Εκκλησία Ηλεία

117 Π.Μ. Ανδραβίδας: Γιόρτασαν οι προστάτες των αιθέρων!

Ακούστε το άρθρο

Με το σύνθημα «Τιμούμε το παρελθόν, χτίζουμε το μέλλον» τίμησε χθες η Πολεμική Αεροπορία τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ και όπως σε όλες τις μονάδες της χώρας έτσι και στην 117 Π.Μ. Ανδραβίδας ο εορτασμός ήταν λαμπρός.

Ανήμερα της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ έλαβαν χώρα χθες το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις στην 117 Π.Μ., που περιελάμβαναν και έκθεση από τα πολεμικά αεροσκάφη και τον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί έφθασε στο χώρο της 117 Μοίρας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός με άγημα να αποδίδει τιμές, ενώ παιάνιζε η Φιλαρμονική των Λεχαινών.

Παρουσία του διοικητή της 117 Π.Μ. Ταξίαρχου Νικόλαου Κωσταβάρα, των αξιωματικών, των αρχών του τόπου και των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, έχοντας δίπλα του τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, τον Αρχιμανδρίτη π. Φιλάρετο και ιερείς από ενορίες της Ανδραβίδας, τέλεσε Δοξολογία, αφού προηγουμένως είχε μεταφερθεί με άγημα στο χώρο το Ιερό Ευαγγέλιο.

Η ημερήσια διαταγή

Αμέσως μετά, διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, που απευθυνόταν σε όλους τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, μαθητές των παραγωγικών σχολών, τους σμηνίτες και το πολιτικό προσωπικό.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η ημέρα του εορτασμού αποτελεί στιγμή μεγάλης γιορτής και συνάμα ιδιαίτερης τιμής για όλους όσοι υπηρετούν την Αεροπορική Ιδέα, μέσα από τις τάξεις της Πολεμικής  Αεροπορίας. Μια ιδέα ταυτισμένη με έννοιες όπως η αρετή, η τόλμη, η αριστεία και με αξίες, αρχές και υψηλά ιδανικά, που έχουν ως επίκεντρο την απόλυτη προσφορά στην πατρίδα.

Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αεροπόροι είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στην εξελικτική πορεία ανάπτυξης του όπλου και έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να αποδεικνύουν διαχρονικά, εντός και εκτός συνόρων, την αξία τους, κερδίζοντας τον θαυμασμό για το θάρρος και την ανδρεία τους, αλλά και την ευγνωμοσύνη του λαού για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα.

«Σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας φυλάττουν ουράνιες «Θερμοπύλες» γνωρίζοντας καλά ότι η ευημερία του έθνους στηρίζεται και στη δική τους αποτελεσματική υλοποίηση της αποστολής. Η ρήση του αείμνηστου Ελευθέριου Βενιζέλου «το αεροπλάνο ενδείκνυται ως όπλο των αδυνάτων, η ριψοκίνδυνος μάλιστα και τολμηρή φύσις του Έλληνος θα καταστήσει τούτο λαμπρόν εν πολέμω όπλον μέλλον να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες» αποτελεί για μας φάρο και οδηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπτέραρχος, ο οποίος έκανε μνεία στην λαμπρή ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, τονίζοντας ότι οι σημερινοί αεροπόροι, ως απόγονοι ηρώων, οφείλουν να έχουν επίγνωση της ένδοξης ιστορίας τους και του καθήκοντος συνεχούς προσφοράς, με αυταπάρνηση, σιδερένια θέληση και ομηρική μαχητικότητα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, έγινε ξενάγηση στην έκθεση των αεροσκαφών και του εξοπλισμού και ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τους πεσόντες αεροπόρους.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, οι αντιδήμαρχοι Λάμπης Δημόπουλος και Ανδρέας Μίγκος, ο αντιδήμαρχος Πηνειού Δημήτρης Δήμου, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Πετρούτσος και ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος.

Όλη η επικαιρότητα