τη ζάχαρη, έχετε μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης και νιώθετε πιο ξεκούραστοι.

Θα χάσετε βάρος: Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με 350 θερμίδες. Η ζάχαρη είναι εθιστική και ειδικά η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν στέλνει στον εγκέφαλο σήμα κορεσμού, με αποτέλεσμα να ζητάτε περισσότερη τροφή. Όταν αντικαθιστάτε τις τροφές με ζάχαρη με μη επεξεργασμένες τροφές (φρούτα, λαχανικά κλπ.), ρυθμίζετε φυσικά τις ορμόνες και στέλνετε μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχετε φάει αρκετά. Το αποτέλεσμα στο βάρος θα φανεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Θα τονώσετε το ανοσοποιητικό σας: Η ζάχαρη προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Η εξάλειψη της ζάχαρης από τη διατροφή συνδέεται με λιγότερα κρυολογήματα και μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και του άσθματος.

Θα μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη: Λίγες ώρες μετά την αποχή από τη ζάχαρη, το πάγκρεας αρχίζει να παράγει λιγότερη ινσουλίνη και το συκώτι να επεξεργάζεται τις σωρευμένες τοξίνες. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περισσότερο αν έχετε ήδη αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή προδιαβήτη, μια κατάσταση όπου το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν την χρησιμοποιεί σωστά. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα όμως, θα υποχωρήσουν μετά από 5 εβδομάδες αποχής από τη ζάχαρη.

Θα ζήσετε περισσότερο: Όταν αυξάνεται η γλυκόζη του αίματος μετά την κατανάλωση ζάχαρης, αυξάνεται ως αντιστάθμισμα και η ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται τμήμα του νευρικού συστήματος, η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς. Είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά και τα τριγλυκερίδια, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Θα βελτιωθεί η στοματική σας υγεία: Η ζάχαρη αλληλεπιδρά με τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, παράγοντας οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Επειδή τρέφει τα βακτήρια του στόματος, που ευθύνονται για τη δύσοσμη αναπνοή, όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη, θα δείτε άμεσα οφέλη, τα οποία θα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Θα κάνετε καλύτερο σεξ: Η απότομη αύξηση του σακχάρου στους άνδρες οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και σε χειρότερες επιδόσεις. Η ζάχαρη επηρεάζει και τις γυναικείες ορμόνες, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στο σεξ, αλλά και τριχόπτωση, ακμή και ανωμαλίες περιόδου.

Θα κοιμάστε καλύτερα: Η κατανάλωση ζάχαρης πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου και νυχτερινή εφίδρωση, η οποία θα αναστατώσει τον ύπνο σας. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις ορμόνες του στρες, που επίσης συνδέονται με προβλήματα ύπνου. Μόλις 2-3 μέρες μετά την διακοπή πρόσληψης ζάχαρης, θα δείτε θεαματική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

Καλύτερη φυσική κατάσταση: Η ζάχαρη είναι εθιστική και προκαλεί συμπτώματα στέρησης όταν την βγάζετε από τη διατροφή σας. Οι αλλαγές στη διάθεση, όπως το άγχος και ο θυμός, διαρκούν συνήθως για δύο εβδομάδες, αλλά μπορεί και μέχρι ένα μήνα, αν τρώγατε πολλή ζάχαρη. Ακόμη και τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, προκαλούν συμπτώματα στέρησης, γι’ αυτό αποφύγετε την κατανάλωσή τους. Για να αποφύγετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, προσπαθήστε να γυμνάζεστε. Ακόμη και μια βόλτα με τα πόδια βοηθά στην τόνωση της κυκλοφορίας, την επιτάχυνση του μεταβολισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα