11ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου: «Όχι άλλο ρατσισμό στα παιδιά μας» (VIDEO)

«Ντροπή στους γονείς που απέκλεισαν τα παιδιά τους από τα παιδιά μας, επειδή τα δικά μας είναι Ρομά. Ντρεπόμαστε για τους ανθρώπους που υπηρετούν την παιδεία και δεν αφήνουν την ένταξη των ελλήνων Ρομά», λέει το πανό που έχουν αναρτήσει στα κάγκελα του σχολείου οι γονείς των μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, στο οποίο φοιτούν πια μόνο τσιγγανόπαιδα.

Το 2008, το 60% των μαθητών που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν τσιγγανόπαιδα. Κάθε νέα χρονιά οι εγγραφές – τόσο στο Δημοτικό Σχολείο όσο και στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται στον ίδιο στον χώρο – μειώνονταν. Ενώ τα τελευταία 5 χρόνια – σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονέων, δεν έχει γίνει καμία εγγραφή παιδιού «λαϊκής» οικογένειας. Σήμερα, στο σχολείο φοιτούν 61 μαθητές, εκ των οποίων οι 60 είναι παιδιά τσιγγάνικων οικογενειών, ενώ στο Νηπιαγωγείο φοιτούν μόλις 5 τσιγγανόπαιδα

Ίσα δικαιώματα στην παιδεία

Οι γονείς των μαθητών, ενταγμένοι στην κοινωνία και με όνειρο να δουν και τα δικά τους παιδιά να μαθαίνουν γράμματα, να μορφώνονται και να ζήσουν ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία και σε καλύτερες συνθήκες, βλέποντας τους κατοίκους της περιοχής – τους γείτονές τους που δεν ανήκουν στη φυλή των τσιγγάνων – να «παίρνουν» τα παιδιά τους από το σχολείο στο οποίο θα έπρεπε να φοιτήσουν και να τα μεταφέρουν σε άλλα σχολεία, κάνουν λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους τους, ενώ καταλογίζουν και ευθύνες σε όλους εκείνους που υπηρετούν την παιδεία, αλλά, με την ανοχή τους και άδεια ίσως, εμποδίζουν την ένταξη των τσιγγάνων στην κοινωνία.

Το πανό των ευθυνών

Χθες το πρωί, οι γονείς συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σχολείου και μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» εξέφρασαν την αγανάκτηση και την πικρία τους, για την κατάσταση αυτή, αναρτώντας μάλιστα και πανό διαμαρτυρίας, στο οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ντροπή!!! Στους ανθρώπους που υποβάθμισαν το σχολείο. Αυτό δείχνει το πόσο ανασφαλείς είναι. Ντροπή στους γονείς που απέκλεισαν τα παιδιά τους από τα παιδιά μας επειδή τα δικά μας είναι Ρομά. Ντρεπόμαστε για τους ανθρώπους που υπηρετούν την παιδεία και δεν αφήνουν την ένταξη των Ελλήνων Ρομά. Επιδιώκουν τον αποκλεισμό των παιδιών μας από το κοινωνικό σύνολο. Όχι άλλο ρατσισμό στα παιδιά μας. θέλουμε να ζούμε, και όχι να υπάρχουμε. Ίσα δικαιώματα στην παιδεία».

Οι γονείς, κάνουν λόγο για ρατσιστικές συμπεριφορές και απαξίωση των παιδιών τους, ενώ δεν κρύβουν την πικρία τους, για τον κοινωνικό αποκλεισμό που δέχονται, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Γεγονός που, όχι μόνο δυσκολεύει, αλλά με αυτές τις συνθήκες, καθιστά αδύνατη την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Σύντομα ανακοινώσεις

   Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας πάντως, ο Διευθυντής κ.Ζεύλας έκανε λόγο για «βάσιμες αιτιάσεις» των γονέων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα στη μόρφωση και κοινωνικοποίηση, κάνοντας όμως λόγο για «μαθησιακές αναντιστοιχίες στο συγκεκριμένο σχολείο». Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας βρίσκεται σε διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς και πολύ σύντομα – είπε ο κ.Ζεύλας – θα υπάρχει και λύσει και ανακοινώσεις επί του θέματος αυτού.