Ηλεία

117 ΠΜ Ανδραβίδας: Oι κυρίαρχοι των αιθέρων

Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για να τιμήσει τον Προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ η 117 Πτέρυγα Μάχης στις 8 Νοεμβρίου, γνωστή και ως αεροπορική βάση Ανδραβίδας η οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη μονάδα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς της αξιοποιεί το F-4E Phantom II το οποίο μέσω της εκτεταμένης αναβάθμισης που έχει υποστεί αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα.  Δικαίως δε θεωρείται η «μήτρα» της σύγχρονης Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς εδώ εισήχθη σε ελληνική υπηρεσία το πρώτο  μαχητικό πολλαπλού ρόλου στον κόσμο.

Η κύρια αποστολή της απορρέει από το γεγονός ότι εδώ εδρεύει η 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού που διαθέτει όλα τα αεροσκάφη F-4E PI2000 της ΠΑ τα οποία εκσυγχρονίστηκαν μέχρι το 2003. Ο ρόλος τους σήμερα είναι κυρίως  αποστολές αέρος-εδάφους εστιάζοντας στην πολύ αποτελεσματική χρήση κατευθυνόμενων όπλων, χάρις την αξιοποίηση του ατρακτιδίου σκόπευσης ALD. Παράλληλα η 338 ΜΔΒ μπορεί να αναλάβει και αποστολές αέρος-αέρος χάρη  στο Radar APG-65 και τα βλήματα AMRAAM. Σε ειρηνική περίοδο το έργο της πτέρυγας περιλαμβάνει την πολύπλευρη υποστήριξη εθνικών και διεθνών ασκήσεων. Επιπλέον κάθε χρόνο στη Μονάδα μετασταθμεύει κλιμάκιο με αεροσκάφη Αεροπυρόσβεσης Canadair αλλά και μισθωμένα ελικόπτερα για την προστασία των δασών μας. Τέλος όπως όλες οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέρει βοήθεια σε έκτακτες φυσικές καταστροφές.

Από την 117 Π.Μ τον Απρίλιο του 1974 ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός της Πολεμικής Αεροπορίας όταν άρχισαν εκεί να επιχειρούν τα τότε νέα για την εποχή μαχητικά F-4E, όπου με τα 18 πληρώματα που τοποθετήθηκαν εκεί δημιούργησαν την ”ασπίδα” της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αρχική εκπαίδευση των Iπταμένων πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Homestead της USAF στη Φλόριντα και ήταν πράγματι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα λειτούργησαν επιχειρησιακά μετά από λίγους μήνες, κατά την διάρκεια της Κυπριακής εισβολής το 1974.

Οι περιοχές που ανήκουν στις αρμοδιότητες της 117 Π.Μ είναι εκτός από την Ηλεία και η Ζάκυνθος και μαζί  με  την 116 Π.Μ Αράξου, αποτελούν τους εναέριους φρουρούς της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον στην ΑΒ Ανδραβίδας στεγάζεται το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕ.Α.Τ)  το οποίο έχει ως σκοπό  την εκπαίδευση των χειριστών σε όλα τα είδη αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ο διοικητής της 117 ΠΜ Σμχος (Ι) Γεώργιος Χριστοδούλου μιλά στην Εφημ. Πατρίς

Σε ετοιμότητα οι «αετοί» της δυτικής Ελλάδας

Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και μια δεκαετία οικονομική κρίση ότι το έργο των ενόπλων δυνάμεων έμεινε τελείως ανεπηρέαστο. Παρ’ όλα αυτά όπως μας διαβεβαίωσε ο διοικητής της 117 ΠΜ Σμχος (Ι) Γεώργιος Χριστοδούλου, οι όποιες ελλείψεις περιοδικά παρουσιάστηκαν δεν είχαν ουσιαστικές επιπτώσεις στην ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Με δεδομένο ότι η 117 Π.Μ  διαθέτει τον παλαιότερο τύπου μαχητικού αεροσκάφους της Π.Α, ο διοικητής σε ερώτηση εάν έχουμε «υγιή» αεροπλάνα τόνισε  «θα πω «ναι, έχουμε» και συνέχισε αναφέροντας ότι «κανένα αεροπορικό μέσο δε δύναται να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υποστεί την προβλεπόμενη περιοδική συντήρηση, η οποία  διασφαλίζει τη μακρόχρονη ασφαλή αξιοποίησή του».

Κύριε Χριστοδούλου, τί σημαίνει να είστε διοικητής σε μια πολεμική βάση ;

Ως διοικητής έχω την ευθύνη έναντι της πολιτείας να διατηρώ τη Μονάδα έτοιμη για να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή της όποτε απαιτηθεί. Επίσης έχω στο μυαλό μου σε βάθος μιας πενταετίας τουλάχιστον, όχι μόνο πώς θα μπορεί η μονάδα να ανταποκριθεί στην αποστολή της αλλά και σε κάθε πιθανή εξέλιξη η οποία να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους πόρους που διαθέτει.

