Ομογένεια

100 χρόνια μετά… η γενοκτονία των Αρμενίων

w04.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η 24η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης και θλίψης για τους Αρμενίους. Ο μικρός και αρχαίος αυτός Καυκάσιος λαός, σκορπισμένος στις πέντε ηπείρους, μνημονεύει τα εκατό χρόνια εκείνων των τραγικών γεγονότων που τον σημάδευσαν ανεξίτηλα και που αποτελούν πλέον μέρος της ταυτότητας του ως έθνους.

Στις 24 Απριλίου του 1915, ο Οθωμανικές αρχές προβαίνουν σε συλλήψεις μελών της αρμενικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι εξορίζονται προς την Ανατολία όπου και εκτελούνται. Αρχίζει τότε μια προγραμματισμένη καταδίωξη αυτής της χριστιανικής μειονότητας, ειδικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας: συλλήψεις, μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, βιασμοί, εκτοπίσεις γυναικοπαίδων και ηλικιωμένων προς την έρημο της Συρίας, εν συνεχεία η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αρμενίων θα φέρουν την εξάλειψη της παρουσίας αυτού του λαού στα οθωμανικά εδάφη, όπως και εκείνη άλλων αυτόχθονων χριστιανικών μειονοτήτων όπως οι Ασσύριοι και οι Έλληνες οι οποίοι ζούσαν στα εδάφη αυτά για χιλιετίες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι θα πεθάνουν μεταξύ του 1915 και του 1917, σε σύνολο πληθυσμού μόλις δύο εκατομμυρίων.

Η γενοκτονία των Αρμενίων θα είναι η πρώτη μιας μακράς σειράς που θα χαρακτηρίσει τον εικοστό αιώνα. Ολόκληροι λαοί θα εξολοθρευτούν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, το χρώμα του δέρματος τους η την εθνική τους καταγωγή. Εβραίοι, Αθίγγανοι, Καμποτιανοί, Βιετναμέζοι, Κούρδοι, Παλαιστίνιοι, Θιβετιανοί είναι μερικά παραδείγματα λαών που έτυχαν της ίδιας μοίρας με εκείνη των Αρμενίων.

Με τα λίγα αυτά λόγια, η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας επιθυμεί να μνημονεύσει τα τραγικά γεγονότα που σημάδευσαν ένα φίλο λαό και εύχεται όπως οι απόγονοι των θυτών έχουν τελικά το θάρρος να αναγνωρίσουν την αλήθεια και ζητήσουν συγγνώμη στους απογόνους των επιζώντων για όσα συνέβησαν. Αλήθεια και δικαιοσύνη είναι απαραίτητες για να μην επαναληφθούν ξανά τέτοια γεγονότα.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Βίντεο για τα «100 ΧΡΟΝΙΑ» από τη γενοκτονία των Αρμενίων με την υπογραφή των Σερζ Τανκιάν (αμερικανός συνθέτης με καταγωγή από την Αρμενία) και Τζον Ψάθας (νεοζιλανδός συνθέτης ελληνικής καταγωγής) προς τιμήν των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, θύματα της πρώτης γενοκτονίας του 20ου αιώνα.
Σε αυτή τους τη συνεργασία έχουν ως καλεσμένους εξαιρετικούς μουσικούς από την Ελλάδα (Σ. Σινόπουλος, Β. Καρίπη, Π. Κούρτη, Α. Παππά, Κ. Θεοδωράκο, Σ. Λαμπροπούλου), από την Αρμενία (Vardan Grigoryan), από τον Καναδά (David Alpay), και το στενό συνεργάτη του Τανκιάν, Jeffrey Mallow.

https://www.youtube.com/watch?t=14&v=ijutthiyD2U

Η ΤΑΙΝΙΑ

Τρέιλερ της ταινίας “1915 The Movie” για τη γενοκτονία των Αρμενίων σε σκηνοθεσία Γκαρίν Χοβανισιάν και Άλεκ Μουχιμπιάν και μουσική του Σερζ Τανκιάν.

Για να ξαναζωντανέψουν οι ψυχές των νεκρών, για την απονομή δικαιοσύνης και την καταδίκη της άρνησης.

https://www.youtube.com/watch?v=gyo-G3dhMRM

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως & Καμπανίας

Όλη η επικαιρότητα