Οι ιπτάμενοι, εκπαιδεύονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Το ότι είμαστε μακριά από το Αιγαίο, μας κάνει να είμαστε το ίδιο ανήσυχοι και «έτοιμοι» ;

Η φύση του αεροπορικού όπλου είναι τέτοια που δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι η απόσταση από την περιοχή ενδιαφέροντος, του δίνει τη δυνατότητα να έχει μειωμένα ανακλαστικά. Η επιχειρησιακή σχεδίαση της ΠΑ φυσικά περιλαμβάνει και τις δύο Πτέρυγες Μάχης, 116 και 117 Αράξου και Ανδραβίδας αντίστοιχα. Συνεπώς κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί εάν διαπιστώσει αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Δυτική Ελλάδα να ίπτανται στα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών. Όσο για την εκπαίδευση είναι ”αντικείμενο” που δεν έχει οροφή. Στην ΠΑ το επίπεδο εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά υψηλό γεγονός που αποδεικνύεται από τις επιτυχίες που έχουν οι ελληνικές αποστολές σε Σχολεία και Ασκήσεις του εξωτερικού όπως το TLP. Αποδεικνύεται επίσης από τη συμμετοχή πολλών ξένων χωρών τόσο στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ όσο και σε άλλα σχολεία και ασκήσεις που διοργανώνονται στη Βάση μας, αλλά και άλλες ΑΒ της χώρας μας.

Πολλά στρατόπεδα συνδράμουν στη μέριμνα μεταναστών και προσφύγων. Σας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο ;

Η Μονάδα, όταν βρισκόταν σε έξαρση η εισροή προσφύγων στη χώρα συνέβαλε στην προετοιμασία αλλά και τη λειτουργία του κέντρου της Μυρσίνης Λεχαινών. Ακόμη και σήμερα εάν ζητηθεί παρέχουμε πάντα τη συνδρομή μας.

Γιατί ο Έλληνας όταν βλέπει το στρατό να παρελαύνει συγκινείται ;  Ιδιαίτερα τώρα, αυτές τις λίγο περίεργες εποχές κρίσεων που διανύουμε ;

Ο στρατός έχει μία συνέχεια και μία συνέπεια στον τρόπο που αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα και τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που σε μια εποχή όπου οι συμπολίτες μας και η χώρα αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, κάνει τον κόσμο να στρέφει τα μάτια σε αυτό που αναγνωρίζει ως «σταθερή αξία», ως θεματοφύλακα της εθνικής μας ταυτότητας.

Η ιστορία της 117 Π.Μ.

To 1955 άρχισαν τα πρώτα έργα υποδομής της Μονάδας, στην περιοχή της Ανδραβίδας. Τον Ιούνιο του 1960 συγκροτήθηκε το Αεροπορικό Απόσπασμα Κυλλήνης – Ανδραβίδας. Στις 4 Μαρτίου 1961, κατόπιν υπουργικής απόφασης, αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας της 117 Σμηναρχίας Μάχης με ταυτόχρονη κατάργηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος. Η 117ΣΜ υποδέχθηκε την 339Μ, με αεροσκάφη F-84F Thunderstreak, η οποία εντάχθηκε στη Σμηναρχία προερχόμενη από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Στις 15 Μαΐου 1969, κατόπιν απόφασης του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων, μετονομάσθηκε σε 117 Πτέρυγα Μάχης και υποδέχτηκε τα νέα μαχητικά F-4E Phantom ΙΙ. Για το σκοπό αυτό ανακατασκευάστηκαν οι παλαιές εγκαταστάσεις και κτίσθηκαν πολλές νέες, προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις συντήρησης του νέου αεροσκάφους καθώς και την διαμονή του προσωπικού. Στο διάστημα αυτό η 339Μ είχε μετακινηθεί στην 116 ΠΜ στον Άραξο. Στις 5 Απριλίου 1974 τα πρώτα αεροσκάφη F-4E προσγειώθηκαν στην 117ΠΜ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώθηκε η παράδοση όλων των αεροσκαφών. Η 339Μ επέστρεψε στη Μονάδα και παράλληλα εντάχθηκε και η 338Μ που είχε διαλυθεί τον Ιούνιο του 1974 και έτσι συγκροτήθηκαν οι δύο Πολεμικές Μοίρες σε ρόλο Δίωξης/Βομβαρδισμού και Αναχαίτισης, αντίστοιχα. To 1978 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τρίτου διαδρόμου προσγείωσης για κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων, ενώ το Νοέμβριο του ιδίου έτους εγκαταστάθηκε και το RADAR καιρού. Το Διοικητήριο μεταφέρθηκε από την Διασπορά στο Αεροδρόμιο και η Μονάδα οργανώθηκε και λειτούργησε με τη μορφή που λειτουργεί και σήμερα.

Όλη η επικαιρότητα